INTERNET I IZBORI

Meta blokirala WhatsApp račune iranskih hakera koji su ciljali Trumpa i Harris

26.08.2024 u 11:49

Bionic
Reading

Računi su se lažno predstavljali kao predstavnici tehničke podrške, no Meta ih je nakon istrage izbrisala

Meta je blokirala WhatsApp račune uključene u 'vjerojatne aktivnosti društvenog inženjeringa'. Kompania je u izvješću otkrila da je aktivnost povezala sa APT42 (također nazvan UNC788 i Mint Sandstorm), koji je FBI prethodno povezao s phishing kampanjom koja je ciljala članove Trumpovih i Harrisinih tabora. Tvrtka je rekla da je sumnjiva aktivnost na WhatsAppu 'ciljala pojedince u Izraelu, Palestini, Iranu, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji'. Također se činilo da su se fokusirali na političke i diplomatske dužnosnike, ljude povezane s oba predsjednička kandidata, piše Engadget.

Lažni računi na WhatsAppu pretvarali su se da su predstavnici tehničke podrške iz AOL-a, Googlea, Yahooa i Microsofta, iako Meta nije navela da su pokušali kompromitirati račune svojih žrtava. Neki ciljani korisnici prijavili su aktivnost tvrtki, što je kompaniju potaklo da pokrene istragu. Meta je rekla kako vjeruje da su napori počinitelja bili neuspješni i da nije vidjela nikakve dokaze da su ciljani računi bili ugroženi. Unatoč tome, zlonamjernu je aktivnost prijavila policiji i podijelila informacije s objema predsjedničkim kampanjama.

Ranije ovog mjeseca, Google je također objavio izvješće u kojem se detaljno opisuje kako je APT42 godinama ciljao na korisnike visokog profila u Izraelu i SAD-u. Tvrtka je rekla da je primijetila 'neuspješne pokušaje' kompromitiranja 'računa pojedinaca povezanih s predsjednikom Bidenom, potpredsjednicom Harris i bivšim predsjednikom Trumpom'. Dok je Google napade APT42 opisao kao 'neuspješne', grupa se uspješno infiltrirala u račun najmanje jedne žrtve visokog profila: Rogera Stonea, bliskog Trumpovog političkog povjerenika.

FBI je prethodno također izvijestio da je pretrpio phishing napad kojeg su izveli iranski hakeri - nakon čega je račun bio korišten za slanje novih phishing emailova njegovim kontaktima.