morska havarija

Potonula luksuzna jedrilica kod Sicilije, među nestalima i 'britanski Bill Gates'

19.08.2024 u 16:42

Bionic
Reading

Jedna osoba je poginula, a za još šest se traga nakon što je pijavica potopila luksuznu jedrilicu u blizini sicilijske prijestolnice Palerma, prenose talijanski mediji. Među nestalim putnicima je i britanski tehnološki tajkun Mike Lynch, javlja BBC

Talijanska vatrogasna i obalna služba ranije su objavile da njihovi ronioci traže sedmero nestalih, ne objavivši odmah da je jedno tijelo pronađeno.

Luksuzna jedrilica duga 56 metara, registrirana u Velikoj Britaniji, u zoru je potonula s 22 ljudi, 10 članova posade i 12 putnika, kad je područje pogodila nasilna oluja, priopćila je obalna straža.

  • +7
Potraga u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: VVFF / Zuma Press / Profimedia

Među nestalima su britanski, američki i kanadski državljani. Osmero spašenih, uključujući jednogodišnje dijete, odvedeni su u bolnicu te su svi stabilno, prenose lokalni mediji.

Lokalni mediji izvijestili su da je jahta, koja je plovila pod imenom Bayesian i bila je u vlasništvu Lyncha, potonula nakon što je u noći zapela u oluji, odnosno nakon što se našla u vrtlogu pijavice.

Lynch, kojeg neki nazivaju 'britanskim Billom Gatesom', suosnivač je softverske tvrtke Autonomy, koju je kasnije kupio tehnološki div Hewlett-Packard za 11 milijardi dolara. Lynch je u zadnje vrijeme bio na naslovnicama zbog slučaja prijevare.

Jedrilica Bayesian Izvor: Profimedia / Autor: Perini Navi Press Office Handout / Zuma Press / Profimedia

U lipnju ga je američka porota oslobodila svih optužbi u vezi s prodajom njegove softverske tvrtke Autonomy Hewlett-Packardu 2011. godine. Izručen je SAD-u u svibnju prošle godine i proveo je 13 mjeseci u kućnom pritvoru u San Franciscu dok je čekao suđenje zbog optužbi za zavjeru i prijevaru putem interneta koje je podiglo američko Ministarstvo pravosuđa. Oslobođen je zajedno s bivšim financijskim direktorom Stephenom Chamberlainom, koji se suočio s istim optužbama. Lyncha je HP optužio da je namjerno precijenio vrijednost Autonomyja, tvrtke koju je osnovao i vodio, prije nego što ju je kupila američka tehnološka tvrtka. Uvijek je poricao bilo kakvu krivnju.