vrijeme je za rastanak

Razočarani Harry Kane napokon progovorio o odlasku iz Tottenhama; sprema se jedan od najvećih transfera u povijesti nogometa

21.05.2021 u 09:49

Bionic
Reading

Najbolji igrač Tottenhama i prvi strijelac engleske lige ovog će ljeta gotovo sigurno napustiti momčad 'spursa'. Harry Kane (27) napokon je iskreno progovorio o svojim željama i planovima, a u njima definitivno više nije Tottenham

Cijelu dosadašnju nogometnu karijeru Harry Kane (27) proveo je u momčadi Tottenhama. Od 2004. godine je član 'spursa' koji su ga prvih godina slali na posudbe, a on je od 2009. godine do danas za 'spurse' odigrao 334 utakmice i zabio čak 220 golova. I s klubom nije osvojio niti jedan trofej!

Svima je jasno kako su ambicije najboljeg engleskog nogometaša i jednog od najboljih svjetskih napadača puno veće, Tottenham više ne može zadovoljiti njegove apetite i vrijeme je za rastanak.

O svemu je sada napokon iskreno progovorio sam Harry Kane, jasno je kako ga prvi čovjek kluba David Levy neće moći zadržati. Istina, Tottenham će njegovim odlaskom izgubiti, no zarada od njegovog transfera mogla bi biti jedna od najvećih u povijesti nogometa.

'Ne želim doći do kraja karijere i žaliti zbog nečega. Želim biti najbolji što mogu', započeo je Harry Kane razgovor za engleske medije i nastavio:

'I ne, nikad nisam rekao da ću ostati u Tottenhamu do kraja karijere i nikada nisam rekao da ću bez pozdrava napustiti klub. Ljudi bi s pravom mogli reći 'očajnički želi trofeje, potrebne su mu titule', ali osjećam kao da imam još jednu cijelu karijeru ispred sebe.'

Na žalost po čelnike Tottenhama, Kane je u pravu. Sjajni je napadač jednostavno prerastao ovu momčad i klub, vrijeme je da krene dalje. Za 'spurse' je debitirao u sezoni 2012./'13...

'Osjećam da imam još sedam, osam godina vrhunskog nogometa u nogama, otprilike onoliko koliko sam već proveo u Premier league. Dakle, ne žurim s odlukama, neću učiniti ništa iz očaja', kaže Kane koji uoči posljednjeg prvenstvenog kola s 22 zabijena gola dijeli prvo mjesto ljestvice najboljih strijelaca s Mohamedom Salahom iz Liverpoola, a sam je na vrhu najboljih asistenata s 13 dodavanja suigračima za gol.

  • +7
Manchester City - Chelsea, Premiership, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: Shaun Botterill / POOL

'Nije me strah reći: 'Želim biti najbolji. Želim pokušati doći do nivoa na kojem su Cristiano Ronaldo i Leo Messi!' To je moj konačni cilj, da osvajam trofeje iz sezone u sezonu, da zabijam po 50, 60, 70 golova iz sezone u sezonu', iskren je Kane. I da, sigurno je da bi u nekoj jačoj momčadi koja ga je spremna 'pratiti' to bez ikakvih problema i činio.

Ugovor ga s Tottenhamom veže do ljeta 2024. godine, a prvi čovjek 'spursa' David Levy jasno je kazao kako ga ne namjeravaju prodati. Osim ako dođe nemoralna ponuda od najmanje 150 milijuna eura.

'Želim igrati najveće utakmice. Gledam Ligu prvaka ove sezone i engleski klubovi su sjajni. To su utakmice u koje ja želim biti uključen', iskren je Kane koji je s Tottenhamom igrao finale Lige prvaka prije dvije godine. Izgubio je od Liverpoola.

Sad Harry Kane napokon želi krenuti dalje, jasno je to poručio Levyju.

'Dao sam klubu 16 godina svog života... Zato se nadam da imamo dobar odnos, da nakon tih 16 godina možemo sjesti za stol i voditi dobar, iskren razgovor, da na kraju krajeva vidimo gdje smo', kaže Kane i dodaje:

'Bio je sjajan sa mnom svih ovih godina. Uvijek me je nagrađivao boljim ugovorima. Potpisao sam četverogodišnji, pa onda i petogodišnji ugovor kad sam imao 21 godinu... Dakle, bio je pošten prema meni, uvijek smo imali dobre odnose. Levy me i sada možda želi prodati. Možda razmišlja da može dobiti 100 ili više milijuna eura za mene. Realno, sad je prilika za to jer za dvije ili tri godine neću toliko vrijediti.'

Engleski mediji sada nagađaju kako je Harry Kane dobio 'mig' iz Manchestera, navodno je Pep Guardiola spreman za njega platiti traženih 150 milijuna eura odštete pa bi najbolji engleski napadač ovog ljeta vrlo lako mogao prijeći u City.

  • +26
PSG - Manchester City, polufinale Lige prvaka, 28.4.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Julien Poupert / PA Images / Profimedia

Naime, David Levy je odredio dvije cijene za Kanea, ako odlazi izvan Engleske spreman ga je pustiti za nešto manje novca, dao bi ga za 120 ili 130 milijuna eura. I bilo je zainteresiranih klubova, bez obzira na to što bi to bio jedan od najvećih transfera u svijetu nogometa ikad. Prvi je u redu stajao Real Madrid, pa PSG, interesirala se i Barcelona, Juventus se raspitivao... No, financijska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa jednostavno ih je opustošila i Kane je preko noći postao preskup i za najbogatije klubove.

I u Engleskoj je bilo klubova koji su željeli Kanea, no Levy će ga izravnim konkurentima u ligi prodati za najmanje 150 milijuna eura. To je odbilo Chelsea i Manchester United koji su procijenili da on ipak ne vrijedi toliki novac. No, Pep Guardiola i njegov Manchester City očigledno su spremni 'riskirati', navodno će baš 'građani' učiniti sve kako bi Kane stigao na Etihad.

Ostvari li se ovaj transfer, Harry Kane postao bi drugi najskuplji nogometaš u povijesti. Prvi je i dalje nedodirljivi Neymar za kojeg je PSG platio čak 222 milijuna eura Barceloni. Parižani su za Kyliana Mbappea kroz nekoliko godina 'istovarili' čak 145 milijuna eura Monacu, a isti je novac Barcelona dala Liverpoolu za Philippea Coutinha.