nešto neviđeno

Srpski mediji luduju: Đoković je oštećen, ovo je skandal!

22.08.2024 u 13:09

Bionic
Reading

ATP je donio kontroverznu odluku koja je izazvala bijes među navijačima Novaka Đokovića. Naime, odluka da se bodovi Jannika Sinnera iz Indian Wellsa ne oduzmu retroaktivno, mnogi su protumačili kao nepravdu prema Đokoviću, koji je zbog toga izgubio priliku da poveća svoj rekordni broj tjedana na vrhu ATP ljestvice.

Talijan Jannik Sinner (23) iza sebe ima najuspješniju sezonu u karijeri. Na početku godine osvojio je svoj prvi Grand Slam naslov, pobijedivši Novaka Đokovića na Australian Openu, što mu je osiguralo poziciju svjetskog broja jedan na ATP ljestvici.

Međutim, sada je otkriveno da je Sinner u ožujku prošao kroz veliku krizu. Naime, pao je na doping-testu zbog prisutnosti klostebola, steroida koji se koristi za povećanje mišićne mase. Iako je koncentracija u njegovoj krvi bila niska, ipak je prelazila dozvoljene granice. Nakon osam dana, ponovljen je test koji je ponovno bio pozitivan.

Sinner je automatski suspendiran, ali je uspio uložiti uspješnu žalbu, što mu je omogućilo nastavak natjecanja. Međunarodna agencija za integritet u tenisu (ITIA) utvrdila je da je za kontaminaciju kriv njegov fizioterapeut, Giacomo Naldi. Naldi je imao posjekotinu na ruci koju je liječio sprejem iz ljekarne, a taj sprej sadržavao je tragove klostebola. Kroz tretmane Sinnera, taj steroid se prenio u njegov organizam. Nezavisna komisija oslobodila je Sinnera odgovornosti, ali će on ipak izgubiti bodove i novac osvojen na turniru u Indian Wellsu.

Srpska javnost je bijesna na ATP Nakon oduzimanja rezultata iz Indian Wellsa, gdje je Sinner osvojio 400 bodova, očekivalo se da će ATP te bodove retroaktivno ukloniti s rang liste, što bi Novaku Đokoviću omogućilo još jedan tjedan na vrhu ljestvice, čime bi njegov rekord dostigao 429 tjedana.

No, ATP je odlučio da se bodovi neće retroaktivno oduzimati, što je izazvalo bijes u srpskim medijima. Portal B92 je ovakav razvoj događaja nazvao 'skandalom', a američki novinar Ben Rothenberg također je izrazio neslaganje s odlukom, ističući da bi Sinnerovih 400 bodova trebalo biti oduzeto, čime bi Đoković zadržao svoju poziciju na vrhu.