'IMAMO PROBLEM'

Meta: 'Roditelji ignoriraju ove alate za nadzor na Facebooku i Instagramu'

16.09.2024 u 14:39

Bionic
Reading

Metin šef globalnih poslova ukazuje na 'problem oko korištenja' alata za sigurnost djece na društvenim mrežama

Roditelji ne koriste roditeljski nadzor na Facebooku i Instagramu, prema Nicku Cleggu iz Mete. On kaže da odrasli ne uspijevaju usvojiti 50 alata za sigurnost djece koje je tvrtka predstavila posljednjih godina.

Metin šef globalnih poslova rekao je da postoji 'problem u ponašanju' oko korištenja alata, nakon što je priznao da ih roditelji ignoriraju. Regulatorni pritisak raste na tehnološke tvrtke kako bi zaštitile djecu od štetnog sadržaja, a australska vlada ovog je tjedna najavila planove da mlađim tinejdžerima zabrani pristup društvenim medijima.

Govoreći na događaju koji je organizirao Chatham House u Londonu, Clegg je rekao da roditelji nisu koristili kontrole koje su im dopuštale postavljanje vremenskih ograničenja i planiranje pauza za gledanje.

'Jedna od stvari koje nalazimo je da čak i kada napravimo te kontrole, roditelji ih ne koriste', rekao je. 'Dakle, imamo malo problema u ponašanju, a to je: mi kao inženjerska tvrtka možemo graditi te stvari, a onda na ovakvim događajima kažemo: 'Roditeljima smo dali izbor da ograniče vrijeme koje djeca ondje provode – a roditelji ga ne koriste.'

Clegg, bivši zamjenik premijera Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da dokazi upućuju na to da su Metine aplikacije pružile pozitivno iskustvo za 'ogromnu većinu mladih ljudi'. Međutim, u svjedočenju zviždačice Frances Haugen iz 2021. godine Metu se optužuje da stavlja profit ispred sigurnosti, dok su problemi zaštite na Instagramu ušli u krupan kadar tijekom istrage 2022. o smrti britanske tinejdžerice Molly Russell koja si je oduzela život nakon gledanja štetnog sadržaja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je uveden Zakon o sigurnosti na internetu koji tvrtkama društvenih medija nameće posebne zahtjeve za zaštitu djece od štetnog sadržaja. To je pitanje i dalje visoko na dnevnom redu mnogih vlada, uključujući i Australiju, gdje je premijer Anthony Albanese najavio planove za blokiranje djece s društvenih medija i drugih digitalnih platformi osim ako nisu starija od određene dobi – vjerojatno između 14 i 16 godina.

Clegg se također osvrnuo na kontroverzu oko platforme X Elona Muska, za koju je rekao da je pod vlasništvom izvršnog direktora Tesle pretvorena u 'neku vrstu hiperstranačkog, ideološkog 'hobi konja' za jednog čovjeka'.

Clegg je rekao da su X i aplikacija za razmjenu poruka Telegram dopustili ekstremno desničarskim osobama poput Tommyja Robinsona, čije je pravo ime Stephen Yaxley-Lennon, i kontroverznog influencera Andrewa Tatea da 'divljaju' internetom i nakon nereda u Velikoj Britaniji povezanih s ubojstvima u Southportu - makar ih je Meta blokirala, piše Guardian.

Dodao je da je X mala platforma 'za elite'. 'Mislim da je to mala, elitna aplikacija opsjednuta vijestima, politikom. Ogromna, velika, velika većina ljudi dolazi na Facebook i Instagram iz drugačijih razloga', rekao je Clegg.