OBJASNILA RAZLOGE

Nakon dva ključna čovjeka, OpenAI napušta i tehnička direktorica Mira Murati

26.09.2024 u 09:07

Bionic
Reading

Mira Murati, glavna tehnička direktorica (CTO) OpenAI-a, objavila je da napušta tvrtku nakon šest i pol godina. U objavi na platformi X (bivši Twitter), Murati je navela kako odlazi jer želi stvoriti 'vrijeme i prostor za vlastito istraživanje'. 'Za sada, moj glavni fokus je osigurati glatku tranziciju i održati zamah koji smo izgradili', napisala je

Osim Murati, OpenAI napuštaju i dva druga ključna lidera: Bob McGrew, glavni istraživač (CRO) koji je nedavno govorio o novom modelu OpenAI-ja - o1, te Barret Zoph, potpredsjednik za dodatnu obuku AI-ja. Generalni direktor Sam Altman potvrdio je da su svi odluke donijeli neovisno jedni o drugima, ali u prijateljskom tonu.

Murati je vodila OpenAI kao privremena direktorica nakon prošlogodišnjeg prevrata unutar upravnog odbora koji je nakratko uklonio Altman-a s pozicije izvršnog direktora. Tijekom svoje karijere u OpenAI-u, bila je ključna u lansiranju revolucionarnih tehnologija poput ChatGPT-a i DALL-E-a, generatora teksta u slike.

Altman je priznao da je odlazak Murati bio iznenadan, ali je dodao da u brzo rastućim kompanijama, poput OpenAI-ja, promjene u vodstvu nisu neuobičajene. 'Naravno da neću tvrditi da je ovakav nagli odlazak prirodan, ali nismo obična tvrtka. Mira je željela napraviti ovaj potez dok je OpenAI bio na vrhuncu', naveo je Altman u svojoj poruci zaposlenicima.

Ova vijest dolazi neposredno prije godišnje konferencije OpenAI-a, Dev Day, koja se održava idući tjedan u San Franciscu. Prošlogodišnji prevrat u upravi dogodio se ubrzo nakon prvog ikad održanog Dev Daya, piše Verge.

U posljednje vrijeme, OpenAI doživljava veliki uspon, prikupivši milijarde dolara ulaganja, dok Altman, navodno, dobiva 7-postotni udio u tvrtki zbog njene transformacije u profitabilnu organizaciju.

Poruka Mire Murati zaposlenicima

'Pozdrav svima,

nakon dugog razmišljanja, donijela sam tešku odluku da napustim OpenAI. Mojih šest i pol godina u OpenAI-u bilo je izvanredno iskustvo. Želim posebno zahvaliti Samu i Gregu na povjerenju koje su mi ukazali, omogućivši mi da vodim tehnički tim, te na podršci tijekom svih tih godina.

Iako nikad nije idealno vrijeme za odlazak iz mjesta koje volimo, sadašnji trenutak čini se ispravnim. Naša nedavna postignuća, poput govorne interakcije i modela OpenAI o1, označavaju početak nove ere u inteligenciji - sve to zahvaljujući vašoj genijalnosti i predanosti. Promijenili smo način na koji AI sustavi uče i rješavaju složene probleme.

Naš rad na sigurnosnim istraživanjima prešao je iz teorije u praksu, stvarajući robusnije, usklađenije modele. Zbog vaše briljantnosti, OpenAI se nalazi na vrhu AI inovacija. Odlazim jer želim stvoriti vrijeme za vlastito istraživanje. Trenutno se fokusiram na osiguranje glatke tranzicije i održavanje zamaha koji smo postigli.

Zauvijek ću biti zahvalna na prilici da radim s ovim izvanrednim timom. Zajedno smo proširili granice znanstvenog razumijevanja s ciljem poboljšanja ljudskog blagostanja. Iako više neću biti uz vas u svakodnevnom radu, uvijek ću navijati za vas.'

Poruka Sama Altmana zaposlenicima

'Pozdrav svima,

Mira je bila ključni faktor u napretku OpenAI-a posljednjih šest i pol godina. Kad mi je rekla da odlazi, rastužio sam se, ali naravno podržavam njenu odluku. Prošle godine radila je na jačanju vodstva koje će nastaviti naš napredak.

Također, Bob i Barret odlučili su napustiti OpenAI. Mira, Bob i Barret donijeli su ove odluke neovisno, ali smisleno je da se tranzicija sada odvije odjednom, kako bismo zajedno radili na prijelazu na novu generaciju vodstva.

Vodstvo OpenAI-a zahtijeva potpuni angažman. Iako je to privilegija, istovremeno je izuzetno naporno voditi tim kroz to. Svi su oni dali izvanredan doprinos tvrtki.

Mark će postati novi potpredsjednik istraživanja, a Jakub će preuzeti ulogu glavnog znanstvenika. Ovo je bio dugoročni plan, iako se događa ranije nego što smo očekivali. Večeras ćemo se okupiti kako bismo se zahvalili i obilježili sve što smo zajedno postigli.'