US OPEN

Wawrinka deklasirao Murrayja, Đoković siguran

06.09.2013 u 11:01

Bionic
Reading

Švicarac Stanislas Wawrinka kreirao je senzaciju izbacivši branitelja naslova Andyja Murrayja, dok se u polufinale plasirao i Novak Đoković koji je razbio Južnija

Srbijanski tenisač Novak Đoković kompletirao je polufinalnu postavu posljednjeg Grand Slam turnira sezone, US Opena, kada je sa 6:3, 6:2, 3:6, 6:0 svladao Rusa Mihaila Južnija.

Nije to bila besprijekorna predstava najboljeg igrača svijeta, ali je bila dovoljna da još jednom ostavi svog suparnika bez prave prilike za pobjedu. Nakon ležerna prva dva seta u kojima Đoković nijednom nije ispustio svoj početni udarac, uslijedio je četvrti u kojem je Rus čak dva puta 'breaknuo' prošlogodišnjeg finalistu. Đoković je u prva četiri kola gubio svoj servis sve zajedno tri puta!

Đokovića je gubitak prvog seta na turniru samo dodatno razljutio, što je bilo jako loše za Južnija, koji u četvrtom setu nije uspio dohvatiti nijedan jedini gem! Štoviše uzeo je svega 13 poena, pet na prijemu i osam na vlastitom servisu.

Đokovića u polufinalu očekuje pravi ispit - susret protiv Stanislasa Wawrinke. Švicarac je u četvrtfinalu deklasirao branitelja naslova Andyja Murrayja u tri laka seta. Međusobni omjer ide u korist srbijanskog tenisača (13-2), no posljednji meč koji su ova dvojica odigrali na Grand Slamu otišao je u pet setova, a završio rezultatom 10-8. Bilo je to u Australiji na početku godine.

Spomenimo i da je ovo 14. uzastopni polufinale Novaka Đokovića na Grand Slam turnirima, te sedmi uzastopni na US Openu. Zanimljivo, Đoković nikada nije izgubio u četvrtzavršnici posljednjeg Grand Slam turnira sezone.

Švicarski tenisač Stanislas Wawrinka (28) kreirao je senzaciju u četvrtfinalu US Opena, uvjerljivo pobijedivši branitelja naslova Andyja Murrayja.

Deseti igrač svijeta je slavio nakon dva sata i 15 minuta sa 6:4, 6:3, 6:2 i prvi se put u karijeri plasirao u polufinale jednog Grand Slam turnira. Wawrinka je u četvrtak u New Yorku odigrao meč života, a koliko je dominantan bio, reći će podatak da trećem svjetskom reketu nije pružio nijednu jedinu priliku za break! Također, osvojio je 88 posto poena nakon uspješno ubačenog prvog servisa, te skupio 45 'winnera', u usporedbi s Murrayjevih 15.

I ranije je Wawrinka znao biti neugodan za Murrayja. Ovo im je bio 14. međusobni ogled i šesta pobjeda Švicarca koji je, između ostaloga, slavio ove godine u Monte Carlu, kao i prije tri godine na US Openu. U polufinalu će Wawrinka igrati protiv boljeg iz dvoboja prvog svjetskog tenisača, Srbina Novaka Đokovića, i Rusa Mihaila Južnija.

Dodajmo da Murrayjev poraz znači da prvi put od 2004. godine branitelj naslova u Flushing Meadowsu nije uspio doći do polufinala. Prije devet godina je tadašnjeg vlasnika naslova Andyja Roddicka u četvrtfinalu izbacio Joachim Johansson.