OPLEO PO BRITANCIMA

Musk se uvrijedio jer nije pozvan na međunarodni samit u Velikoj Britaniji

27.09.2024 u 11:53

Bionic
Reading

Elon Musk, kontroverzni milijarder i vlasnik platforme X (bivši Twitter), uzvratio je britanskoj vladi nakon što nije bio pozvan na međunarodni investicijski summit koji će se održati 14. listopada. Ovaj događaj, koji britanska vlada vidi kao ključan za privlačenje stranih ulaganja, održava se samo dva tjedna prije najave jesenskog proračuna

Musk je u četvrtak na platformi X napisao: 'Mislim da nitko ne bi trebao ići u Veliku Britaniju kada oni puštaju osuđene pedofile kako bi zatvorili ljude zbog objava na društvenim mrežama.'

Muskova izjava očito se odnosi na nedavno uvedeni sustav ranijeg puštanja zatvorenika, koji je pokrenula Laburistička vlada kako bi smanjila pritisak na prenapučeni zatvorski sustav, za koji su vlasti priznale da je 'na rubu kolapsa'. No, važno je napomenuti da ovaj program izričito isključuje seksualne prijestupnike.

Muskov istup dolazi nakon što se saznalo da nije pozvan na nadolazeći summit, iako je prošlog studenog bio ključna figura na britanskom summitu o umjetnoj inteligenciji. Tadašnji premijer Rishi Sunak, iz Konzervativne stranke, pohvalio je Muska tijekom njihovog razgovora na pozornici, čime je dao do znanja koliko Velika Britanija cijeni inovacije u tehnologiji, piše Guardian.

Međutim, otkako se Musk sve više okreće desnici u američkoj politici, njegovo viđenje britanske politike se promijenilo. Njegova podrška Donaldu Trumpu, kao i njegovi stavovi o građanskom ratu u Velikoj Britaniji, izazvali su burne reakcije. Tijekom nereda koji su izbili prošlog mjeseca zbog lažnih informacija o ubojstvu troje djece u Southportu, Musk je na X-u napisao da je građanski rat u Velikoj Britaniji 'neizbježan'.

Pored toga, Musk je u kolovozu podijelio lažni članak iz Telegrapha u kojem se tvrdilo da Keir Starmer, čelnik Laburista, planira poslati krajnje desničarske izgrednike u 'hitne kampove za zadržavanje' na Falklandima. Iako je Musk ubrzo izbrisao objavu, snimke zaslona pokazuju da je prije brisanja prikupila gotovo dva milijuna pregleda.

Reakcije poslovnih lidera na summit nisu bile ohrabrujuće. Mnogi su izrazili zabrinutost zbog visokih troškova sudjelovanja te neizvjesnosti oko ekonomskih odluka koje će vlada donijeti prije objave proračuna 30. listopada. Neki smatraju da bi se sam događaj mogao suočiti s neuspjehom zbog nedovoljne pažnje i jasnoće oko ključnih ekonomskih pitanja.

Iako Musk nije direktno naveo razloge za svoje izjave, njegov odgovor na objavu investitora Maria Nawfala, koji je tvrdio da je Musk 'izignoriran jer je kritizirao gušenje slobode govora u Velikoj Britaniji', pokazuje njegovo nezadovoljstvo smjerom britanske politike.