MIKE LYNCH

'Britanski Bill Gates': Tko je tech tajkun koji je nestao u potonuću superjahte kod Sicilije

20.08.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Mike Lynch, 59-godišnji britanski tehnološki tajkun, nestao je nakon što je luksuzna jahta potopljena u blizini obale talijanskog otoka Sicilije. Lynch, kojeg mnogi nazivaju 'britanskim Billom Gatesom', suosnivač je softverske tvrtke Autonomy, a kasnije ju je kupio tehnološki div Hewlett-Packard (HP) za 11 milijardi dolara. Lynch je posljednjih mjeseci bio na naslovnicama zbog slučaja prijevare

Oslobođen je, kao i bivši financijski direktor tvrtke Stephen Chamberlain, koji se suočio s istim optužbama. Lynch je optužen da je namjerno precijenio vrijednost Autonomyja prije nego što ga je kupila američka tehnološka tvrtka HP. Uvijek je poricao bilo kakvu krivnju.

Podsjetimo, u ponedjeljak je jedna osoba poginula, a šest ih je nestalo nakon što je superjahta duga 56 metara i zvana Bayesian - u Lynchevu vlasništvu - potonula u oluji, odnosno nakon što se našla u vrtlogu pijavice. Šef agencije za civilnu zaštitu na Siciliji Salvatore Cocina rekao je da su među nestalima Lynch, njegova 18-godišnja kći Hannah, predsjednik Morgan Stanley Internationala Jonathan Bloomer te odvjetnik u Clifford Chanceu Chris Morvillo.

Petnaestero ljudi je spašeno, uključujući jednogodišnje dijete, a osam njih odvedeni su u bolnicu te su svi stabilno. Među spašenima je i Lyncheva supruga Angela Bacares, s kojom ima dvije kćeri. Potonuće jahte dogodilo se istog dana u kojem je njegov odvjetnik potvrdio da je Lynchev suoptuženik Chamberlain preminuo nakon što ga je u subotu, dok je trčao, udario automobil u Cambridgeshireu.

Tko je bio Mike Lynch

Rođen 16. lipnja 1965. godine, Lynch je sin medicinske sestre i vatrogasca, a odrastao je u blizini Chelmsforda u Essexu. Studirao je prirodne znanosti na Sveučilištu Cambridge te je stekao doktorat iz matematičkog računarstva, a kasnije je dobio stipendiju za istraživanje.

Godine 1991. pomogao je u osnivanju Cambridge Neurodynamicsa, tvrtke koja se specijalizirala za korištenje računalne detekcije i prepoznavanje otisaka prstiju. Tehnološku tvrtku Autonomy osnovao je pet godina kasnije, koristeći statističku metodu poznatu kao 'Bayesovo zaključivanje' u srži svog softvera.

Nakon osnivanja Autonomyja 1996. i potpore nekoliko uspješnih tehnoloških tvrtki, neki su Lyncha smatrali odgovorom Ujedinjenog Kraljevstva na osnivača Microsofta Billa Gatesa.

Britanski tehnološki tajkun obogatio se prodajom Autonomyja američkom računalnom divu Hewlett-Packardu (HP) 2011. godine za 11 milijardi dolara, čime je Lynchova vrijednost porasla na više od 450 milijuna funti.

No to preuzimanje kasnije je izazvalo kontroverze i pravne sporove. Naime HP je optužio Lyncha za navodno preuveličavanje financijskih podataka Autonomyja, što je dovelo do dugotrajnih sudskih procesa. HP je tvrdio da su platili previše zbog navodnih financijskih manipulacija, a Lynch je negirao te optužbe. Sudski procesi uključivali su optužbe za prijevaru, a on se borio protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

U lipnju ga je američka porota oslobodila svih optužbi - po jednoj točki za urotu i 14 točaka za prijevaru - u vezi s prodajom Autonomyja Hewlett-Packardu. Intenzivna i iscrpna pravna bitka nakon visokoprofilne akvizicije trajala je više od desetljeća. Lynch je izručen SAD-u u svibnju prošle godine i proveo je 13 mjeseci u kućnom pritvoru u San Franciscu dok je čekao suđenje zbog optužbi za zavjeru i prijevaru putem interneta, a optužnicu je podiglo američko ministarstvo pravosuđa.

