PRIVATNO VISOKO UČILIŠTE ASPIRA

Škola sportskog menadžmenta u gradu sporta

16.12.2013 u 10:58

Bionic
Reading

Split je grad sporta i to je opće prihvaćena činjenica, pa stoga nije iznenađenje da je u 'najsportskijem gradu na svitu' održana promocija prve generacije sportskih menadžera u Hrvatskoj. Prije desetak dana u prostorima Aspire, visoke škole za sportski menadžment i dizajn, svečano je promovirana prva generacija prvostupnika sportskog menadžmenta

Zanimljivo je da je to bila ujedno i prva svečana promocija u povijesti te privatne visoke škole. Aspira je formalno osnovana već prije sedam godina, ali s radom su počeli tek nakon tri godine zbog dugotrajnog procesa savladavanja raznih zakonskih prepreka.

Informirali smo se detaljnije o programu privatne škole i doznali da između ostalog Aspira organizira školovanje menadžera za sport, gospodarstvo i turizam. Pažnju su nam privukla dva programa i seminari dodatnog školovanja menadžera hotela i menadžera turističke destinacije, profesije koje su definitivno neophodne u Dalmaciji sljedećoj vrlo važnoj fazi razvoja turizma u kojoj bi se trebao dogoditi značajan kvalitativni iskorak.

Škola organizira tečajeve za voditelje turističkih poslovnica i za turističke vodiče, a zanimljiv je novi program obrazovanja voditelja projekata EU fondova. Na osnovi toga, može se izvući zaključak da Aspira zapravo dobro odgovara na trenutačne potrebe tržišta radne snage u Dalmaciji.

To je bio povod za razgovor s Alenom Jerkunicom, predsjednikom Upravnog vijeća Aspire i čovjekom koji vodi operativni dio poslova tog visokog učilišta. I on je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Aspira prošavši dug put od osnivanja 2009. do ove promocije, zapravo uspješno zaključila prvi važan ciklus. On je naglasio da je Aspira jedina takva ustanova u zemlji.

'Među studentima koje smo promovirali prošlog petka su bili i gimnastičar i svjetski prvak Marijo Možnik i osvajač olimpijske medalje, veslač Josip Reić, naši vrhunski sportaši. To je velik događaj i veoma je važno za hrvatski sport da je na tržište izašla prva generacija sportskih menadžera. Sa svojim znanjem, oni bi trebali doprinijeti da hrvatski sport prosperira', rekao nam je Alen Jerkunica.

On nadalje ističe da su educirani sportski menadžeri tim važniji u okolnostima kada je novca u sportu bude sve manje i oni su ti koji su školovani za efikasno upravljanje sportskim organizacijama.

Zanimala nas je i orijentacija Aspire prema turističkom sektoru za koji imaju više stručnih programa, stručnih ispita i seminara. Jerkunica je istaknuo da su se u tom smislu vodili Strategijom hrvatskog turizma do 2020. koju je donijela Vlada RH.

'Odlučili smo odgovoriti na izazove Strategije i kreirati programe koji će ostvariti vrhunsku edukaciju stručnjaka za sve turističke destinacije i odgovoriti na zahtjeve tržišta u javnom i privatnom sektoru. Uvijek pratimo trendove na tržištu rada i kreiramo isključivo praksi orijentirane programe', zaključio je Jerkunica.

Pogledali smo i respektabilnu listu predavača za program edukacije menadžera u turizmu i hotelima i na popisu su redom istaknuti stručnjaci iz te branše. U zgradi Aspire studentima i polaznicima na raspolaganju su vrhunski organizacijski i tehnički uvjeti za izvođenje nastave raznih programa, ali i zajednički prostor za njihovo druženje.