psk_2

UVERTIRA ZA EURO

Vatreni imaju test protiv Makedonaca; ovo su tri stvari na koje Dalić traži odgovor

  • Luka Kostić
  • Zadnja izmjena 03.06.2024 10:26
  • Objavljeno 03.06.2024 u 09:25
Bionic
Reading

Dalićevi nogometaši danas na Rujevici igraju svoju prvu pripremnu utakmicu uoči odlaska na Euro; reprezentacija još uvijek nije kompletna te će susret stoga služiti kao provjera fizičke i psihičke spreme reprezentativaca prije odlaska u Njemačku

Hrvatska danas na Rujevici protiv Sjeverne Makedonije igra svoju prvu pripremnu utakmicu uoči odlaska na Europsko prvenstvo u Njemačku. Bit će to utakmica u kojoj će Zlatko Dalić prvi put u (relativno) kompetitivnom okruženju vidjeti kako njegova momčad stoji na taktičkom, energetskom i psihološkom planu prije odlaska na europsku smotru.

Međutim, kao što je i sam izbornik najavio, reprezentacija će biti kompletna tek za sljedeću utakmicu protiv Portugala; Luka Modrić, koji je u subotu igrao finale Lige prvaka, Mario Pašalić, koji je s Atalantom igrao finale Konferencijske lige, i Marcelo Brozović još se nisu priključili momčadi, a sva trojica sigurno će igrati važnu ulogu u Njemačkoj.

Neće biti ni Nikole Vlašića, jer izbornik ne želi riskirati i uvoditi ga u igru zbog ozljede. Drugim riječima, ne treba očekivati standardnu Hrvatsku, niti utakmicu koja će pokazati na kakvoj je razini momčadska forma, već susret koji će Daliću (ali i svima nama) dati nekakvu okvirnu sliku o stanju preostalih reprezentativaca.

'Šansu će protiv Makedonije dobiti 16 igrača, neki će se još odmoriti, a Nikola Vlašić neće ni igrati jer ne želimo ulaziti u rizik iako je u dobrom stanju', najavio je izbornik Dalić te dodao:

'Ivan Perišić će igrati sat vremena, jako dobro trenira, ali moramo ga vidjeti u utakmicama. To želi i on sam. Tijekom ponedjeljka se priključuju Brozović i Pašalić, a u utorak dolazi Modrić, pa ćemo biti kompletni i fokusiramo se na Portugal.'

Što, dakle, možemo očekivati od današnjeg susreta?

1. Pitanje Ivana Perišića

Perišić je od samog početka Dalićeve ere jedan od najbitnijih reprezentativaca. Bio je nezamjenjiv na sva tri velika natjecanja, ali u Njemačku putuje nakon velike ozljede koja ga izbacila iz stroja skoro pa cijelu sezonu. Oporavak je dugo trajao, ali su mnogi očekivali da će trajati i dulje.

Dolazak u Hajduk dao je Perišiću priliku da se polako vrati u ritam, a upravo je to i napravio - za splitsku momčad odigrao je 17 minuta u Kupu, a onda i 287 u prvenstvu. Posljednje dvije utakmice, protiv Istre (kada je zabio) i Gorice, započeo je od prve minute. Drugim riječima, malo-pomalo se vraćao na razinu potrebnu da u punoj snazi odigra intenzivan turnir poput Eura.

Dalić je najavio da će danas dobiti oko 60 minuta ne bi li se procijenilo njegovo stanje. Ovisno o tome kako odigra, mogli bismo dobiti odgovor na pitanje hoće li u Njemačkoj igrati epizodnu ili, kao što smo od njega navikli, glavnu ulogu.

2. Rotacijske opcije poput Martina Baturine i Lovre Majera

Vlašić, Modrić i Brozović neće biti dostupni za utakmicu; budući da su potonja dvojica sigurni starteri, otvorit će se mjesto za neke igrače koji možda neće biti u prvom planu na Euru.

Lovro Majer već neko vrijeme u reprezentaciji igra ulogu omiljenog Dalićevog džokera; od posljednjih 11 utakmica Hrvatske od prve je započeo njih četiri, što uključuje prijateljski susret protiv Egipta. Majer može igrati na Modrićevoj poziciji kao kreativni fokus, ali može funkcionirati i kao krilo koje se uvlači u sredinu terena. Danas bi mogao dobiti priliku pokazati što može nakon solidne sezone s Wolfsburgom; ima iza sebe konstantnu minutažu u klubu i spreman je.

Baturina je, s druge strane, sjajno završio sezonu s Dinamom, tempiravši formu gotovo pa perfektno za kraj prvenstva i početak priprema za Euro. Zabio je pet pogodaka i podijelio osam asistencija u SuperSport HNL-u ove sezone, s tim da je 10 od 13 spomenutih golova/asistencija ostvario od veljače do svibnja. On je budućnost reprezentacije, a danas bi mogao pokazati zaslužuje li barem epizodnu ulogu u Njemačkoj.

3. Kako će se reprezentacija nositi s defanzivnije postavljenim suparnikom, kao priprema za Albaniju?

Na taktičkom planu ne treba očekivati ništa novo. Dalićeva Hrvatska godinama igra ono što analitičari zovu relativističkim nogometom. Za razliku od pozicijskog nogometa (koji se najčešće povezuje s Pepom Guardiolom i, na reprezentativnoj sceni, sa Španjolskom), on funkcionira s puno većim fokusom na improvizaciju, a jača s određenim tipom kaosa i slobodne forme na terenu.

Hrvatska je na posljednja tri velika natjecanja imala gotovo pa savršen kadar za takav nogomet: vezne igrače svjetske klase koji donose kontrolu i napadače koji mogu napraviti razliku (Mandžukić, Perišić, kasnije Bruno Petković) u trenucima u kojima se prelama utakmica. Međutim Sjeverna Makedonija nema kvalitetu Italije i Španjolske te će na neki način simulirati Albaniju, trećeg hrvatskog suparnika u Njemačkoj.

To će značiti da 'vatreni kaos' morati probiti očekivani makedonski plitki blok. Kako će to izgledati bez Modrića i Brozovića i s ne potpuno spremnim Perišićem, pitanje je na koje će Dalić dobiti odgovor.

  • +26
Hrvatska nogometna reprezentacija, trening, 2.6.2024. Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal