ISPISALI POVIJEST

Povijesni podvig: Posada Polaris Dawna izvela prvu komercijalnu svemirsku šetnju

12.09.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Dvoje civila iz SpaceX-ove privatne misije Polaris Dawn upisalo se u povijest nakon što su odradili prvu komercijalnu svemirsku šetnju u ljudskoj povijesti. Prvi je na visini od 740 km iznad Zemlje, iz kapsule Crew Dragon, u svemirskoj odijelu prošetao američki tehnološki milijarder i poduzetnik Jared Isaacman, a zatim i SpaceX-ova inženjerka Sarah Gillis

Misiju Polaris Dawn predvodi Isaacman, uz umirovljenog pukovnika zrakoplovstva Scotta 'Kidd' Poteeta te inženjerke SpaceX-a Gillis i Annu Menon. Posada je lansirana u svemir u utorak, započevši petodnevnu misiju koja pomiče granice komercijalnog svemirskog istraživanja i testira nove tehnologije za buduće misije.

'Kod kuće imamo još puno posla, ali odavde to izgleda kao savršen svijet', rekao je Isaacman nakon što je zakoračio u svemir.

Astronauti su isprobali novo svemirsko odijelo dizajnirano za potencijalne misije na Mjesec i na Mars. Isaacman i Gillis su cijelo vrijeme bili pričvršćeni za svemirsku letjelicu, a kisik su dobivali preko crijeva. Svemirske šetnje su izvedene nakon odgode za koju SpaceX dosad nije objavio razloge.

Završetak svemirskog hoda bio je značajan trenutak za misiju Polaris Dawn. Prije toga, svemirske šetnje izvodili su isključivo (profesionalni) astronauti državnih svemirskih agencija kako bi gradili ili nadograđivali svemirske stanice u orbiti, popravljali satelite i provodili znanstvene eksperimente.

Tijekom šetnje, Isaacman i Gillis napustili su SpaceX-ovu kapsulu Crew Dragon, te proveli oko 10 minuta u vakuumu svemira. Iako su samo njih dvoje izašli iz kapsule, sva četiri člana posade nosila su i testirala novodizajnirana svemirska odijela. Naime, Crew Dragon nema tlačnu zračnu komoru, pa je cijela kapsula bila izložena uvjetima vakuuma.

Misija Polaris Dawn osmišljena je za testiranje procedura i tehnologija koje bi se mogle koristiti u budućim dugotrajnim svemirskim misijama. Već tijekom svog putovanja, članovi posade dosegnuli su najvišu orbitalnu visinu koju su ljudi postigli od posljednje Apolo misije na Mjesec 1972. godine: više od 1400 km iznad Zemljine površine.

Administrator NASA-e Bill Nelson uputio je dobre želje SpaceX-u i posadi Polaris Dawna u izjavi na platformi X. 'Čestitke @PolarisProgram i @SpaceX na prvoj komercijalnoj svemirskoj šetnji u povijesti!' napisao je Nelson. 'Današnji uspjeh predstavlja veliki korak naprijed za komercijalnu svemirsku industriju i dugoročni cilj NASA-e da izgradi snažnu američku svemirsku ekonomiju.'

Bivši njemački astronaut Ulrich Walter je kazao da je šetnja u svemiru potencijalno opasan manevar te da astronauti u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u pravilu imaju nekoliko tjedana prilagodbe prije izlaska u svemir, piše Hina.

Međutim, Walter je dodao da činjenica da nitko od četvero članova posade nije konvencionalno obučen astronaut predstavlja 'znak napretka za putovanja kroz svemir'.

Misija Polaris Dawn za Waltera ne predstavlja toliko znanstveno postignuće koliko demonstraciju mogućnosti svemirskog turizma. 'Radi se o tome da se ljudima pokaže da čak i osobe koje nisu iskusni astronauti mogu sasvim dobro letjeti', rekao je Walter.