FESTIVAL KULTURE I AVANTURE

Vanka Regule: Mediteran kakav je oduvijek trebao biti

04.08.2014 u 11:45

Vanka Regule

Izvor: Promo fotografije / Autor: Daniel Wildey

Bionic
Reading

Zamislite da imate, primjerice, savršeno funkcionalan bolid Formule 1. Biste li ga koristili za prijevoz robe i putnika? Ili biste na stražnjim krilcima sušili duhan? Ili skinuli gume i njima pritiskali kupus dok se kiseli u bačvi? Naravno da ne biste, hi-tech bolid namijenjen je za jurnjavu, natjecanje i adrenalinske tsunamije. Sad zamislite da imate otok kao projektiran za treking, cross coutry biciklizam, windsurf, free climbing i još more drugih sportova. Biste li ga koristili za priobalno namakanje stranih turista? Ili betonirali obalu da stane još jedan lounge bar? Slutite kamo ovo vodi.

Većina naših turističkih djelatnika zna samo jedno mjerilo kvalitete ponude: broj noćenja/novčića. Srećom (ili pukom matematikom, ako vam je draže) na tisuću i nešto otoka morao se pojaviti i netko tko vidi dalje od iznajmljivanja ležaljki za plažu. U slučaju Brača, odnosno Sutivana, taj netko zove se Ivo Ljubetić Šteka, utemeljitelj suludo popularnog festivala outdoor & adventure sportova Vanka Regule. Ove je godine organizirao nevjerojatno 16. izdanje festivala i natjerao hrpu pustolova da (prvi put ili iznova) upoznaju Brač u svojoj punoj namjeni. Jer Brač je, ako nekim slučajem još ne znate, evidentno patentiran za outdoor sportove. Čak i onima koji ga poznaju nevjerojatno je da je to prvi primjetio spomenuti Šteka. I nije sjedio na maslinovom ulju, nego je pokrenuo Vanka Regule, najbolje čuvanu tajnu s ove strane interneta.

Brojni mitovi i legende pletu se oko Vanka Regule festivala. Lonely Planet tvrdi da u Sutivanu X Games susreću Woodstock. I da se to mora doživjeti. Tportal godinama (ponajprije zahvaljujući dvojcu Ivčević/Šarčević koji pohodi VR od 2004.) donosi najave i raporte u kojima sugerira da je festival zapravo krinka za prodaju maslinovog ulja. Što misli HTV, govori to da u Sutivan u pravilu ne šalje sportske novinare, nego suradnike emisija More, Turistička klasa ili lokalne ekipe Hrvatske danas. Dobro, i Stipu Božića, ali vjerojatno na njegov zahtjev. Dio onih koji bolje poznaju organizatora tvrdi da je riječ o začecima nove religije Štekinih svjedoka. Ili Štekinih grešnika posljednjih dana, rasprava još traje. Sad već udovoljavaju kriteriju da postoje duže od 10 godina i imaju lokalnu tradiciju. Mogla bi se, dakle, zakonski organizirati i crkva. Stotine sportaša i prijatelja koji su osjetili duh Šatorgrada u kojemu većina boravi za vrijeme festivala vjerojatno misli da je riječ o glazbenom hippy festivalu. Ima još neprovjerenih teza od kojih neke uključuju snubljenje, sport, pa čak i sumnjivog rezidentnog DJ-a, ali činjenica je da su Šteka i prijatelji ove godine već 16. put organizirali tjedan zabave i štale u Sutivanu i da se nekoliko stotina sudionika i gostiju ponovno vraćalo s Brača noseći osmjehe od uha do uha. Neki, navodno, i osvojene sponzorske nagrade.

Od nedjelje 20. srpnja do nedjelje 27. Sutivan je ponovno ubrzao puls otoka Brača. Istina, Bol je bolji za surf, Ložišća za penjanje, a Vidova gora za trek/MTB, ali nema sumnje odakle dolazi avanturistički duh koji je lokalne Turističke zajednice natjerao da Brač i službeno proglase ‘otokom kulture i avanture.’ Ne znamo je li s tom činjenicom bio upoznat Australac Huw Kingston, lik koji je prije tri mjeseca krenuo na jednogodišnju pustolovinu Mediteranom koristeći samo kajak, bicikl i noge. Svratio je na putu iz Grčke prema sjeveru Italije kajakom i na naš dio Jadrana. Plan mu je bio ostati dan-dva da zaliječi malu ozlijedu noge, ali je na kraju ostao deset dana u Sutivanu! Još je gore prošao jedan britanski fotograf i putopisac. On je fotkao po Braču, nesvjestan da se događaju Vanka Regule. Već je bio na trajektu za Split kad je doznao za Šteku i sljedbenike. Vratio se, doživio Vanka Regule i sad razmišlja o kupnju kuće u Sutivanu! A i velikodušno nam je ustupio fotke u galeriji. Mogli bismo tako do u nedogled. Slične priče imaju stotine pravovjernih koji su otkrili Vanka Regule i hodočaste na Brač godinu za godinom. Nedostaje im samo betonski kip Šteke kako na Vidovoj gori u raširenim rukama drži karbonsko veslo i/ili maslinovo ulje. Sigurni smo da bi se Felixa Baumgartnera, skakača iz svemira, dalo nagovoriti na b.a.s.e. skok sa Šteke. Daniel Lacko ima žnjoru, uostalom.


