LIGA PRVAKA

Ovako bi trebale izgledati jakosne skupine u Ligi prvaka; evo gdje je smješten Dinamo

22.08.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Dinamo je napravio ogroman korak prema plasmanu u grupnu fazu Lige prvaka. U prvoj utakmici play-offa hrvatski prvak je s 3:0 slavio protiv azerbajdžanskog Qarabaga.

Ove sezone kreće se s novim formatom Lige prvaka. Osim što bi Dinamo dobio rekordnu novčanu nagradu za plasman (oko 30 milijuna eura), odigrao bi i osam utakmica u grupnoj fazi.

Od ove sezone klubovi nisu više podijeljeni u skupine, svih 36 klubova je u istoj skupini i na kraju se gleda samo jedna tablica. Prvih osam s te tablice ide u osminu finala, a klubovi od 9. do 24. mjesta u play-off za osminu finala. Posljednjih osam klubova ispada iz Europe.

Klubovi su podijeljeni u jakosne skupine uoči ždrijeba, a iz svake od četiri jakosne skupine klub će dobiti po dva suparnika. Dinamo će, ako obrani prednost u Azerbajdžanu, biti smješten u treću jakosnu skupinu. Na ždrijebu 29. kolovoza saznat će imena osam suparnika te će protiv četiri kluba igrati u Maksimiru, a kod preostala četiri će gostovati. Utakmice će se igrati od 17. rujna pa sve do 29. siječnja.

Ždrijeb će odraditi računalo jer iz UEFA-e kažu da bi za korištenje starog ručnog sustava izvlačenja bilo potrebno gotovo 1000 loptica u više od 36 zdjelica te da bi ždrijeb trajao četiri sata.

Bit će četiri bubnja s po devet kuglica. Kada se izvuče loptica iz prve posude, računalo će odmah odlučiti o osam dodijeljenih suparnika. Klubovi iz iste zemlje ne mogu se međusobno natjecati. Kada se završi s jednim klubom, prijeći će na sljedeći i tako dalje.