legenda za tportal

Zlatni olimpijac Dobud jednog Hrvata nahvalio je kao nikad dosad te poslao moćnu poruku

Bionic
Reading

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u polufinalu olimpijskog turnira u Parizu u petak od 19:35 sati igra protiv Mađarske. Nikša Dobud, svojevremeno jedan od najboljih vaterpolista na svijetu, za tportal je iznio svoja razmišljanja

Kao igrač Nikša Dobud prošao je gotovo sve što se može u vaterpolu, a svakako je najsjajnija medalja koju je osvojio olimpijsko zlato iz Londona 2012. godine.

Nakon što je Dobud otišao u igračku mirovinu vratio se s obitelji u svoj Dubrovnik. Za tportal se javio iz svoje mirne oaze na otoku Šipanu gdje u društvu prijatelja i bivših suigrača ne propušta niti jednu utakmicu na olimpijskom turniru u Parizu.

Uoči još jednog povijesnog okršaja Hrvatske i Mađarske 39-godišnji Nikša Dobud, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih centara svih vremena, rekao je za tportal:

Nakon što je vaterpolska reprezentacija Mađarske pobijedila Italiju u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Parizu, tek nakon izvođenja peteraca, počeli su pripreme za Hrvatsku.

Na pitanje kako je vidio igru Hrvatske na turniru u Parizu, Dobud je zastao i rekao:

'Hrvatska je do utakmice protiv Španjolske igralo po sistemu toplo-hladno. No, izvedba protiv Španjolske, koja je bila pod velikim pritiskom jer je ovo bila zadnja šansa generacije da osvoji olimpijsku medalju, bila je nešto sasvim drugo. Ukratko, nismo im dopustili da budu na svojoj razini, a uz to je Marko Bijač zatvorio se prilaze golu. Također je njihov golman primio dva, tri gola na svoju dušu i kad su se našli u grču iz toga se nisu izvukli. S druge strane naši igrači su rasterećeno i motivirano ušli u tu utakmicu jer ipak je Španjolska bila favorit. A na kraju smo vidjeli dominaciju Hrvatske od prve do zadnje minute', kazao je za tportal Nikša Dobud.

Kakav vaterpolo možemo očekivati u polufinalu protiv Mađarske koju jako dobro poznajemo i koju mnogi igrači pamte iz Tokija i kobnog četvrtfinala (poraz)?

'Mađari ne igraju ni blizu onaj vaterpolo koji su igrali prije godinu, dvije. Izgledaju mi itekako su pobjedivi i ranjivi. No, naši igrači svakako moraju zadržati koncentraciju u obrani i pokazati volju kao protiv Španjolske. Mislim da tu utakmicu možemo pobijediti i da smo favoriti', dodao je Dobud.

Posebna priča ovog olimpijskog turnira je hrvatski golman Marko Bijač kojeg smatra ključnom figurom u pohodu na zlato.

'Najjača karika ove reprezentacije svakako je golman Marko Bijač koji cijeloj obrani daje nevjerojatnu sigurnost i mirnoću. Uz to zna da na klupi ima Popadića i to mu daje dodatnu mirnoću… U svakoj našoj pobjedi upravo je Bijač napravio ključnu razliku i nadam se da su problemi koje ima s leđima prošlost. Dakle, obrana nam je forte, imamo najboljeg golmana na svijetu, a uz to u napadu moćne i racionalne igrače kao što su Fatović, povratnik Joković i drugi. Ali Bijač je ključ, kad je on pravi Hrvatska ne gubi!'

Za kraj je Dobud nekoliko riječi kazao za tportal o drugom polufinalu u kojem igraju Srbija i SAD. Obje reprezentacije su prošle među četiri najbolje nakon vrlo neizvjesnih ili bolje rečeno dramatičnih završnica:

'Srbija je iznenađujuće došla među četiri, pogotovo nakon katastrofe od Australije u grupi. No, ipak bih možda dao blagu prednost Amerikancima uz dodatak kako će biti neizvjesno. Ma ovaj turnir je nekako jako čudan, svi nekako osciliraju i ostaje dojam da svatko može dobiti svakoga. Niti jedna momčad, osim Španjolske, nije imala kontinuitet. No, oni nisu jedini favoriti koji su ispali tako da je sada, kada je Hrvatska u pitanju, sve moguće. Zlato je itekako dostižno!', završio je optimistični Dobud koji je tako poslao moćnu poruku svojim bivšim suigračima.

  • +44
Hrvatska - Španjolska, vaterpolo, četvrtfinale, Olimpijske igre, 7.8.2024. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal