psk_2

SAMO ZA TPORTAL

Tot: Za lijevo krilo imamo dva vanserijska igrača, a Gvardiol igra kao...

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija uz odličnu igru, ali i pobjedu 2:1 protiv Portugala, najavila je velike stvari na Euru. Slaže se s time i nogometni trener, 52-godišnji Marijo Tot, koji je kao pomoćnik Željku Kopiću napravio pravo malo čudo u Rumunjskoj i iz gotovo bezizlazne situacije spasio bukureštanski Dinamo od ispadanja iz prve lige

Hrvatska je u subotu po prvi put pobijedila Portugal. Istina, bila je to prijateljska utakmica, ali tih 2:1 donijeli su novu dozu optimizma među hrvatske navijače. I ne samo kod njih.

'Gledao sam i mogu samo reći - super. Ova pobjeda povećava euforiju pred Euro', zadovoljan je bio viđenim na stadionu u predgrađu Lisabona 52-godišnji Marijo Tot, nogometni trener s velikim iskustvom, i iza kojeg se nižu brojni rezultatski uspjesi. Svakako najveći su naslovi prvaka Hrvatske i pobjednika kupa sa zagrebačkim Dinamom, ali i plasman na SP s Iranom, ali kojeg ipak nije imao slast okusiti jer su Iranci prije odlaska na Mundijal smijenili Dragana Skočića.

Posljednji veliki uspjeh jest spašavanje bukureštanskog Dinama od ispadanja iz prve lige, a što je bila jedina želja čelnika kluba kada su u zimskom prijelaznom roku na klupu doveli Željka Kopića i Marija Tota.

Nego, da se vratimo na reprezentaciju.

'Dakle, s puno optimizma možemo čekati Euro, ali siguran sam da će izbornik Dalić do njegovog početka još dodatno poraditi na učvršćenju igre u zadnjoj liniji. Napadački smo odlični, ali u ovom segmentu trebamo biti na još višem nivou, jer obrana će biti ključ dobrog rezultata. Moglo se je vidjeti u pojedinim trenucima igre da tu imamo malih ispadanja i zato apostrofiram taj dio igre, s obzirom na to da protivnici u skupini imaju posebno jaku igru u napadačkom dijelu, možda čak i bolju nego mi. I ako nam obrana ne bude jednako dobra, teško možemo očekivati odlazak do kraja. Iako, siguran sam da Zlatko (op.a. Dalić) vidi što treba napraviti, jer ne smije biti mjesta za greške'.

Osvrnuo se Tot i na igru Portugala.

'Portugal je podbacio baš u tom segmentu, odnosno obrani. Vjerojatno računajući na individualnu kvalitetu svojih igrača'.

Mislite li da je momčad koja je krenula protiv Portugala ujedno i ona koja će krenuti protiv Španjolske, s Majerom na desnom, a Kramarićem na lijevom krilu?

'Ja jednostavno obožavam Ivana Perišića i Marka Pjacu, ali koji zbog poznatih okolnosti možda i nisu u najidealnijoj formi. Međutim, očekujem da će oni na lijevom krilu nekako podijeliti minutažu. Osobno, ne vidim Kramarića na lijevom krilu, jer mislim da je puno konkretniji i opasniji kao povučena devetka, gdje mu se otvara i prostor za dribling, i udarac. Naravno, izbornik će ipak na kraju odlučiti tko će igrati na kojoj poziciji, ali ja se nadam da će i Pjaca i Perišić rasti iz treninga u trening, i da će svakim danom biti još bolji. Jer oni su zbilja vanserijski igrači'.

Kad ste rekli da obranu malo treba 'poštimati', znači li to da bi moglo biti promjena za Španjolsku?

'Odigrala je zadnja linija sasvim solidno utakmicu protiv Portugala, posebno impresivan bio je Gvardiol. Što se tiče centralnih braniča, možda tu bude rošada, iako su i Šutalo i Pongračić biti dobri. Vjerujem da se do Španjolske, tko god da bude igrao, mogu još dodatno posložiti. Međutim, moram još jednom pohvaliti Gvardiola, igra kao iskusni rutiner koji kao da privodi karijeru kraju,a ne da je mladić na početku grandiozne karijere'.

Vezni red je neprikosnoven, s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem?

'Tako je, tu smo besprijekorni. I to je ključ našeg rezultata, jer kako igraju ti naši senatori... Osim toga, mislim da je za neke od njih ovo i zadnji Euro. Nije da me brine, ali me svakako zanima kako će se predstaviti Brozović, odnosno koliko je odlazak u saudijsku Arabiju ostavio traga na njemu. Jer nije isto igrati u tamošnjoj ligi ili u nekoj od najjačih liga Europe. Zasad sve kod Broza izgleda OK, ali ta liga ipak ne nudi takav nivo i kvalitetu suparnika, podražaj', završio je Marijo Tot.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal