NAPOKON DOBIO I TRG

Šibenik poklonio Draženu još jedan spomenik; ovaj je jedinstven!

22.10.2015 u 14:08

  • +3

Povodom 51. rođendana Dražena Petrovića otvoren je trg s njegovim imenom

Izvor: tportal.hr / Autor: Montaža: arhiva monografija DRAŽEN // Grad Šibenik

Bionic
Reading

Otkrivanjem odljeva tenisica Dražena Petrovića u bronci, iz vremena kada je igrao za Šibeniku, u četvrtak 22. listopada obilježena je 51. godišnjica rođenja košarkaškog velikana

Ova svečanost održala se na Trgu Dražena Petrovića, a na otkrivanju ovog zanimljivog spomenika osobno je bila i Draženova majka Biserka Petrović

'Uređenjem trga i otkrivanjem ovog malog spomenika koji simbolizira njegove prve velike košarkaške korake, dovršili smo i zadnju točku 'Puta Dražena Petrovića u Šibeniku', kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Iz Ured gradonačelnika tako su izvijestili kako je program obilježavanja Draženovog rođendana započeo obilaskom Spomen sobe i koša u Preradovićevoj ulici broj 3. U Spomen sobi djecu Gradskih vrtića i škole košarke, dočekala je majka Biserka Petrović, te im pričala o Draženovom djetinjstvu u Šibeniku. U podnožju koša gdje je započeo svoj veliki sportski put, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće. Predstavnici Grada Šibenika i sportskih klubova cvijeće su položili i kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu.

'Put Dražena Petrovića' obuhvatio je i obilazak sportske dvorane Baldekin u kojoj je nekadašnji Draženov trener Miro Kotarac pričao okupljenoj djeci o njegovoj igri i uspjesima. Draženovim putem danas su hodali polaznici OKK Dražen Petrović i djeca Gradskih vrtića Šibenik koja su i nastupila u prigodnom programu. Vrtićka djeca su Draženu pripremila i simbolične poruke koje su priložila uz spomenik na Baldekinu.

Nakon pjesme posvećenu Draženu 'Život leti kapetane' otkriven je novi spomenik, a djeca su potom pustila narančaste balone u zrak.

Originalne tenisice (broj 47), prema kojima je odljev izrađen, a koje od danas krase novouređeni trg Dražena Petrovića Gradu Šibeniku, ustupila je Draženova majka Biserka. Odljev je izradio šibenski akademski kipar Aleksandar Guberina. Zaista jedinstven spomenik koji će uskoro, u to nema sumnje, postati turistička atrakcija.

Idejno rješenje uređenja ovog gradskog trga Gradska uprava predstavila je javnosti točno prije godinu dana za Draženov 50. rođendan, te je, kako i obećano, projekt dovršila u roku od godine dana.