No oslobođen je svih optužbi za višestruke prijevare, zbog kojih mu je prijetilo 20 godina zatvora. U intervjuu za BBC Radio 4 u kolovozu, Lynch je rekao kako vjeruje da je svoju nevinost uspio dokazati pred američkim sudom 'samo zahvaljujući svom bogatstvu'.

Britanski tehnološki tajkun

Autonomy Corporation bila je britanska tehnološka tvrtka koja se specijalizirala za razvoj softvera temeljenog na umjetnoj inteligenciji i obradi podataka. Njihov glavni proizvod bio je softver za pretraživanje i analizu neuređenih podataka (poput e-pošte, dokumenata i videozapisa), koristeći algoritme za razumijevanje i interpretaciju sadržaja. Tvrtka je bila poznata po svojoj platformi za 'inteligentno pretraživanje' koja je omogućavala tvrtkama i organizacijama da pretražuju i analiziraju velike količine podataka na temelju njihovog značenja, a ne samo ključnih riječi.

Autonomy je bio pionir u tehnologijama obrade prirodnog jezika i prepoznavanja uzoraka, što je omogućavalo tvrtkama da bolje koriste podatke za poslovne odluke, sigurnosne analize, upravljanje informacijama i slično.

Brz rast i uspjeh tvrtke tijekom kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih doveli su do toga da je Lynch zaradio niz nagrada i priznanja. Godine 2006. dobio je Red Britanskog Carstva (OBE) za doprinos poduzetništvu. Bio je član upravnog odbora BBC-ja kao neizvršni direktor, a 2011. imenovan je u vladino Vijeće za znanost i tehnologiju, savjetujući tadašnjeg premijera Davida Camerona o rizicima i mogućnostima razvoja umjetne inteligencije.

Nakon prodaje Autonomyja za 11 milijardi dolara HP-u 2011. godine - a procjenjuje se da je Lynch od toga zaradio 500 milijuna funti - osnovao je ​​tvrtku za tehnološka ulaganja Invoke Capital. Fond rizičnog kapitala uložio je u stvaranje britanske tvrtke za kibernetičku sigurnost Darktrace 2013. godine, u čijem je odboru bio do početka ove godine.

Autonomy je postao uspješan zahvaljujući mogućnosti svog softvera da izvuče korisne informacije iz podataka kao što su telefonski pozivi, e-pošta i video. Zatim bi te podatke koristio za, primjerice, predlaganje odgovora operateru pozivnog centra ili praćenje TV kanala pretražujući riječi ili teme.

Prije nego što ga je HP kupio 2011., Autonomy je imao sjedište u San Franciscu i Cambridgeu. No cijena akvizicije bila je pod lupom nakon prodaje, a vrijednost tvrtke pala je za nekoliko milijardi dolara samo godinu kasnije.

Američki tužitelji podigli su 2018. optužnicu protiv Lyncha – optužujući ga za umjetno napuhavanje vrijednosti tvrtke. Rekli su da je prikrio poslovanje s gubitkom preprodajom hardvera. Također su ga optužili da je zastrašivao ili isplaćivao ljude koji bi izrazili zabrinutost zbog toga.

Lynch je početkom kolovoza rekao za BBC Radio 4 da, iako je bio uvjeren u svoju nevinost tijekom dugotrajnog suđenja, smatra da je to mogao dokazati samo na američkom sudu zbog svog bogatstva. 'Kao britanski građanin zaštitio sam se samo zahvaljujući novcu, a to ne bi trebalo biti tako. Razlog zbog kojeg danas sjedim ovdje, budimo iskreni, nije samo zato što sam bio nevin, nego zato što sam imao dovoljno novca da me ne sruši proces kojem je to bio cilj', ustvrdio je.

Dodao je da se nakon duge pravne sage želi vratiti onome što najviše voli raditi - inovacijama.