ZNANOST

Žvakaća koja liječi? Novi izum štiti od herpesa i gripe

23.04.2025 u 10:45

Bionic
Reading

Guma je napravljena od praška graška koji prirodno sadrži protein koji povezuje razne vrste zaraza, uključujući virus gripe i viruse koji uzrokuju herpes

Znanstvenici s Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Pennsylvaniji razvili su inovativnu žvakaću gumu koja može sigurno zarobiti viruse gripe i herpesa, barem u laboratorijskim uvjetima. Ova potencijalno revolucionarna žvaka napravljena je od praha graha Lablab purpureus, biljke porijeklom iz podsaharske Afrike, koja je uobičajena u tropskim krajevima, izvještava Gizmodo.

Glavni aktivni sastojak je protein FRIL (Flt3 Receptor Interacting Lectin), koji se prirodno nalazi u lablab grahu i ima sposobnost vezanja na različite vrste virusa. U laboratorijskim testovima, FRIL je čak i u malim količinama pokazao sposobnost neutraliziranja virusa gripe i herpes simplex virusa tipa 1 i 2 (HSV-1 i HSV-2).

Korištenjem mehaničke čeljusti, istraživači su simulirali žvakanje i dokazali da tijekom žvakanja iz gume izlaze dovoljne količine FRIL-a. Žvakaća guma težine 2 grama sadrži 40 miligrama praha graha, što je bilo dovoljno za smanjenje količine virusa za više od 95 posto.

Iako se još uvijek radi o ranom stadiju istraživanja, žvaka je proizvedena u skladu s FDA standardima za lijekove, a pokazalo se i da je stabilna i sigurna za konzumaciju do, ako ne i više od dvije godine nakon proizvodnje.

Istraživači se nadaju da će ovaj oblik zaštite postati jednostavan i učinkovit alat za sprječavanje širenja virusa putem sline, osobito u kontekstu bolesti za koje trenutno nema cjepiva, poput herpesa. Uz to, razmatraju i mogućnost korištenja FRIL-a u ptičjoj hrani kako bi se spriječilo širenje ptičje gripe među peradi.

'Kontrola prijenosa virusa i dalje je veliki globalni izazov. FRIL je prirodni protein iz hrane koji ima širok antivirusni učinak – može neutralizirati i viruse gripe kod ljudi i ptičju gripu, što ga čini pravovremenom inovacijom u sprječavanju infekcija i širenja', izjavio je voditelj istraživanja, Henry Daniell.

Za sada nema informacija o okusu, ali znanstvenici se nadaju da neće morati imati okus po grahu.