Igor Miličić je hit

Svi se pitaju tko je Hrvat koji je s Poljskom bacio u očaj cijelu Sloveniju i Dončića: Ovo nitko nije očekivao!

15.09.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Nakon što je Poljska šokirala Sloveniju na Eurobasketu mnogi u Hrvatskoj upitali su se tko je Igor Miličić, trener koji ih je odveo do povijesne pobjede nad aktualnim prvacima Europe predvođenima Lukom Dončićem

Ljubitelji košarke sjećaju se Igora Miličića iz generacije nadarenih hrvatskih igrača rođenih 1976. i 1977., u kojoj su tada bili Dubravko Zemljić, Sandro Nicević, Gordan Giriček, Mate Miliša i drugi.

Rođen je u Slavonskom Brodu, u kojem je počeo igrati košarku na poziciji razigravača (playmaker), a igrački je stasao u Splitu, u bivšoj Jugoplastici, gdje je igrao i Euroligu. Skupio je i nastupe u hrvatskoj seniorskoj reprezentaciji i pokazivao je ogroman napredak u igri.

>> Kakva sramota Fibe! Poljak šokirao cijelu Sloveniju i ušao u društvo Kukoča, a FIBA ne priznaje rekord jednom legendarnom Hrvatu

No vrlo rano napustio je KK Split te je kao 21-godišnjak otišao u Poljsku, u kojoj je igrao dug niz godina. Igračku karijeru završio je 2014. godine i odmah se posvetio trenerskom poslu.

U Poljskoj je upoznao i suprugu, s kojom ima troje djece, a njegov 20-godišnji sin Igor - koji je trenutačno na sveučilištu u SAD-u - velika je nada poljske košarke i već je igrao za seniorsku reprezentaciju.

'Ovo što smo dosad napravili je izvan svake pameti, ovo nitko nije očekivao. U momčadi smo imali neke nade jer se vidjelo već i prije Eurobasketa da se dižemo, a nekako je sada to postalo izraženije. Bila je ovo sjajna večer za nas, mogla je otići na jednu i drugu stranu, na sreću mi smo u polufinalu', kazao je Miličić nakon povijesne pobjede protiv Slovenije za Sportklub, obrazloživši dodatno kako su uspjeli zaustaviti Dončića.

Dotakao se i svog igrača Ponitke, koji je odigrao jednu od najboljih utakmica u povijesti Eurobasketa. Uostalom, upisao je triple-double, što se rijetko viđa.

'On je naš vođa, mi smo mu dali ulogu lidera i kreatora igre, a on je to dobro prihvatio. Došao je u tu fazu da može odlučivati važne stvari. Dobili smo vođu u napadu, a obrana je njegov zaštitni znak. To je stvar njegovog karaktera, on je jedan od najboljih obrambenih igrača u Europi.'

Dotakao se kratko i Hrvatske, a koja je ispala od Finske već u osmini finala:

'Jako mi je žao, jer Hrvatska ima veliki potencijal u trenutnoj momčadi. Očekivao sam, iskreno, puno bolji rezultat od naše momčadi.'

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.