NA METI ZAKONA

Elon Musk bi mogao platiti puno veću kaznu nego što je očekivao, a ovo je razlog

18.10.2024 u 10:41

Bionic
Reading

Dopuštanje širenja dezinformacija na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, moglo bi Elona Muska koštati mnogo više nego što je očekivao

Europska unija je upozorila X da bi mogla izračunati kazne nametnute tvrtki zbog kršenja europskih zakona na temelju ukupnih prihoda Muskovih kompanija, umjesto samo prihoda njegove društvene mreže, izvijestio je Bloomberg.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) Europske unije, koji je stupio na snagu 2022. godine, društvene mreže odgovorne su za rješavanje ilegalnog sadržaja i dezinformacija na svojim platformama. Nepoštivanje ovog zakona moglo bi rezultirati kaznama u visini do šest posto godišnjeg globalnog prihoda tvrtke.

Formalna istraga protiv X-a

Europska komisija je krajem prošle godine objavila da formalno istražuje 'kako bi procijenila je li X možda prekršio Zakon o digitalnim uslugama (DSA) u područjima vezanim uz upravljanje rizicima, moderiranje sadržaja, manipulativne obrasce, transparentnost oglašavanja i pristup podacima za istraživače'.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

Ovog ljeta tadašnji povjerenik EU-a Thierry Breton izjavio je da je preliminarno mišljenje Komisije da plave oznake, koje su ranije služile kao znak verificiranog korisnika, sada zavaravaju korisnike, s obzirom na to da je Musk ukinuo stari sustav verifikacije u korist plaćene pretplate, piše Mashable.

Što to znači za Muska i njegove kompanije?

Ako Europska komisija na kraju odluči kazniti X, iznos takve kazne mogao bi biti mnogo veći nego što je Musk predviđao.

EU-ove regulatorne agencije mogle bi u izračun financijske kazne uključiti ne samo prihode X-a, već i prihode Muskovih drugih kompanija, poput SpaceX-a, Neuralinka, xAI-ja i Boring Companyja. Prema izvješću Bloomberga, prihodi Tesle ne bi bili uključeni u izračun kazne jer je to javno trgovačko društvo i nije u potpunosti pod kontrolom Muska.

Kazna u visini od šest posto, kako je navedeno prema DSA-i, na temelju kombiniranih prihoda X-a, SpaceX-a, Neuralinka, xAI-ja i Boring Companyja bila bi puno veća nego da se izračunava samo na temelju prihoda X-a.

Drže ga odgovornim za kršenje zakona

Uz mogućnost da EU uključi sve Muskove tvrtke u izračun kazne, čini se da ga Europska komisija zapravo drži odgovornim za odluke koje su dovele do kršenja zakona u X-u.

Musk se često sukobljavao s Bretonom na društvenim mrežama zbog EU-ove istrage X-a. Međutim prošlog mjeseca Breton je iznenada dao ostavku na svoju funkciju povjerenika EU-a. Odluka o kazni za X sada pada na izvršnu potpredsjednicu Europske komisije Margrethe Vestager.