zg strong 2017.

Svjetska elita u obaranju ruke stiže u Zagreb, bore se za - dijamante

21.06.2017 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatski savez za obaranje ruke (HSOR) četvrti put domaćin je Svjetskog kupa ZG STRONG 2017. U nedjelju, 2. srpnja 2017. godine, na 17. katu zagrebačkog hotela Westin okupit će se dvjestotinjak najboljih natjecatelja iz dvadesetak država Europe, Azije i Afrike

Osim novčanih nagrada za dobitnike prvih dvaju mjesta po težinskim kategorijama, prvi put u povijesti najboljih osam natjecatelja iz svih težinskih kategorija na lijevu i desnu ruku u prigodi su u OPEN klasi osvojiti najpoznatije Yakutske EPL dijamante u vrijednosti od 2500 američkih dolara po ruci.

Na Svjetskom kupu natjecat će se i žene u kategoriji -70 kg u kojoj će pobjednica također otići kući bogatija za dijamantni nakit u vrijednosti od 1000 američkih dolara. Ukupni fond nagrada iznosi 60.000 kuna.

Od najpoznatijih imena valja izdvojiti europskog prvaka u super teškoj kategoriji Azerbajdžanca Mirtaleha Aslanova (145 kg), aktualnog svjetskog prvaka u kategoriji -90 kg, Talijana Ermesa Gasparinija, bugarskog aktualnog europskog i svjetskog prvaka Sashu Andreeva te kazahstanske svjetske prvake, kojih dolazi desetak. Od žena svakako bismo izdvojili Slovakinju Luciju Debnarovu i Mađarku Brigitu Ivanfi, svjetske prvakinje u kategoriji 65, odnosno 70 kg.

Hrvatske boje branit će svi trenutno najspremniji reprezentativci koje predvode članovi obitelj Kogl iz Križevaca, naši najtrofejniji natjecatelji od kojih je otac i suprug Dražen aktualni svjetski prvak u kategoriji 70 kg iznad 40 godina te sin Marko, europski prvak u kategoriji juniora koji se ove godine po prvi puta natječe u seniorima. Supruga Blaženka te kći Mihaela prvakinje su Hrvatske. U najtežoj kategoriji naši trenutno najbolji predstavnici su Viktorio Sović i Ivo Križan iz Dugog Sela.

Kvalifikacije i finala težinskih kategorija održat će se na tri stola istovremeno od 11 do 17 sati, a OPEN klasa i finale ženske kategorije održat će se na jednom stolu od 19 do 20:30 sati.

PROGRAM NATJECANJA

1. srpanj 2017.

17 - 20 sati - vaganje i prijave natjecatelja (Westin Zagreb, dvorana Zelengaj)

2. srpanj 2017.

11 - 17:30 sati - kvalifikacije i finala težinskih kategorija

19 - 20:30 sati - OPEN klasa i finale žene 70 kg (borba za dijamante)

Specifikum zagrebačkog Svjetskog kupa je mogućnost nastupa amatera tj. početnika za koje je osigurana jedna kategorija gdje se biraju najjači obarači ruke koji nisu u sustavnom treningu te nisu nastupili niti na jednom profesionalnom natjecanju, kao i kategorija osoba s invaliditetom koji također imaju osiguranu jednu kategoriju.

Sponzori Svjetskog kupa su EPL Yakutski dijamanti, HEP, Tiffany studio te Westin Zagreb, a pokrovitelji gradonačelnik Grada Zagreba, predsjednica RH i Središnji državni ured za šport. U organizaciju su se aktivno uključili Grad Zagreb te Zagrebački sportski savez.

HSOR osnovan je 2009. godine u Zagrebu te danas broji deset klubova članova iz većine županija u RH. Član je Europske i Svjetske federacije za obaranje ruke, a od 2015. godine i Hrvatskog olimpijskog odbora.