odlična forma

Tko je Matija Marinić, potajni kandidat za olimpijsko odličje u Parizu?

  • B.T./Hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2024 13:44
  • Objavljeno 18.07.2024 u 13:07
Bionic
Reading

Najbolji hrvatski kanuist u slalomu na divljim vodama, 33-godišnji Matija Marinić, spreman dočekuje nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, a želja mu je da se iz Francuske vrati s olimpijskim odličjem

Marinić je prije tri godine u Tokiju imao olimpijski debi, iako je za njega bio spreman već 2016. u Rio de Janeiru, ali je u kvalifikacijskom natjecanju ostao prvi ispod crte. Nešto slično mu se ponovilo na Igrama u Tokiju, gdje je u kvalifikacijama bio među petoricom najboljih, a potom u polufinalu završio na 11. mjestu i tako ostao bez nastupa u finalu, u koje su se plasirala desetorica najboljih iz polufinala.

'Olimpijskim odličjem iz Pariza volio bih okruniti svoju sportsku karijeru. Osjećam da sam spreman za to. Iza mene su naporne pripreme i u jako sam dobroj formi', rekao je Marinić dan prije odlaska u Pariz.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Jedan od njegovih aduta je i dobro poznavanje staze na kojoj će se voditi borba za olimpijska odličja.

'Od listopada sam pet puta po tjedan dana u Parizu trenirao na stazi na kojoj će se održavati utrke pa vjerujem da ću se znati izboriti s njezinim izazovima. Dobro poznajem ostale natjecatelje, no kad sjednem u kanu, sam sam sebi najveći protivnik. U Parizu želim nadmašiti sve svoje dosadašnje rezultate', poručio je Marinić.

  • +2
Olimpijac Matija Marinić - hrvatski kanuist Izvor: Pixsell / Autor: Luka stanzl/PIXSELL

Njegov trener Stjepan Perestegi ne skriva velika očekivanja.

'Na posljednjim utrkama pokazao je da odlično izgleda na vodi. Brz je i ako izbjegne tehničke pogreške, mogao bi ostvariti izvrstan rezultat. Napadački pristup i eksplozivnost koju posjeduje na stazi mogli bi ga dovesti do medalje', smatra Perestegi.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Staza na kojoj će nastupiti, nije idealna. Ima manji protok vode, što bolje odgovara nižim i lakšim kanuistima. Unatoč tome, znam da će Marinić biti čvrsto fokusiran na sebe i da će na stazi dati maksimum', zaključio je Perestegi, koji je i sam ostvario olimpijski san nastupivši 1992. u Barceloni, gdje su hrvatski sportaši prvi put samostalno nastupili na ljetnim OI.

Perestegi je dodao da je većina Marinićevih protivnika sa startne liste na OI u Parizu nastupila i u Tokiju. Među njima je i aktualni olimpijski pobjednik Slovenac Benjamin Savšek, s kojim se Marinić susreće na utrkama, ali i vrlo često zajedno treniraju.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu je 26. srpnja, a natjecanja traju do 11. kolovoza. Matija Marinić će prvi nastup u kvalifikacijama imati u subotu, 27. srpnja, dok su polufinale i finale na rasporedu dva dana poslije.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal