VRUĆE LJETO

Znate kako se Zagrebaši koji nisu na Olimpijskim igrama pripremaju za sezonu?

16.07.2024 u 17:13

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija prvu će utakmicu na Olimpijskim igrama u Parizu odigrati 27. srpnja protiv Japana, zemlje koju je izbornik Sigurðsson vodio čak osam godina prije dolaska u Hrvatsku.

I dok se naši reprezentativci intenzivno pripremaju za to veliko natjecanje, ni igrači RK Zagreba koji nemaju reprezentativne obveze ne mogu se puno odmarati jer ih već početkom rujna čeka nova sezona Machineseeker EHF Lige prvaka.

Zagrebaši su dobili vjerojatno najtežu moguću skupinu u kojoj će između ostaloga snage odmjeriti i s aktualnim prvakom Barçom, stoga je vrlo važno da su svi igrači na sto posto. Službene pripreme zagrebačkih Lavova počinju za devet dana, a do tada igrači koriste slobodno vrijeme za održavanje forme i punjenje baterija. O aktivnostima i navikama tijekom ljetne pauze pričali su kapetan Jakov Gojun, Miloš Kos, Aleks Kavčić i golman Ante Grbavac.

Obiteljski odmor i puno plivanja

Zagrebov rukometni 'Ministar obrane' godišnji odmor provodi s obitelji na moru, ali svaki dan odvaja vrijeme za tjelovježbu.

'Bili smo u Splitu, na Hvaru, a sad smo na Visu. Kupamo se, plivamo, ronimo…To je jedna vrsta mog hobija gdje se dosta opuštam, a ujedno se dosta i isplivam što me održava da budem fit za pripreme', kaže Jakov Gojun. Ostatak njegove ljetne trening rutine uključuje jutarnje trčanje i lagani tonus fitness, ali ipak najviše naglašava plivanje koje smatra idealnim za zdravlje pluća, ramena i koljena.

'Jako je bitno da ostanemo u formi, pogotovo u mojim godinama. Tijelo je takvo da mi ne dozvoljava da uzmem previše odmora. Svjestan sam da su godine tu i da se moram održavati tijekom cijele godine da bi igrao rukomet na vrhunskom nivou i to je ono što guram već godinama, da mi odmor uvijek bude aktivan. Stalno sam aktivan, stvarno uživam, a isto tako se radujem i novoj sezoni, pripremama, a i protivnicima koji su jako ozbiljni ove godine u Ligi prvaka', zaključio je Gojun.

Miloš Kos provodi godišnji odmor u Dubici, svom rodnom gradu, s roditeljima i obitelji. Njegova dnevna rutina uključuje trening u teretani i večernje partije košarke kako bi se što lakše pripremio za nadolazeću sezonu.

'Svaki dan idem u teretanu, a navečer igram košarku i tako održavam formu, to je neka rutina kojom idem kad su odmori. Mislim da je jako važno da ostanemo u formi i da ne gubimo na fizičkoj spremi te da dođemo što bolji na pripreme kako bi treneri mogli lakše raditi s nama', rekao je Kos. Osim treninga, njegova prehrana isto ostaje dosljedna kao i tijekom sezone, uz poneki sladoled zbog ljetnih vrućina.

'Treniram, idem na more i kupam se. Omiljene aktivnosti su mi bicikl, planinarenje i trčanje i važno mi je da ostanem aktivan jer mi je tako lakše na pripremama početi i vratiti se u formu', kaže Aleks Kavčić, 28-godišnji Slovenac koji je u RK Zagrebu od 2022. godine na poziciji lijevog vanjskog. Naglašava kako uvijek nastoji živjeti zdravo i da je to nešto što održava tijekom cijelog života.

More, rijeka, druženje s prijateljima

Ante Grbavac, kao i kapetan Gojun, voli more i plivanje, ali i rijeke.

'Volim se družiti s prijateljima i uživati, a uz to sve i nastaviti trenirati u off sezoni. Prvih desetak dana si uzmem odmor, nakon toga krenem u novu fazu priprema. Počnem s laganim treninzima prema jačima i kako se bliži početak predsezone, tako i ja popuštam malo kako bih došao na pripreme svjež i spreman', ističe Grbavac.

Početak ljetne pauze za Grbavca je i prilika da se barem na kratko vrati na svima omiljenu maminu kuhinju.

'Tijekom ljeta prvih par dana, kao i svatko, vratim se prvo na maminu kuhinju, a nakon toga slijedi rezanje što se tiče i prehrane i svega. Vraćam se u rutinu, ne jedem više sve i većinom je to neka prehrana koja je primjerena za sportaše', zaključio je Grbavac.