FINALE LIGE PRVAKA

Realova rapsodija za povijesni pothvat; Juve nije spasio ni čudesni Mandžin gol

03.06.2017 u 22:43

Bionic
Reading

U finalu Lige prvaka, na stadionu u Cardiffu, pred 66 tisuća gledatelja, Real Madrid je svladao Juventus 4:1 (1:1) te tako obranio naslov u najbogatijem i najjačem klupskom nogometnom natjecanju na svijetu. Velike uloge na terenu imali su i hrvatski igrači Luka Modrić (asistencija) i Mario Mandžukić (pogodak)

Nogometni spektakl završio je 12. trijumfom 'kraljeva' koji su postali prva momčad koja je obranila krunu od kada je oformljena Liga prvaka (1992.). Real je do tog pothvata došao zasluženo, a Luka Modrić je prvi Hrvat s tri osvojene Lige prvaka, do sve tri je došao u dresu madridskog kluba.    

Obje momčadi ušle su u dvoboj žestoko s visokim tempom, uvodne minute pripale su Jventusu, a zatim se počeo buditi i Real. Bilo je jasno kako je u dvoboju sastava s takvim majstorima samo pitanje trenutaka kada ćemo vidjeti prvi pogodak.

  • +23
Finale Lige prvaka 2017., Juventus - Real Madrid Izvor: Reuters / Autor: Darren Staples

I on je pao u 20. minuti. Bila je to brza reakcija Reala, na kraju je Carvajal dao povratnu loptu za Cristiana Ronalda, a Portugalac je sa 15-ak metara precizno pogodio desni donji kut Buffona. Ludilo na tribinama gdje su bili navijači 'kraljevskog kluba' te novi rekord za najskupljeg nogometaša na terenu. Ronaldo je postao prvi koji je zabijao u tri različita finala Lige prvaka.

Sedam minuta kasnije 'Stara dama' je ubojito uzvratila. Sjajno su kombinirali igrači talijanskog prvaka, a Juventusov gladijator Mario Mandžukić primio je loptu na prsa i poluškaricama lobao Navasa. Čudesan pogodak Super Marija koji je postao tek treći nogometaš u povijesti da je u finalu Kupa/Lige prvaka tresao mrežu s dvije različite momčadi.

Zatim se zaoštrilo na terenu, bilo je grubljih startova, ali borbenost i agresivnost na obje strane nije urodila s nekim novim golom pa se na odmor otišlo s najrealnijih 1:1.

U nastavku je Real pritisnuo, imao posjed lopte, a Juve nije izgledao tako sigurno u defanzivnom dijelu kao što je bio cijelu sezonu. I sreća je okrenula leđa 'Staroj dami' u 61. minuti. Casemiro je opalio sa oko 25 metara, lopta je na svojem putu pogodila Khediru u petu, promijenila smjer, i postala neuhvatljiva za Buffona.

Juventus je bio totalno uzdrman, a u 64. minuti nokautiran. Čelični zid Talijana u ovoj utakmici nije bio tako čvrst te je bio probijen još jednom. Asistent je bio Modrić koji je sa korner linije uspio ubaciti, utrčao je Ronaldo i iz blizine svojim drugim pogotkom odveo Real na 3:1.

U Ligi prvaka smo vidjeli svakakva čuda i preokrete, ali Juventus nije izgledao da je u stanju kreirati povratak. Bitka na sredini terena je bila izgubljena, a Real je i dalje stvarao opasne situacije i prijetio da u potpunosti razbije Allegrijevu družinu.

Kako se bližio kraj rasla je nervoza u Juventusovim redovima pa je prvak Serie A ostao u 83. minuti s desetoricom, jer je drugi žuti karton dobio Cuadrado koji je krenuo u obračun sa Sergijom Ramosom.

Jasno je tada bilo kako može početi veliko slavlje Realovih navijača koje je potvrđeno u 90. novim pogotkom. Pola posla obavio je Marcelo, a onaj naljepši dio pripao je Asensiju koji je sa šest-sedam metara postavio konačnih 4:1

Juventus će tako i dalje čekati na svoj treći naslov, posljednji od njihova dva došao je prije 21 godine (1996.).

Inače, Mateo Kovačić ostao je na klupi za pričuve 'kraljevskog kluba', dok ozlijeđeni Marko Pjaca nije bio u sastavu Juvea.

  • +7
Real Madrid obranio titulu prvaka Europe; Modrić, Ronaldo i društvo ušli u povijest Izvor: Reuters / Autor: John Sibley

Spomenimo kako Hrvatska petu sezonu uzastopce ima pobjednika Lige prvaka. Seriju je započeo Mario Mandžukić 2013. u pobjedi Bayerna protiv Borussie Dortmund (2:1).  Godinu dana kasnije naslov prvaka je osvojio Real Madrid i Luka Modrić. 'Kraljevski klub' je u finalu nakon produžetaka pobijedio gradskog suparnika Atletico 4:1. Prije dvije godine slavio je Ivan Rakitić u dresu Barcelone. Katalonski velikan je u finalu slavio protiv Juventusa 3:1. Prošle sezone naslov prvaka Europe osvojili su Luka Modrić i Mateo Kovačić. Real je u reprizi finala iz 2014. ponovo bio bolji od Atletico Madrida. Ovoga puta nakon izvođenja jedanaesteraca. Utakmica je završila 1:1, a nakon kaznenih udaraca bilo je 5:3 za Real. Njih dvojica su to sada opet ponovili, iako Kovačić nije igrao ni minute.

  • +14
Navijači u Cardiffu Izvor: Reuters / Autor: Rebecca Naden

JUVENTUS: Buffon, Barzagli (Cuadrado, 66), Bonucci, Chiellini, Dani Alves, Khedira, Pjanić (Marchisio, 71), Alex Sandro, Dybala (Lemina, 78), Higuain, Mandžukić.

REAL MADRID: Keylor Navas, Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo, Modrić, Casemiro, Isco (Asensio, 83), Kroos (Morata, 89), Benzema (Bale, 77), Cristiano Ronaldo.