TEHNO NOVITETI

Meta nastavlja ulaganje u proširenu stvarnost, predstavljeni novi proizvodi

27.09.2024 u 11:03

Bionic
Reading

Meta nastavlja ulagati u proširenu i virtualnu stvarnost, a novi uređaji, kao i predstavljeni prototipovi tijekom nedavnog Connecta, to samo potvrđuju

Meta je službeno najavila svoj najnoviji VR headset, Quest 3S. Ovaj uređaj pozicioniran je kao povoljnija opcija u odnosu na prethodnika Quest 3, s početnom cijenom od 299 dolara, što je značajno niže u usporedbi s početnom cijenom od 499 dolara za 'trojku'. Quest 3S bit će dostupan od 15. listopada i dolazi s nizom značajki osmišljenih za poboljšanje iskustva virtualne stvarnosti u zabavi i produktivnosti. Podržava aktivnosti poput gledanja filmova, korištenja aplikacija za fitnes u VR-u i igranja igara, a naglašava i svoju sposobnost multitaskinga. Time Quest 3S postaje potencijalna alternativa skupljim uređajima poput Appleovog headseta Vision Pro s cijenom od 3499 dolara.

Ovaj uređaj predstavljen je na događaju Connect u Menlo Parku u Kaliforniji, čime je Meta ponovno potvrdila svoju predanost VR tržištu unatoč velikim troškovima. Od preuzimanja tvrtke Oculus 2014. godine, uložila je više od 65 milijardi dolara u VR i AR tehnologije kroz svoju podružnicu Reality Labs. Ova velika ulaganja, kako objašnjava izvršni direktor Mark Zuckerberg, strateški su usmjerena tome da Meta osigura kontrolu nad razvojem hardverskih platformi, sprječavajući konkurente poput Applea da dominiraju tržištem.

Prijašnji modeli Questa postigli su određeni uspjeh, postavši najprodavanijim VR uređajima u svijetu zahvaljujući konkurentnim cijenama i masovnim marketinškim naporima. Ipak, VR još uvijek nije postao mainstream fenomen, a ekosustav softvera za virtualnu stvarnost ostaje ograničen. U početku su postojale nade da će Appleov Vision Pro proširiti tržište, ali izvješća sugeriraju da su visoka cijena i ograničena dostupnost rezultirali prodajom manjom od milijuna jedinica.

Što radi Quest 3S?

Predstavnik Meta-e objasnio je da 'S' u nazivu Quest 3S označava 'start', sugerirajući da je uređaj usmjeren početnicima u virtualnoj stvarnosti. Quest 3S ima mnoge značajke slične onima koje se nalaze u Appleovom uređaju Vision Pro, uključujući način rada koji omogućuje korištenje u zrakoplovu i simulaciju velikog kina unutar headseta. Poboljšana je i tehnologija passthrough, koja omogućuje korisnicima da vide vanjski svijet u stvarnom vremenu dok nose headset, koristeći kamere i senzore. Na Questu 3S postoji i gumb koji im omogućuje da jednostavno uključe ovu značajku.

Meta je također pozicionirala Quest 3S kao 'višenamjenski računalni uređaj', a ne samo konzolu za igre. U demonstracijama je prikazano da headset može istovremeno pokretati više aplikacija – do šest prozora. Iako demonstracija nije bila savršena, s padovima aplikacija i problemima s kontrolama prozora, mogućnost multitaskinga s aplikacijama poput YouTubea, Amazon Musica i web preglednika naglašava njegovu svestranost.

Sniženje cijena i ukidanje starijih uređaja

Uz lansiranje Questa 3S, Meta je najavila smanjenje cijene za 512GB verziju prošlogodišnjeg Questa 3 sa 649 na 499 dolara. Iako Quest 3 ima naprednije leće i ekran više razlučivosti, Quest 3S cilja na pružanje pristupačnog, ali snažnog VR iskustva. Meta je također otkrila da će ukloniti iz prodaje svoj premium headset Quest Pro, lansiran po cijeni od 999 dolara 2022. godine, jer nije uspio postići značajan uspjeh, kao i stariji model Quest 2.

Naočale za proširenu stvarnost i Metina dugoročna vizija

Zuckerbergova dugoročna vizija ulaganja Mete u VR i AR tehnologiju usmjerena je na razvoj laganih AR naočala koje će projicirati digitalne informacije u stvarni svijet. Na Connectu je predstavio prototip Orion AR, Metine prve potpuno funkcionalne AR naočale. Iako ovaj prototip nije namijenjen potrošačima, predstavlja kontinuiran napredak u razvoju AR tehnologije, a ona bi se mogla pojaviti na tržištu tek za desetak godina.

Naočale Orion koriste komponentu narukvice za prepoznavanje neuronskih signala, što omogućuje korisnicima da mislima upravljaju njima. Ova tehnologija dolazi iz Metine akvizicije tvrtke CTRL-Labs 2019. godine. Zuckerberg je naveo da će omogućiti korisnicima multitasking, igranje igara i videokonferenciju s avatarima u stvarnom vremenu, iako je proizvod još uvijek u fazi razvoja.

Ray-Ban i Meta nastavljaju suradnju

Uz Quest 3S, kompanija je predstavila nove značajke za svoje pametne naočale Ray-Ban Meta, razvijene u suradnji s EssilorLuxotticom. Predstavljene 2023. godine, imaju ugrađene kamere i zvučnike, iako ne i ekrane. Meta je sada dodala 'AI pogodnosti', poput prevođenja stranih tekstova i prisjećanja informacija kao što je mjesto na kojem je korisnik parkirao automobil. Naočale su prodane u više od '730.000 jedinica' u prva tri tromjesečja, premašujući očekivanja, rekao je Zuckerberg.

Meta AI i glasovna integracija

Meta je također predstavila poboljšanja za svoj 'Meta AI chatbot' te sada omogućuje glasovnu interakciju, uz pisane naredbe. AI, dostupan kroz aplikacije poput WhatsAppa, Instagrama i Messengera, također će imati glasove poznatih osoba, uključujući Johna Cenu i Kristen Bell. Ova nadogradnja omogućuje prirodniju komunikaciju s Meta AI-jem, proširujući funkcionalnost i mogućnost angažmana korisnika.

Sve u svemu, Metino kontinuirano ulaganje u VR i AR tehnologiju naglašava njezinu ambiciju da ostane na čelu budućih tehnoloških platformi, unatoč izazovima kao što su prihvaćanje korisnika i visoki troškovi razvoja. S nižom cijenom i mogućnostima multitaskinga, Quest 3S bi mogao proširiti privlačnost VR-a, a dugoročna vizija razvoja AR-a obećava još veće pomake u svijetu imerzivne tehnologije.