'AI i nAŠA BUDUĆNOST'

Oprah ugostila Sama Altmana i Billa Gatesa. Ovo su ključne poruke o razvoju AI-ja

13.09.2024 u 08:31

Bionic
Reading

Američka voditeljica Oprah Winfrey u četvrtak je u posebnoj emisiji pod nazivom 'AI i naša budućnost' ugostila izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana i osnivača Microsofta Billa Gatesa. Emisija je bila obilježena tonom skepticizma i zabrinutosti oko budućnosti umjetne inteligencije (AI)

Oprah je u uvodnom govoru istaknula da je 'duh AI-ja pušten iz boce' i da će čovječanstvo morati naučiti živjeti s posljedicama, bilo one pozitivne ili negativne.

'AI je još uvijek izvan naše kontrole i u velikoj mjeri... izvan našeg razumijevanja', naglasila je. 'No AI je tu i morat ćemo živjeti s tehnologijom koja može biti naš saveznik, ali i rival. Mi smo najprilagodljivija bića na ovom planetu, prilagodit ćemo se opet. No držite oči na onome što je stvarno. Ulog nikad nije bio veći.'

Sam Altman i opasnosti pretjerivanja s AI-jem

Altman, prvi gost večeri, pokušao je objasniti kako AI sustavi, poput ChatGPT-ja, uče koncepte iz podataka na kojima su trenirani. 'Sustavu pokazujemo tisuće riječi u sekvenci i tražimo da predvidi što slijedi', rekao je. Iako su njegovi komentari bili optimistični, mnogi stručnjaci ne slažu se s njegovom ocjenom, tvrdeći da AI sustavi ne uče stvarne koncepte, već samo prepoznaju obrasce u podacima.

Također je naglasio potrebu za sigurnosnim testiranjem AI sustava, usporedivši to s testiranjem novih lijekova ili zrakoplova. Istaknuo je kako je važno da vlade počnu uspostavljati regulacije, iako je OpenAI izrazio protivljenje određenim zakonima koji bi mogli ograničiti inovacije.

U emisiji je Altman rekao da često komunicira s različitim granama vlasti te da je njegova tvrtka u kontaktu s 'puno ljudi' u izvršnoj vlasti i u Kongresu.

Prošlog mjeseca OpenAI i Anthropic potpisali su ugovor kojim se vladi omogućuje pristup testiranju i procjeni njihovih modela umjetne inteligencije. Ovaj potez dolazi usred sve većeg vapaja za regulativom kako tehnologija brzo napreduje.

Razgovori Altmana s vladinim čelnicima primarno su usredotočeni na to kako SAD može biti globalni lider u sigurnoj umjetnoj inteligenciji, što je tema koja vodi do rasprava o izgradnji dovoljno podatkovnih centara, proizvodnji čipova za umjetnu inteligenciju, stvaranju geopolitičke strategije oko umjetne inteligencije, provođenju sigurnosnih testova na tehnologiju, ekonomskim učincima umjetne inteligencije i suradnji s drugim vladama.

U kolovozu je Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj postala prvi savezni kupac OpenAI-ja, sklopivši ugovor o korištenju usluge tvrtke ChatGPT Enterprise. Taj se potez uglavnom smatrao dijelom OpenAI-jevog cilja da svoje proizvode dovede u javni sektor.

Međutim u Kaliforniji se OpenAI usprotivio prijedlogu zakona o sigurnosti umjetne inteligencije koji je podijelio tehnološki sektor, rekavši da će on 'ugušiti inovacije'. Ljudi poput Geoffreyja Hintona, 'kuma umjetne inteligencije', podupiru prijedlog zakona koji bi više regulirao AI.

Oprah i problem deepfakeova

Tema deepfakeova bila je neizbježna u raspravi o AI-ju. Brownlee je prikazao da AI generirani videozapisi postaju sve uvjerljiviji, demonstrirajući značajan napredak u kratkom vremenu. Direktor FBI-ja Christopher A. Wray govorio je o problemu deepfake tehnologije, prisjećajući se trenutka u kojem su mu pokazali video u kojem izgovara stvari koje nikada nije rekao.

Wray je također istaknuo porast slučajeva u kojima prevaranti koriste generirane seksualizirane slike kako bi ucjenjivali svoje žrtve. 'Svatko od nas mora biti oprezan i svjestan rizika jer AI može biti alat u rukama onih s lošim namjerama', upozorio je.

Bill Gates i optimizam o AI-ju

Oprah je razgovarala i s Billom Gatesom, a on je izrazio optimizam što se tiče potencijala AI-ja u području obrazovanja i medicine. Gates vidi AI kao alat koji bi mogao pomoći liječnicima i učiteljima, omogućujući im više vremena za interakciju s pacijentima i učenicima. No zanemario je potencijalne probleme pristranosti u AI sustavima, što može negativno utjecati na marginalizirane skupine.

Gates je istaknuo da AI može biti uvijek dostupan i personaliziran alat u obrazovanju, ali mnoge škole još uvijek nisu uvjerene u njegovu korisnost. Mnogi nastavnici upozoravaju na rizike zloupotrebe i pogrešne informacije.

Iako neki vide AI kao alat koji može unaprijediti društvo, drugi su zabrinuti zbog rizika koji dolaze s tehnologijom koja još uvijek nije u potpunosti shvaćena ili kontrolirana. AI će oblikovati našu budućnost, a mi ćemo se morati prilagoditi kako bismo živjeli s njenim posljedicama, zaključak je rasprave o umjetnoj inteligenciji.