GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Zna se sustav, ali sastav Kameruna još ne

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Još je dosta nepoznanica oko idealne momčadi Neukrotivih lavova za SP u Brazilu; njihov izbornik Volker Finke neke će odluke donijeti u posljednji tren...

Arthur Wandji

piše za portal Camfoot.com, medijski partner 2014 World Cup Experts' Network za Kamerun. Pratite ga na Twitteru: @ArthurWandji


Kamerun ne pristupa ovom Svjetskom prvenstvu na isti način kao što je to bilo 1990, kad je sve iznenadio postavši prva afrička zemlja u četvrtfinalu SP-a. Vremena su se promijenila, promijenio se i nogomet; no ipak ova momčad ima neke sličnosti s onom koju je predvodio legendarni Roger Milla. Vodi je ista odlučnost, borbenost i želja da postane dijelom povijesti. To su i odlike koje je izbornik Volker Finke želio kultivirati u pokušaju da reprezentacija prođe skupinu.

Otkako je u svibnju 2013. preuzeo Neukrotive lavove, Nijemac je gotovo svaki put koristio formaciju 4-3-3, tek povremeno isprobavajući 4-4-2 ili 4-1-3-2. I u Brazilu će se najvjerojatnije držati svog uobičajenog sustava. Sastav je dosta promjenjiv, ali postoje neke konstante.

Charles Itandje je prvi golman. Iza njega je dobra sezona – kako s reprezentacijom, tako i s klubom, turskim Konyasporom, gdje je odigrao 33 utakmice i primio 45 golova. Nicolas N'Koulou (Marseille) i Aurelien Chedjou (Galatasaray) nametnuli su se kao prvi izbor za stoperski par, iako nisu briljirali u svojim klubovima. S druge strane, Henri Bedimo je protekle sezone bio odličan u Lyonu i po svoj će prilici istisnuti iz sastava QPR-ovog Benoita Assou-Ekotta – osim što je defenzivno solidan lijevi branič, nudi i stalnu prijetnju prema naprijed. Na desnom braniču se očekuje Allan Nyom iz Granade, ali i Gaetan Bong (Olympiacos) te Dany Nounkeu (Besiktas) gaje određene nade.

Malo je toga sigurno u veznom redu. Poslije odlične sezone sa Sevillom, Stephane Mbia zaigrat će na mjestu defenzivnog veznog, a Finke će ispred njega postaviti nešto pokretljivije igrače – najvjerojatnije će to biti Alex Song (Barcelona) i Jean II Makoun (Rennes).

Napad je najjači dio kamerunske momčadi. Kapetan Samuel Eto'o (Chelsea) trebao bi zaigrati na mjestu centarfora, iako zabrinjava njegova golgeterska suša. Vincent Aboubakar iz Lorienta zaigrat će na desnom krilu – on je u usponu i od njega će se ovoga puta puno očekivati. Za lijevo krilo konkuriraju dva vrlo slična igrača: Pierre Webo (Fenerbahce) stariji je (32 godine) i iskusniji, ali i Eric-Maxim Choupo-Moting djeluje vrlo dobro.

Finke će vjerojatno, kao i dosad, o nedoumicama odlučiti na temelju trenutačne forme igrača...

GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Ovaj tekst tportal vam donosi u suradnji sa The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Network