POVUCI-POTEGNI

Apple zbog EU-a mijenja pravila korištenja, uvodi nove naknade

09.08.2024 u 09:30

Bionic
Reading

Programeri će od sada moći komunicirati i promovirati ponude koje su dostupne bilo gdje, ne samo na njihovoj web stranici, unutar svoje aplikacije

Apple je promijenio svoju politiku u Europskoj uniji kako bi programerima omogućio komunikaciju sa svojim klijentima izvan trgovine App Store nakon što je Europska komisija u lipnju optužila proizvođača iPhonea za kršenje zakona.

Komisija je Appleu prigovorila zbog toga što, prema većini uvjeta poslovanja, razvojnim programerima dopušta samo uključivanje poveznice u njihove aplikacije, koje preusmjeravaju korisnika na web stranicu na kojoj može sklopiti ugovor.

Apple je objavio kako će programeri sada moći komunicirati i promovirati ponude koje su dostupne bilo gdje, ne samo na njihovoj web stranici, unutar svoje aplikacije.

Međutim, uvest će dvije nove naknade - početnu naknadu od pet posto za akviziciju za nove korisnike i naknadu za usluge trgovine od 10 posto za bilo koju prodaju koju izvrše korisnici aplikacije na bilo kojoj platformi unutar 12 mjeseci od instalacije aplikacije.

Dvije nove naknade umjesto provizije

Apple trenutačno naplaćuje tri vrste naknada: naknadu za temeljnu tehnologiju za manje od jedan posto aplikacija, smanjenu proviziju za svu digitalnu robu i usluge koje se prodaju putem App Storea i izbornu naknadu za usluge plaćanja i trgovine. Dvije nove naknade zamijenit će smanjenu proviziju za svu digitalnu robu i usluge koje se prodaju putem App Storea.

Spotify, koji je bio u sporu s Appleom oko poveznica unutar aplikacije, trenutno procjenjuje Appleov novi prijedlog. Već sad nisu zadovoljni. 'Na prvi pogled, tražeći naknadu od čak 25 posto za osnovnu komunikaciju s korisnicima, Apple još jednom očito zanemaruje temeljne zahtjeve Zakona o digitalnim tržištima', rekao je glasnogovornik Spotifyja, a prenosi Reuters.

Komisija je ranije kritizirala naknade koje je Apple naplaćivao za omogućavanje početnog stjecanja novog korisnika putem App Storea, rekavši kako su nadišle ono što je strogo potrebno za takvu naknadu.

Optužba protiv Applea prva je utemeljena na Zakonu o digitalnim tržištima. Kršenje odredbi tog zakona može rezultirati kaznom u iznosu do 10 posto globalnog godišnjeg prometa tvrtke.