kapetani-logo

KAPETANI BIRAJU

Prvih deset bodova u jubilarnom 20. izboru pripalo je Dinamovom napadaču Bruni Petkoviću

Bionic
Reading

Umjesto nakon zadnjeg kola u jesenskom dijelu sezone, kapetani će laskavo priznanje najboljem igraču SuperSport Hrvatske nogometne lige dodijeliti uoči njezinog nastavka, a prvi u ovom izboru bira kapetan Gorice Jurica Pršir. Naslov najboljeg brani Marko Livaja, ali Hajdukov virtuoz imat će opasnu konkurenciju

Kao što je pomalo neobično to što izbor za najboljeg nogometaša 2022. godine održavamo u 2023. godini, ali za to postoji itekako dobro opravdanje - iznimno uspješan nastup reprezentacije na SP-u - tako je neobično to da Gorica u polusezoni zauzima zadnje mjesto na tablici.

Otkako je 2018. godine ušao u najelitnije društvo, ovakav plasman za klub iz Velike Gorice je neuobičajen, što potvrđuje i činjenica da su u nastavak sezone odlučili ući već s četvrtim trenerom. Naime na početku sezone klub je vodio Samir Toplak, potom ga je naslijedio Igor Angelovski, da bi zadnju utakmicu, u Kupu protiv Šibenika, vodio Mensur Mujdža. Sada je pak odlučeno da u nastavak sezone momčad kreće sa Željkom Sopićem.

>> Marko Livaja brani naslov najboljeg igrača HNL-a, ali dinamovci mu prijete; među njima je i jedan kojeg Dalić nije vodio na SP

Dovedeno je i dosta novih igrača, tako da je ova nešto duža pauza sigurno koristila i novom treneru za što bolje uigravanje linija. Nakon Aleksandra Jovičića, koji se preselio u Mađarsku, kapetansku vrpcu nosit će Jurica Pršir, 22-godišnji veznjak koji je nogometnu karijeru započeo u NK Zagreb, potom se preselio u Dinamo, a od 2018. do 2020. bio je član splitskog Hajduka.

Među Bilima se nije izborio za mjesto u momčadi te je u listopadu 2020. odlučio sreću potražiti u Velikoj Gorici. I zasad se može reći da mu je taj transfer bio pun pogodak, jer konstantan je u prvoj momčadi. Bez obzira tko bio trener.

  • +12
Dosadašnji pobjednici akcije Kapetani biraju najboljeg igrača HNL-a Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš / CROPIX

Ovo je Prširov izbor najboljih nogometaša 2022. godine.

'Bruno Petković je zbog europskih nastupa Dinama gotovo pola utakmica SuperSport HNL-a započeo s klupe, ali je svakom minutom na terenu pokazao da je igrač nevjerojatne kvalitete. Postigao je osam pogodaka i gotovo svi su bili ključni za rješavanje utakmica. Međutim i njegove četiri asistencije, kao i pozornost koju svaka ekipa mora usmjeriti na njega na terenu, čime se otvara prostor za ostale Dinamove igrače, vrlo je bitna. Dinamo je bio dominantan u polusezoni, ali Dinamo s Petkovićem na terenu je razina više. Iza Petkovića je Marko Livaja, a njegovih 11 golova i sedam asistencija opisuju koliko je važan u splitskoj momčadi. To je igrač koji samostalno nosi Hajduk i pojedinačno je najvažniji igrač jedne ekipe u HNL-u. Nevjerojatna je lakoća kojom igra, a s druge strane nevjerojatna je i njegova snaga u duelima, u kojima je dominantan. Na trećem mjestu je Toni Fruk, mladi hrvatski U21 reprezentativac koji je i u ovoj, dosta lošoj sezoni Gorice pokazao kvalitetu i bio daleko najopasniji igrač po suparnički gol. Raznolik je igrač koji se jednako dobro snalazi na krilu ili kao ofenzivni vezni igrač, a za U21 reprezentaciju je u ključnoj utakmici za Euro protiv Danske odigrao 60 minuta kao desni bek. Pred Frukom je velika karijera. Na četvrto mjesto stavljam Josipa Mišića jer Dinamu donosi nevjerojatnu razinu stabilnosti u igri. Često je podcijenjen jer nema direktan upliv na rezultat golovima ili asistencijama, ali svaka opasnija akcija Dinama krenula je od njega. Mišić odlično čita igru te je uvijek na pravom mjestu. I za kraj, kao petog, biram Mislava Oršića. Brzi je individualac odličnog udarca koji u bilo kojem trenutku jednim potezom može riješiti utakmicu. Osam golova i pet asistencija konkretan je učinak koji je ugradio u šest bodova prednosti Dinama ispred Hajduka, a odlučujući golovi za tri boda, poput onog protiv Gorice u posljednjim sekundama, daju tim brojevima još više na važnosti. Vrlo brzo vidjet ćemo koliko će nedostajati Dinamu', obrazložio je 22-godišnji Pršir.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

A što Gorica može ponuditi u nastavku sezone? Jer nekad se borila za mjesto u europskim natjecanjima, a sada je u borbi za ostanak.

U novoj polusezoni očekujem puno bolju Goricu. Novi trener Sopić donio je puno pozitivne energije, naporno radimo na pripremama i bit ćemo spremni za zaostalu utakmicu s Varaždinom, koju ćemo igrati prije prvog kola proljetnog prvenstva. Također, sportski direktor Brkljača doveo je nekolicinu igrača koji će nam sigurno pomoći ne samo svojom kvalitetom, već i pozitivnim pristupom u svlačionici. S Fućakom i Petkovićem dobivamo na brzini u završnoj trećini terena, što nam je nedostajalo u prvom dijelu sezone, dok nam Mrzljak i Bralić donose agresivnost u veznom redu i obrani. Uvjeren sam da se ovako loša polusezona ne može ponoviti te da ćemo nakon 20 proljetnih utakmica pokazati svoju kvalitetu i činjenicu da je Gorici mjesto u SuperSport HNL-u', optimistično je završio Pršir.

Izbor Jurice Pršira (Gorica)

  • 1. Bruno Petković (Dinamo) - 10 bodova
  • 2. Marko Livaja (Hajduk) - 8
  • 3. Toni Fruk (Gorica) - 6
  • 4. Josip Mišić (Dinamo) - 4
  • 5. Mislav Oršić (Dinamo) - 2

Trenutni poredak:

  • 1. Bruno Petković (Dinamo) - 10 bodova
  • 2. Marko Livaja (Hajduk) - 8
  • 3. Toni Fruk (Gorica) - 6
  • 4. Josip Mišić (Dinamo) - 4
  • 5. Mislav Oršić (Dinamo) - 2

U četvrtak 12. siječnja i bira kapetan Šibenika Niko Rak.

>> Hrvatski nogomet samo na kanalima MAXSport!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na kanalima MAXSport 1 i MAXSport 2 na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal