RESTRUKTURIRANJE

OpenAI mijenja zamršenu neprofitnu korporativnu strukturu

16.09.2024 u 11:23

Bionic
Reading

Neprofitna organizacija nastavit će postojati. Misija tvrtke i dalje će biti 'izgradnja umjetne inteligencije koja će biti od koristi svima'

Glavni izvršni direktor Sam Altman rekao je osoblju OpenAI-ja tijekom tjednog sastanka kako će ta tvrtka sljedeće godine promijeniti svoju prilično zamršenu neprofitnu korporativnu strukturu.

Konkretnije, prestat će biti pod kontrolom neprofitnog subjekta i prijeći u tradicionalniju profitnu organizaciju. Altman nije ulazio u pojedinosti o tome kako će tvrtka postići taj cilj i kako će OpenAI-jeva korporativna struktura točno izgledati.

Neprofitna organizacija nastavit će postojati. Misija tvrtke i dalje će biti 'izgradnja umjetne inteligencije koja će biti od koristi svima'.

Podsjetimo, OpenAI je s radom započeo kao neprofitna organizacija 2015. godine, oslanjajući se na donatora. Od tada su navodno prikupili 130,5 milijuna američkih dolara donacija. Kako rast donacija nije mogao pratiti rast troškova zbog povećane računalne snage i angažiranja stručnjaka, osnovana je profitna podružnica, koja je i danas pod kontrolom neprofitne organizacije.

Profitni dio tvrtke kontrolira holding, u kojeg su uložili Microsoft i drugi investitori. Uz takvu strukturu, dobit koja može biti isplaćena investitorima je ograničena. Sve što OpenAI uprihodi iznad ograničenja ići će u njegov neprofitni odjel.

OpenAI je navodno udvostručio svoj godišnji prihod u prvoj polovici godine, zahvaljujući pretplatničkoj verziji ChatGPT-ja, piše Engadget.

Složena struktura tvrtke također je omogućila neprofitnom upravnom odboru OpenAI-ja svrgavanje Altmana 2023. godine, zbog gubitka povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI. Pet dana kasnije upravni odbor je raspušten i zamijenjen, dok je Altman vraćen na mjesto glavnog izvršnog direktora.