NOVE ZABRANE

Meta zabranjuje izraz 'cionizam' na Facebooku i Instagramu

11.07.2024 u 10:06

Bionic
Reading

Meta je počela s uklanjanjem objava na Facebooku, Instagramu i Threadsu u kojima se koristi izraz 'cionist'. Zabranit će i sadržaj vezan uz tvrdnje da cionisti 'kontroliraju svijet ili medije'. Najnovije je to ažuriranje politike govora mržnje u tvrtki

Metina politika govora mržnje zabranjuje izravne napade na ljude na temelju rase, etničke i vjerske pripadnosti te rodnog identiteta, između ostalog. Div društvenih medija rekao je da se njegova postojeća politika nije dovoljno bavila načinima na koje ljudi koriste riječ 'cionizam' ili 'cionist' u širem značenju.

Ažuriranje politike uslijedilo je nakon Metine konzultacije sa 145 dionika koji predstavljaju civilno društvo i akademsku zajednicu diljem svijeta. Odluka stiže u vrijeme eskalacije napetosti na Bliskom istoku usred izraelskog rata protiv Gaze.

Meta je godinama bila kritizirana zbog načina na koji postupa sa sadržajem koji uključuje Bliski istok, a te kritike su se dodatno pojačale nakon početka rata. Skupine za ljudska prava optužile su kompaniju za cenzuriranje sadržaja koji podržava Palestince na Facebooku i Instagramu.