još jedna prilika

Rijeka se porazom oprostila od Europske lige; pogledajte golove

15.08.2024 u 21:20

Bionic
Reading

Nogometaši Rijeke poraženi su 2-0 (0-0) od Elfsborga na gostovanju u Borasu, čime je švedska momčad izborila doigravanje za grupnu fazu Europske lige, a Riječani će se pokušati kvalificirati za jednu od skupina Konferencijske lige

Vodeći gol za Elfsborg postigao je MIchael Baidoo u 68. minuti, a konačnih 2-0 postavio je Ahmed Qasem u 83. minuti.

Novi trener Rijeke Radomir Đalović nije napravio velike promjene u sastavu u odnosu na dvoboj s Elfsborgom na Rujevici. Bruno Bogojević je počeo dvoboj na desnom boku umjesto Ivana Smolčića, koji je ostao na klupi, a na lijevom boku je ozlijeđenog Marijana Čabraju zamijenio Mladen Devetak.

Đalović je Dejana Petroviča vratio u ulogu korektora veznog reda i Franju Ivanovića nominalno gurnuo u ulogu jedinog napadača, u sustavu 4-1-4-1.

Rijeka je u početku bila ta koja je u Borasu držala loptu više u nogama i bila opasnija po vrata Elfsborga. Prvi je domaćeg golmana testirao Marco Pašalić u 13. minuti snažim udarcem s "njegove" pozicije, 20-ak metara iskosa s desne strane, ali je iz dva pokušaja Isak Pettersson uspio ukrotiti loptu.

  • +30
Elfsborg - Rijeka, Europska liga, 3. pretkolo, 15.8.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Jorgen Jarnberger/Bildbyran/PIXS

U 16. minuti odlično su Riječani kombinirali po desnoj strani. Niko Janković je poslao dobru loptu za Tonija Fruka, a ovaj produžio na lijevi bok prema Devetku. Nakon što je ušao prema kaznenom prostoru, srbijanski branič je povratnom loptom uposlio Fruka. Nažalost, njegov udarac sa 12-13 metara nije bio precizan pa je lopta prošla pokraj vratnice.

Prvu ozbiljniju akciju domaća je momčad izvela u 24. minuti, kad je Niklas Hult dobio previše prostora za udarac sa 17 metara iskosa s lijeve strane. Desnom nogom je gađao suprotne "rašlje", ali njegov udarac nije bio dovoljno precizan.

Od tada pa do kraja poluvremena Elfsborg je bio taj koji je preuzeo kontrolu lopte i bio opasnija momčad. Zbog nekoliko prekida latvijski sudac Andris Treimanis je dodao pet minuta na kraju prvog poluvremena i u tom razdoblju smo vidjeli najbolju priliku Šveđana. U četvrtoj minuti dodatka akcija Elfsborga koja je krenula po lijevom boku završila je na desnoj strani riječkog kaznenog prostora, gdje je odličnu loptu dobio Simon Hedlund. Sa osam-devet metara je snažno pucao u gornji suprotan kut, ali je riječki kapetan Martin Zlomislić to uspio obraniti, odbiti loptu u korner i spriječiti da domaćin povede na samom kraju prvog dijela.

Poluvremena kao da nije bilo, jer je Elfsborg opasno zaprijetio već u početnim minutama drugog dijela. U 50. minuti, nakon što je Besfort Zeneli iz slobodnog udarca pogodio živi zid, do lopte je u nastavku akcije došao Sebastian Holmen i iz srca kaznenog prostora pogodio vratnicu.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

U 56. minuti je ponovno Zlomislić bio na mukama. Sam je pred njim ostao Michael Baidoo, ali je iz izgledne situacije pucao visoko preko gola. Ono što je upropastio u toj prilici, Baidoo je nadoknadio 12 minuta poslije.

U 68. minuti domaća momčad je došla do vodećeg gola isprovociravši pogrešku Riječana visokim presingom. Ahmed Qasem je na desnoj strani riječke obrane ušao u pokušaj dodavanja Veldina Hodže, a lopta se od njegove noge idealno odbila do Baidooa koji je ostao potpuno sam ispred riječkog golmana. Ovoga puta je odlučio pucati nisko i uspio je svladati Zlomislića i time donijeti Elfsborgu rezultat koji ga je vodio u doigravanje za grupnu fazu Europske lige.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

No, samo dvije minute poslije Rijeka je mogla izjednačiti. Hodža se umalo iskupio za maloprijašnju pogrešku oduzevši loptu na sredini terena. Dodao je do Nike Jankovića, a ovaj sjajnom loptom uposlio Franju Ivanovića koji se sam sjurio prema golu Elfsborga.

Izašao mu je domaći golman ususret, Ivanović ga je pokušao zaobići, ali nije to dobro učinio i dopustio je da Pettersson izbije loptu koja se potom od riječkog napadača odbila izvan granica igrališta.

Shvatio je Đalović da nema što čekati pa je vrlo brzo zamijenio Petroviča i Hodžu, ali Rijeka nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti. Umjesto toga, u 83. minuti Šveđani su došli i do drugog gola.

Arber Zeneli je prošao po boku, ubacio pred riječka vrata, a tamo je neometan bio Ahmed Qasem i samo skrenuo loptu u mrežu za konačnih 2-0 i plasman Elfsborga u završno kolo kvalifikacija za nastup u grupnoj fazi Europske lige.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Riječani će tako za tjedan dana na Rujevici ugostiti ljubljansku Olimpiju u prvoj utakmici zadnjeg pretkola Konferencijske lige.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport