O1

OpenAI predstavio novi model, evo što sve može

16.09.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Postupno će postati dostupan većini korisnika ChatGPT-ja , a iz OpenAI-ja najavljuju redovita poboljšanja i nadogradnje

OpenAI je predstavio novi model umjetne inteligencije za koji tvrde kako može 'rasuđivati' i rješavati teže probleme u znanosti, kodiranju i matematici od svojih prethodnika.

Model, prvi u nizu pod nazivom OpenAI o1, objavljen je kao pretpregled. Postupno će postati dostupan većini korisnika ChatGPT-ja , a iz OpenAI-ja najavljuju redovita poboljšanja i nadogradnje.

Trenirali su ove modele kako bi dulje razmišljali o problemima prije nego što odgovore, slično kao što bi to učinila živa osoba. Kroz obuku uče poboljšati svoj proces razmišljanja, isprobati različite strategije i prepoznati svoje pogreške.

Ti bi modeli mogli biti korisni, primjerice, zdravstvenim istraživačima za označavanje podataka sekvenciranja stanica i fizičarima za generiranje kompliciranih matematičkih formula potrebnih za kvantnu optiku.

Sada razmišljaju nekoliko sekundi, no buduća izdanja mogla bi razmišljati satima, danima, pa čak i tjednima, ovisno o složenosti problema kojeg treba riješiti. To će podići ionako već visoku potrošnju energije, piše CNN Business.