VELIK ZAOKRET

Štimac otkrio u kakvim je odnosima sa Šukerom; jeste li iznenađeni?

09.12.2014 u 15:08

Bionic
Reading

U tjednu u kojem bivši hrvatski izbornik Igor Štimac s nestrpljenjem čeka hoće li ga NS BiH izabrati za novog izbornika nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine za tportal.hr vratio je film unazad, sjetivši se vremena kada su mu Davor Šuker i društvo preko noći uručili otkaz. Usput je mirnim glasom iskreno rekao u kakvim je danas odnosima sa Šukerom

Iako je od tada prošlo više od godinu dana, 'rane još nisu zacijelile' pa je najlogičnije bilo da se Štimac okrene novom izazovu.

'Voditi reprezentaciju BiH izazov mi je kao i svaki drugi posao. Međutim na taj posao gledam kao na vrlo zahtjevan te posao koji se idealno podudara s onim što imam pokazati. Posao mi nije nužda niti moram negdje pošto-poto raditi. Strpljivo sam čekao izazov kao što je recimo mjesto izbornika BiH', kazao je između ostalog Štimac uoči odlaska u Sarajevo na intervju za to mjesto.

Kada danas vrati film unazad, kaže da je za smjenu s mjesta hrvatskog izbornika, za koju je najodgovorniji predsjednik HNS-a Davor Šuker, saznao iz svojih 'dobro obaviještenih izvora'. Na tu temu kaže:

'Znao sam da odluka o mojoj smjeni nije dogovorena preko noći. O tome sam čuo na vrijeme od svojih ljudi', prisjetio se Štimac, ističući da otkaz nije doživio dramatičnim.

'Davor Šuker i suradnici time su željeli kupiti vrijeme jer su postavljanjem Nike Kovača na moje mjesto smanjili pritisak koji se stvorio', kazao nam je Štimac.

Trenutačno stanje u hrvatskom nogometu i Šukerovo višetjedno izbjegavanje medija, iako su se problemi gomilali, Štimac je komentirao riječima:

'U našem je nogometu dramatična situacija i zaista ne mogu govoriti u Šukerovo ime zašto je u to vrijeme bio na putu. Međutim Davor je u pravu kada kaže kako HNS ne predstavlja samo predsjednik Saveza. Izvršni odbor je taj koji zasjeda i donosi odluke, a sve što treba s predsjednikom mogu i telefonski riješiti. S druge strane nitko od nas ne zna kojim povodom je Šuker išao na put i je li mogao prolongirati unaprijed dogovorene sastanke. Činjenica jest da je sve ispalo nespretno jer ljudi koji su to trebali znati nisu točno znali gdje se nalazi.'

S obzirom na prekid suradnje otprije godinu dana, zanimalo nas je u kakvim je danas Štimac odnosima s Davorom Šukerom?

'Sada ću vam biti iskren. Bez obzira na ono što se dogodilo, kada se vidimo - lijepo se pozdravimo i popričamo. Međutim i prije sam rekao i ponovit ću - imam dojam, što se Šukera tiče, kako mi je nepravedno oduzeta prilika pokazati u punom obimu ono što sam u stanju napraviti kao izbornik. Pogotovo jer sam ispunio cilj koji smo odredili prije kvalifikacija', kazao nam je Štimac usput dodavši kako u to vrijeme kada je smijenjen zbog mira u svlačionici nije želio biti ekstreman ili negativan jer mu je 'Hrvatska uvijek bila na prvom mjestu'.

Zaključak: ratne sjekire, ako ih je bilo, očito su zakopane. Nekada britak na jeziku, Štimac danas šalje pomirljive tonove u smjeru predsjednika HNS-a. Ne zamjera mu to što nije bio u Hrvatskoj kada je bilo najpotrebnije...  Naravno, neke je ovakav odgovor o odnosu sa Šukerom iznenadio jer prije tjedan dana javno je tražio njegovu smjenu te svih njegovih suradnika (Večernji list).

Usput je za RTL televiziju Šukerovo ponašanje nazvao bahatim i neodgovornim. U tjedan dana očito se puno toga može promijeniti...