SPAS U TEHNOLOGIJI?

Meta online prijevara su i majstori tarota. Imaju i rješenje – 'SaaS za vještice'

19.08.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Sve je više prijevara u online čitanju tarota - prevaranti stvaraju lažne profile poznatih majstora tarota da bi prevarili njihove pratitelje. Tako se Rebecca Scolnick suočila s više od 50 lažnih profila te redovito dobiva poruke prevarenih klijenata. Zbog rastućih prijevara razvijena je platforma Moonlight i pruža sigurno okruženje za čitanje tarota te štiti korisnike i njih, omogućujući sigurnu naplatu i verifikaciju čitatelja. Unatoč majstorstvu, čini se da oni pomoću tarota nisu uspjeli predvidjeti takve izazove i prijevare

Majstorica tarota Rebecca Scolnick, koja je profesionalno počela čitati te karte 2018. godine, već je više od 50 puta bila žrtva lažnog predstavljanja na Instagramu. Prevaranti obično kreiraju račune koji su gotovo identični njezinom, koristeći slična korisnička imena i objavljujući njezine fotografije. Zatim pristupaju njezinim pratiteljima uz duhovne poruke, primjerice: 'Pozdrav, draga dušo. Jeste li ikada imali dubinsko psihičko čitanje?'

Scolnick, koja ima više od 11.000 pratitelja na Instagramu, redovito prima poruke svojih fanova nakon što su platili čitanje tarota osobi koja se predstavlja da je ona, a da nisu znali da se radi o prevarantu. Poslije godina suočavanja s prijevarama ona i ostali majstori tarota, kao i drugi mistični praktičari, iscrpljeni su i frustrirani, piše Guardian.

Što je to Moonlight

'Ljudi koji traže čitanje tarota često se osjećaju ranjivo – daju svoj novac i energiju prevarantima koji ulaze u njihove osobne živote', kaže Scolnick. 'Boli me pomisao da netko dobije predatorski, grozan ‘savjet’ za koji je platio, a da to nisam ja.'

Problem je postao toliko ozbiljan da je jedna od majstorica tarota sama kodirala svoju web stranicu u pokušaju da pronađe rješenje. U svibnju 2023. godine Scolnick se pridružila novoj online platformi za tarot pod nazivom Moonlight, pokrenutoj u ožujku iste godine. Ova platforma se reklamira kao prva online tržnica specifična za tarot, s ciljem rješavanja problema lažnih predstavljanja i sličnih izazova, a također profesionalizira čitanje tarota.

Moonlight pruža mogućnosti zakazivanja i plaćanja unutar same platforme, što daje legitimitet industriji koju društvene mreže i regulatori često ne shvaćaju ozbiljno.

Danielle Baskin, osnivačica Moonlighta, opisala je tu platformu kao 'SaaS za vještice', referirajući se na tvrtke i proizvođače 'softvera kao usluge' kao što su Salesforce ili Figma. Majstori tarota kažu da je institucionalno zanemarivanje učinilo njih i njihove klijente lakim metama prevaranata. Tehnološke tvrtke i majstori tarota imali su posebno neprijateljski odnos, za koji 'mistici' kažu da je pogoršao rizik od prijevara u njihovom poslovanju.

Godine 2021. procesor plaćanja Stripe zabranio je korištenje svoje platforme za 'psihičke usluge', isključujući tarot i slične usluge iz mogućnosti primanja uplata. Majstori tarota tada su prešli na peer-to-peer aplikacije kao što su Venmo i CashApp, koje su također omiljene među prevarantima. Iako je Stripe kasnije povukao ovu odluku, ta politika i dalje vrijedi u nekim zemljama, uključujući Japan i Meksiko.

'Najveći problem s kojim se suočavamo sada je borba za kredibilitet', kaže Scolnick. 'Uvijek moramo dokazivati da smo legitimni procesorima plaćanja ili platformama, a istovremeno pokušavamo zaštititi naše klijente od brojnih lažnih računa.'

Platforma Moonlight

Instagram rijetko dopušta provjeru samoidentificiranih vještica ili majstora tarota – a ako to i učini, obično zahtijeva službenu identifikaciju, koja se može razlikovati od imena ili javne osobe. Bez plave kvačice na svom profilu, oni se malo mogu razlikovati od prevaranata koji izrađuju identične račune, zbunjujući sljedbenike. Sa sličnim se problemima suočavaju na TikToku.

Na platformi Moonlight trenutno je dostupno 25 provjerenih majstora tarota, a cijene se kreću od 50 do više od 200 dolara po satu. Proces provjere novih pružatelja usluga je rigorozan, a uključuje videorazgovore i ocjenjivanje njihovih vještina. Moonlight također provjerava odgovaraju li platformi po pitanju vrijednosti poput 'suosjećanja, inkluzivnosti, integriteta i mudrosti', piše Guardian.

Osim profesionalnih čitanja, korisnici mogu besplatno koristiti virtualne špilove tarota u privatnim chat sobama, optimiziranima za preglednike i mobilne uređaje. Ove sobe nude mogućnost video i audiokomunikacije te se mogu koristiti za zajednička čitanja ili individualno.

Sprječavanje prijevara je složeno

Dolaskom pandemije i sve većom popularnošću WitchToka – ezoteričnog dijela TikToka – broj prevaranata u toj zajednici naglo je porastao. Kolektivna anksioznost i nesigurnost uzrokovani pandemijom, kao i dugotrajni trend opadanja religijske prakse, doprinijeli su procvatu alternativnih duhovnih praksi, uključujući tarot.

Majstorica tarota Amanda Grace Leo, koja također koristi Moonlight, primijetila je na TikToku ogroman rast interesa za tarot tijekom lockdowna, ali i porast lažnih računa koji su je pokušavali imitirati. Ustvrdila je pritom da rastuća popularnost tarota na internetu predstavlja dvosjekli mač - otvara vrata za prijevare, ali također donosi više uspjeha za nju i praksu koju voli.

Sprječavanje prijevara prilikom pružanja usluga poput tarota može biti složeno. Naime ako potrošač ne dobije proizvod ili usluga nije isporučena kako je obećano, on može povući plaćanje preko kartice, no kod usluga poput čitanja tarota dokazivanje prijevare može biti teško. 'Ako vam netko pošalje DM i kaže: 'Morate platiti 200 dolara da skinete kletvu', a vi to učinite, kako kasnije možete dokazati da je to prijevara?' kažu majstori tarota.

Prema riječima osnivačice Moonlighta, ova nova platforma nudi sigurno okruženje u kojem majstori tarota mogu provoditi čitanja bez brige o prevarantima, uz pokoje dodatne pogodnosti za klijente. Dok neki mogu koristiti karte kao alat za proricanje i predviđanje budućnosti klijenta, mnogi koriste simboliku i dublje značenje koje se nalazi u kartama kako bi otkrili podsvijest.

Unatoč majstorstvu, čini se da oni nisu pomoću tarota uspjeli predvidjeti ovakve izazove i prijevare.