2000 RADNIH MJESTA

Europski 'konj za trku': Počela izgradnja tvornice čipova u Njemačkoj

20.08.2024 u 14:12

Bionic
Reading

U Dresdenu je u utorak započela izgradnja tvornice čipova, 10 milijardi eura vrijednog zajedničkog projekta kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) i tvrtki Bosch, Infineon i NXP Semiconductor, koja bi trebala potaknuti strateški zaokret u EU po pitanju proizvodnje poluvodiča

TSMC će imati 70 posto udjela u tvornici, dok će ostali partneri imati po 10 posto. Tvornica će biti poznata kao European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC). Proizvodnja bi trebala započeti 2027., a najviše bi trebala proizvoditi čipove za automobilsku industriju.

TSMC-ova prva europska tvornica trebala bi stvoriti 2.000 radnih mjesta. To ulaganje ima za cilj potaknuti strateški zaokret u EU po pitanju proizvodnje poluvodiča. Tom inicijativom, naime, nastoji se udvostručiti trenutni europski udio na globalnom tržištu čipova sa sadašnjih 10 posto.

Njemačka industrija čipova smještena je u istočnoj saveznoj državi Saskoj, gdje raste potpora populističkim strankama, uključujući krajnje desničarski AfD, što je uzdrmalo glavne stranke i izvršnu vlast uoči lokalnih izbora zakazanih za 1. rujna. Njemački kancelar Olaf Scholz osvrnuo se na svečanosti polaganja kamena temeljca za tvornicu poluvodiča na nacionalizam na istoku zemlje, upozorivši da to ugrožava ulaganja u ključne buduće tehnologije.

'Još uvijek trebamo proeuropsku Njemačku koja je otvorena prema svijetu, umjesto nacionalizma i ozlojeđenosti. Otvorenost prema svijetu i smjelost – ako to sačuvamo, ako to obranimo, onda ova velika investicija sigurno neće biti posljednja koju doživljavamo u silicijskoj Saskoj i istočnoj Njemačkoj', rekao je Scholz.

Nazvao je industriju poluvodiča ključnom za industrijski opstanak zemlje i postizanje klimatskih ciljeva te je naglasio važnost povećanja proizvodnje u Njemačkoj, kako bi se smanjila europska ovisnost o drugima unutar globalnog lanca opskrbe.