Dakako, Vanka Regule su prije svega multisportski festival. No, čak i na najzahtjevnijim natjecanjima vlada taj teško opisivi duh Reguleta, kako bi rekao voditelj Lacko. Naime, potpuno je normalno da se jedan dan održava natjecanje na razini državnog prvenstva, a sljedeći se blesira na vodi. Primjerice, hit izmišljotina Run & Climb povezala je slobodno/sportsko penjanje sa trčanjem. Penje se nekoliko udaljenih penjačkih sektora oko Ložišća, a između se trči zbog zahtjevnog time limita. Pobijedili su naši ponajbolji penjači Inga Patarčić i Luka Mudronja, ali uz više muke nego na prvenstvu u boulderu. Sutradan je 16-godišnji Slovenac Blaž Režek pobijedio u stand up paddle regati pravog SUP surfera, XC vozača i slučajnog turista. Dobili su slične nagrade. Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u uphill utrci, 37 km od rive u Sutivanu do Vidove gore iznad Bola. Već je teren, pretežno brački makadam, bio zahtjevan, a onda je stručni delegat Kalac (ujedno i, nećete vjerovati, sudionik utrke!) vješto posakrivao check pointove tako da ih pola bajkera nije uspjelo pronaći. Jedine dvije dame u utrci Inga Presker i Tea Đurek sutradan su se natjecale u – sea kayaku. S jednakim oduševljenjem. Tradicionalno, najozbiljnije je bilo na penjanju. Slaven Vručinić ponovno je postavio neobične i neuobičajene zadatke za, ruku na srce, ponajbolje hrvatske penjačice i penjače. Luka Kivela Kivi održao je još jednu demonstraciju sile, a Barbara Gilić i Inga Patarčić pokazale su zašto su najbolje od najboljih. Istovremeno, u windsurf dualu pobjeđuje novinarka RTL-a Lana Vukičević, bolja od srpske reprezentativke u jedrenju Maje Knežević, a u XC-u bosanski tinejdžer Kamer Kolar. Usput, svi su nastupili u barem još tri discipline, od trčanja i kajaka do Porathlona, još jedne Štekine izmišljotine u stilu Jadranskih susreta. Nitko se pretjerano ne uzbuđuje, zabavljaju se svi.

Normalno, nijedna se disciplina nije zvala prema imenu sporta. Kod Šteke to se ove godine zvalo XC Specialized Freeride Competition, GT Freeride Dual Bike Challenge, Slackline Freestyle Bistrica, SUPer Surfers Challenge Sutivan i tako dalje. Na što se odnosilo, naslutite sami. Imena natjecanja nikada, pa tako ni ove godine, nisu nužno opisivala u čemu se zapravo natječe. Filmski festival, s druge strane, svaki je dan u izboru TV novinara i voditelja Daniela Lacka prikazivao upravo ono što je i najavio - lude filmove pustolovnog karaktera. Ispalo je da je festival natjecateljski pa valja reći da je prema žiriju pobjednik desetog izdanja filmskog festivala dokumentarac ‘Barkley 100’ o američkoj underground trek utrci na 100 milja, a prema publici ‘McConkey’ o životu originalnog luđaka Shanea McConkeya.

Podrazumijeva se da je za puni doživljaj Vanka Regule festivala jednako bitan i glazbeni dio. Posve je normalno da u najavi benda Lacko ne najavljuje bend publici, nego bendu predstavlja gomilu luđaka koji će ih zabavljati dok oni sviraju. Ne jednom netko je od glazbenika naglas rekao nešto poput ‘Ja ne mogu vjerovati da nas plaćaju za ovo!’ ili ‘Ljudi, ne znamo više nijednu pjesmu, oćemo još jednom sve ispočetka?’ Ove godine Šteka je išao na sigurno: rock Klapa Libar, Kries, Vo’isa Kolektiv, Roots in Session, Gustafi i Postolar Tripper sjeli su nabrijanim avanturistima ko budali tri runde u ringu s Tysonom. Ako smijemo završiti silovanjem metafore, valja reći da je kraj festivala ponovno bio nadrealan. Blago rečeno. Naime, kao u vjerskom obredu (sic) u svitanje posljednjeg dana među razdragane se smrtnike spustio DJ Baky i uz taktove Let the Sunshine poslao sve inicirane na odbrojavanje do sljedećeg izdanja Vanka Regule festivala. S rukama u zraku, jer tako je zabavnije!