sjećanja na tomicu

S 23 Židakove kolumne, ove subote prisjetili smo se nekih sretnijih vremena

14.04.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Na prvu obljetnicu smrti legende hrvatskog sportskog novinarstva, Tomislava Židaka, u njegovoj su matičnoj kući promovirali knjigu koja objedinjuje neke od kolumni 'Priče iz Maksimirske šume'

Iako su često bili prozivani u njegovim kolumnama, brojni su se nogometni velikani pojavili na promociji knjige 'Priče iz Maksimirske šume', a koja je održana na prvu obljetnicu smrti legendarnog autora, novinara i kolumnista Tomislava Židaka.

  • +28
Promocija knjige kolumni Tomislava Židaka - Priče iz Maksimirske šume Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Tako su se na promociji pojavili i Miroslav Ćiro Blažević, Cico Kranjčar, aktualni izbornik Zlatko Dalić, bivši Dinamov kapetan Dario Šimić, Dražen Ladić, Zlatko Škorić, Zorsialv Srebrić, Mićo Vujanić... I još brojni drugi sportaši. Naravno, bili su tu i Dražen Krušelj, Anton Samovojska, Tomsilav Juranović...

Knjigu kolumni, koja je ove subote izlašla uz 'njegov' Jutarnji list, sadrži 23 Priče iz Maksimirske šume, a koje je odabrao Tomislav Juranović, jedan iz plejade mladih novinara, kojima je Židak bio 'svjetionik'.

Nova Židakova zbirka objavljena je na prvu godišnjicu njegove smrti, iako mnogi njegovi kolege i prijatelji i dalje ne mogu vjerovati da on više nije među njima.

'Mali, evo još jednog Pulitzera, uvijek se zadovoljno nasmijao kada bi stisnuo 'enter' na svom računalu. 'Ajmo sad na refreshemnt, dodao bi, dok bi se gegali prema Van Goghu, na još jednu rundu života. Koji je pretvorio u novinarstvo. I kojim je inficirao nas klince', ispričao je Tomislav Juranović, njegov kolega i novinar Jutarnjeg lista koji je odrastao na Židakovim pričama, ali i osoba koja je izabrala kolumne za novu zbirku.

Radi se o knjizi koja obuhvaća njegove 23 kolumne iz razdoblja od 2010. do 4. ožujka 2017., kada je u redakciju stigao njegov posljednji, bolnički uradak.

Glumac Žarko Potočnjak pred okupljenima je pročitao dvije njegove priče, a mnogi su vrtivši 'film' mogli osjetiti duh nekih drugih, sretnijih vremena.

'Što će reći Židak? To je bilo najvažnije pitanje poslije svake utakmice Dinama ili reprezentacije. On je svojim pisanjem utjecao na transfere, mijenjao trenere i izbornike, bio je perjanica hrvatskog sportskog novinarsva. Često sam mu znao dijeliti te komplimente, ali on bi me uvijek zaustavio te se pravio skroman. Ipak, njegov život je bio vrijedan svakog tog komplimenta', rekao je Samovojska.