EPIC SLAVI

Fortnite se nakon četiri godine vraća na iPhone, ali samo u EU

19.08.2024 u 10:28

Bionic
Reading

Zakon o digitalnim tržištima prisilio je Apple da dozvoli uspostavu alternativnih dućana aplikacija na iPhoneu

Fortnite, jedna od najvećih svjetskih videoigara, nakon četiri se godine vraća na iPhone, no bit će dostupan samo igračima u Europskoj uniji - zato što zakon EU-a zahtijeva od Applea dopuštanje trgovina aplikacijama trećih strana na svojim uređajima. Drugi dijelovi svijeta nemaju slično zakonodavstvo.

Igra je uklonjena iz App Storea 2020. nakon spora oko plaćanja između Applea i Epica. Korisnici će, doduše, morati instalirati alternativnu trgovinu aplikacija na svoje telefone kako bi preuzeli igru, piše BBC.

Jedan od tih alternativnih izloga je novopokrenuti Epic Games Store, koji je po prvi put dostupan i na Google Android uređajima. Epic priznaje da je proces 'dug' i krivi Apple i Google za 'namjerno uvođenje instalacijskih iskustava loše kvalitete opterećenih višestrukim koracima, zbunjujućim postavkama uređaja i zastrašujućim zaslonima'.

Apple je u priopćenju rekao da novi zakon EU-a 'od nas zahtijeva da omogućimo nove mogućnosti programerima u EU-u, a mi smo radili na tome da ih korisnicima učinimo što lakšima, dok istovremeno pokušavamo zaštititi njihovu privatnost i sigurnost.'

Zašto je Fortnite dostupan samo na iPhone uređajima u EU?

U ožujku je na snagu stupio novi zakon EU pod nazivom Zakon o digitalnim tržištima, koji Appleu naređuje da dopusti alternativne trgovine aplikacijama na svojim uređajima. Međutim, ti zakoni ne postoje u drugim dijelovima svijeta gdje se aplikacije mogu preuzeti samo sa službenog Appleovog App Storea.

'Fortnite je oslobođen na iOS-u u Europi, zahvaljujući Zakonu o digitalnim tržištima', rekao je Epicov šef Tim Sweeney na X-u.

'Apple nastavlja blokirati Fortnite milijardu igrača u ostatku svijeta, a bitka bijesni za ponovno uspostavljanje slobodnog tržišnog natjecanja.' Apple kaže da je to uglavnom zbog sigurnosnih razloga. Međutim, Epic tvrdi da to znači da Apple ima monopol i može naplaćivati ​​visoke stope - do 30 posto provizije na kupnju - programerima aplikacija.

Sličnu proviziju Google naplaćuje kada se aplikacije preuzimaju putem njegove trgovine Google Play. Međutim, Google dopušta alternativne trgovine aplikacija na svojim Android uređajima.

Fortnite je besplatan za igranje, ali zarađuje naplaćujući igračima kupnju predmeta kao što su skinovi ili oružje u igri. Aplikacija je uklonjena je iz Appleovih i Googleovih trgovina aplikacija 2020. nakon što je Epic Games prestao plaćati proviziju.