ČEKA SE ODLUKA

OpenAI postaje profitna korporacija, još se ne zna hoće li Altman dobiti udio

27.09.2024 u 10:32

Bionic
Reading

OpenAI trenutno radi na planu restrukturiranja temeljnog poslovanja, kako bi se preustrojio u profitnu korporaciju. Altman bi navodno trebao dobiti po prvi put vlasnički udio u profitnom dijelu poslovanja

Predsjednik OpenAI-ja Bret Taylor rekao je kako je odbor te tvrtke raspravljao hoće li glavnog izvršnog direktorg Sama Altmana kompenzirati vlasničkim udjelom. Nikakva odluka nije donesena, niti su spominjane konkretne brojke, ustvrdio je.

OpenAI trenutno radi na planu restrukturiranja temeljnog poslovanja, kako bi se preustrojio u profitnu korporaciju. Altman bi navodno trebao dobiti po prvi put vlasnički udio u profitnom dijelu poslovanja.

Altman, koji je suosnovao OpenAI 2015. godine, do sada nije preuzeo udio u OpenAI-ju.

Novca mu ne nedostaje - postao je milijarder zahvaljujući višestrukim investicijama u startupove. Ranije je rekao kako je odlučio ne uzeti udjele u OpenAI-ju jer je odbor trebao većinu nezainteresiranih direktora bez udjela u tvrtki.

Murati nije otišla zbog restrukturiranja

Glavna tehnološka direktorica Mira Murati te viši rukovoditelji istraživanja Barret Zoph i Bob McGrew iznenada su u srijedu objavili svoje odlaske iz tvrtke. Govoreći dan kasnije na konferenciji u Italiji, Altman je zanijekao kako postoji bilo kakva veza između kadrovskih promjena i restrukturiranja.

OpenAI je u pregovorima s investitorima za prikupljanje ulaganja vrijednog 6,5 milijardi američkih dolara. Očekuje se kako će se u investicijsku rundu uključiti tvrtke za rizična ulaganja Thrive Capital i Khosla Ventures, kao i Microsoft, Nvidia i Apple.

Hoće li OpenAI uspjeti dosegnuti tržišnu vrijednost od 150 milijardi dolara ovisi i o tome hoće li uspjeti provesti korporativno restrukturiranje, što bi također podrazumijevalo uklanjanje ograničenja povrata za ulagače.

Nova tvrtka više ne bi bila pod kontrolom odbora neprofitne organizacije, koji trenutno upravlja OpenAI-jem i odgovoran je za Altmanovo kratko izbacivanje iz tvrtke prošlog studenog. Neprofitna tvrtka bi nastavila s radom i imala bi manjinski udio u profitnoj tvrtki, piše Reuters.