DERBI HT PRVE LIGE

Poražavajuća statistika Rijeke uoči okršaja protiv Dinama na Maksimiru

26.10.2017 u 11:06

Bionic
Reading

U subotu 28. listopada na stadionu Maksimir u Zagrebu igra se jedna od najzanimljivijih utakmica HT Prve lige između Dinama i Rijeke (15 sati, Arenasport 3). 'Modri' su vodeći na ljestvici sa šest bodova viška u odnosu na goste koji bi eventualnim trijumfom vratili neizvjesnost u prvenstvo

Pogledi hrvatske nogometne javnosti ove subote bit će usmjereni prema metropoli gdje Dinamo s 31 bodom dočekuje aktualnog hrvatskog prvaka Rijeku koja je drugoplasirana s 25 bodova. Iako je iza nas tek nešto više od trećine prvenstva za ovu utakmicu s pravom kažu da je jedna od ključnih pošto domaćin ima priliku pobjeći na ogromnih devet bodova prednosti, ali...

Forma Dinama

Ako poslije 13 kola momčad ne zna za poraz tada je jasno da ne bi trebalo biti nezadovoljstva u Dinamovoj svlačionici. Tu je i sasvim lijepa bodovna zaliha u odnosu na ostale konkurente, a 'modri' nogometaši pokazali su i zavidnu psihološku stabilnost, jer su u posljednja dva derbija (Osijek, Hajduk) spašavali bod u posljednjim trenucima. Takav rasplet sigurno dobro djeluje na samopozudanje samih igrača čija pojedinačna kvaliteta nikada nije bila upitna. U Dinamu zaista može zabiti svatko i suparniku je teško odolijevati raznovrsnoj ofenzivi, jer mreže tresu ne samo napadači Soudani, Hodžić i Henriquez nego i braniči (Benković).

No treba priznati da Cvitanovićevi dečki ne briljiraju na travnjaku. I dalje je previše crnih rupa u igri, kriznih razdoblja koja predugo traju što se dobro vidjelo na Poljudu u prvom dijelu.

Forma Rijeke

Rijeka pokazuje sve više slabosti iako je i dalje na drugoj poziciji. Dva poraza u zadnje dvije utakmice teško su sjela svima na Rujevici, a došlo je čak i do toga da je trener Matjaž Kek podnio ostavku koja je odbijena. Hrvatki prvak se posljednjih tjedana muči s realizacijom. Stvara prilike, ali i promašuje. Na manjak koncentracije u završnici (Rijeka pada što se susret bliži kraju) zasigurno utječe i Europa, jer podsjećamo to je jedini naš hrvatski predstavnik u Uefinom natjecanju. A kadar je tanak...

Tjedan bez europskih obveza dobro će doći igračima Rijeke da skupe snagu i spase prvenstvo, a dodatni motiv im može biti i to što ih je Dinamo ove sezone svladao kod kuće te tako srušio nepobjedivost na stadionu Rujevici.

  • +3
HT Prva liga, 5. kolo: Rijeka - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Prognoza derbija

Volimo reći kako je u derbijima sve moguće, ali to baš i je situacija s ovom utakmicom. Za vjerovati je kako će obje momčadi zaigrati s otvorenim gardom pa treba očekivati dvoboj s dosta pogodaka. Nekako smo skloni mišljenju da u utakmici gdje će se tražiti pogodak više u odnosu na suparnika Dinamove šanse rastu, jer je jasno kako Cvitanović u odnosu na Keka ima raspoloženijih igrača.

Izjave

Nikola Moro, veznjak Dinama

U Dinamu su uvjereni u slavlje protiv Rijeke. Odmah poslije remija na Poljudu 'modri' su se okrenuli utakmici s novim jakim rivalom i najavili tri boda.

'Morali smo osvojiti sva tri boda, ovako možemo žaliti. Ovo iskustvo je neprocjenjivo za nas i drugi put ćemo biti pametniji te slaviti na Poljudu. Ademi je veliki plus za nas što se vratio u momčad i u nastavku će pokazati svoju kvalitetu. Rijeka? To je naša najvažnija utakmica, moramo težiti pobjedi', izjavio je veznjak Nikola Moro.

  • +7
HT Prva liga, 12. kolo: Hajduk - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Domagoj Pavičić, veznjak Rijeke

Rijeka je povezala dva poraza u HT Prvoj ligi. No veznjak na posudbi u Rijeci upravo iz Dinama, Domagoj Pavičić, vjeruje kako se nesretni niz može prekinuti upravo na Maksimiru.

'Poslije Osijeka svi smo bili tužni, ali moramo dignuti glave i spremiti se za Dinamo. Imali smo priliku doći na tri boda do Dinama, nismo uspjeli. Idemo se spremiti i sada probati pobijediti', govorio je veznjak Domagoj Pavičić.

  • +13
Hrvatski Telekom Prva liga, 13. kolo, HNK Rijeka - NK Osijek Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Posljednja međusobna utakmica

U derbiju petog kola HT Prve lige pred oko šest tisuća gledatelja na Rujevici (11. kolovoza) Dinamo je slavio na Rujevici 2:0. Tako je bio srušen fantastičan niz Rijeke koja na svojem novom stadionu to tada nije izgubila 43 utakmice. Zanimljivo junak gostiju bio je Junior Fernandes, čileanski napdač koji više nije u Maksimiru. U 11. minuti je Dinamo doveo u vodstvo. Ostao je potpuno sam nakon kornera i onda iz blizine pomalo čudnim udarcem prevario Slugu i poslao loptu u nebranjeni dio mreže. U 40. minuti zabio je drugi gol i postavio konačan rezultat. Zuta je neoprezno igrao rukom u kaznenom prostoru, a napadač 'modrih' s bijele je točke lakoćom udvostručio prednost.

Rijeka - Dinamo 0:2 (5. kolo 2017./18., 11.8.), sažetak Autor: YouTube

Tradicija na strani domaćina

Igra se na Maksimiru, a na zagrebačkom stadionu Rijeka nikada nije dobro prolazila, zapravo statistika je poražavajuća. U 37 prvenstvenih utakmica 'modri' su upisali 29 pobjeda uz četiri remija dok je Rijeka slast trijumfa osjetila u četiri navrata, a posljednji puta se to dogodilo u srpnju 2010. Inače, zadnji ligaški ogled na Maksimiru bio je prošle sezone (27. svibnja) kada je Rijeka već osigurala naslov pa ih je Dinamo lako svladao 5:2 dok je nogometaš Rijeke Marko Vešović ponudio zanimljiv alibi za taj poraz: 'Još smo bili pijani od slavlja.'

Dinamo - Rijeka 5:2 (36. kolo 2016./17., 28.5.), sažetak Autor: YouTube

Hrvatska 1. liga

Lokomotiva-Istra 19611:0
Rijeka-Osijek1:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb1394031
2.Rijeka1381425
3.Hajduk1373324
4.Osijek1366124
5.Lokomotiva1353518
6.Inter Zaprešić1352617
7.Slaven Belupo1334613
8.Cibalia1340912
9.Istra 1961132389
10.Rudeš131487

Sljedeće utakmice

28.10.Dinamo Zagreb-Rijeka
28.10.Osijek-Lokomotiva
29.10.Rudeš-Cibalia
29.10.Slaven Belupo-Hajduk
30.10.Istra 1961-Inter Zaprešić

Sadržaj omogućuje Prva sportska kladionica