komentar combisa

'Globalni ispad podsjetio nas je koliko smo ovisni o IT sustavima'

20.07.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Gotovo je cijeli svijet u petak stao nako što je globalni ispad pogodio vrlo široki spektar Microsoft Windows baziranih sustava. Ispadom su obuhvaćeni korisnici CrowdStrike antivirusnog alata, koje je uslijed automatskog ažuriranja, a zbog greške u nadogradnji, pokrenulo beskonačnu petlju rušenja sustava na kojima se nalazi taj antivirusni alat

Bile su pogođene mnogobrojne financijske institucije, zračne luke, kartičarske kuće, zdravstvene ustanove...

Stručnjaci Combisa za tportal su komentirali incident.

'Otegotna okolnost je činjenica da se privremeno rješenje mora implementirati ručno, što dovodi do znatno većeg vremenskog perioda potrebnog za oporavak sustava.

Ovakav globalni ispad, koliko nam je poznato, nije do sad zabilježen. A posebno je opasan jer se dogodio na komponenti sustava koja je dizajnirana da štititi i sprječava sigurnosne incidente, odnosno radi se o komponenti koja ima vrlo visoke privilegije i prava na IT sustavima. Samim time, šteta koju takva komponenta može napraviti je vrlo velika, što nam je ovaj slučaj jasno i pokazao.

Ovakvi ispadi su iznimno rijetki, ali nas podsjećaju koliko su svakodnevne bazične stvari koje radimo, poput podizanja gotovine na bankomatima ili ispisa karte za ukrcaj u avion, ovisne o informacijsko tehnološkim sustavima', poručili su iz Combisa.