VESLAČKI TOP GUN

Pogledajte Martina Sinkovića u akrobatskom letu avionom P-51 Mustang

04.09.2024 u 14:59

Bionic
Reading

Proslavljeni hrvatski veslač Martin Sinković posjetio je Hangar-7 u Salzburgu i tamo otkrio kakav je osjećaj biti u kokpitu legendarnog P-51 Mustanga za vrijeme akrobatskog leta.

Sinkovići se najbolje osjećaju u svom čamcu, ali ne bježe ni od adrenalinskih sportskih izazova. To potvrđuje i avantura iz 2021. godine, kad je Martin Sinković sjeo na mjesto suvozača WRC zvijezde Adriena Fourmauxa. Francuz ga je tada uoči WRC Croatia Rallyja odveo na ludu vožnju uskim cestama u WRC Ford Fiesti.

Ovih dana svjetski veslački šampion otišao je u Salzburgu korak dalje. Tamo je posjetio Hangar-7, arhitektonski dragulj u kojem živi flota Flying Bulls tima. Radi se o nizu restauriranih aviona i helikoptera vrhunskih performansi, od kojih su mnogi proizvedeni još tamo četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Njima pripada i P-51 Mustang. U pitanju je američki borbeni avion iz 1944. godine, vrlo okretan i spreman izvoditi impresivne akrobacije u zraku. Sa svojim motorom od 12 cilindara i 1400 konjskih snaga i danas izaziva poštovanje zaljubljenika u avijaciju. Uostalom, Tom Cruise je kupio vlastitu verziju i koristio ga je u posljednjem izdanju filma Top Gun.

Martin Sinković je također dobio priliku sjesti u P-51, s kojim je uzletio iznad Salzburga. U društvu iskusnog norveškog pilota Eskila Amdala, iza kojeg su letovi u više od 150 različitih letjelica, Sinković je uživao u pogledu iz zraka na austrijske ljepote, a i iskusio kakav je osjećaj kad Mustang krene u svoje akrobacije.

'Letjeli smo posvuda i bilo je predivno. Mogli smo uživati u prekrasnoj prirodi, vidjeli smo i jezera. Bilo je svega u zraku, okretanja naopačke. Teško mi je opisati ono što sam doživio, no nadam se da ću to ponoviti jednog dana', izjavio je Martin Sinković nakon leta, a onda i dodao:

'Na ulasku u avion dobio sam vrećicu. Drago mi je da je nisam morao koristiti, ali bilo je u jednom trenutku blizu. Na kraju je bila potpuno izgužvana, jer sam je stiskao kroz cijeli let!'

Tako je Sinković svoju listu adrenalinskih avantura upotpunio uzbudljivim avijatičarskim iskustvom, na kraju sezone u kojoj su on i Valent još jednom potvrdili da su hrvatske veslačke i sportske legende.

Izvor: tportal.hr / Autor: Red Bull