RECENZIJA

Izložili smo se (ne)prijateljskoj paljbi u Helldiversima

25.01.2016 u 13:07

Bionic
Reading

Arrowheadov Helldivers pucačina je napravljena po mjeri igrača odnosno njegove paranoje. Smještena u svemir u kojem Superzemlja vodi beskonačan obračun s mnogobrojnim vanzemaljskim rasama, zadatak je širiti blagodati demokracije koristeći metke i eksploziv

Helldivers vas stavlja u čizme (šok i nevjerica) Helldivera, specijalnog vojnika koji koristeći poseban šatl silazi na neprijateljski planet, rješava niz misija u društvu do tri druga vojnika te se vraća u orbitu ne bi li nastavio širiti poruku mira u nadolazećoj misiji.

Akcija se odvija iz ptičje perspektive dajući igraču punu kontrolu nad neovisnim kretanjem i nišanjenjem. Mehanika standardne dual stick pucačine ovdje je začinjena nizom intrigantnih gameplay mehanika koje čitavoj stvari daju osebujan karakter. S obzirom na to da ovu igru radi ista ekipa koja je radila Magicku, bit će vam otprilike jasno o kakvom karakteru je ovdje riječ. Da, dragi čitatelju, najmasivnija prepreka između početka misije i pobjede je onaj lik kojeg svako jutro gledate u ogledalu.


Ključni element tim rečeno ne leži u kampanji za jednog igrača, premda ona postoji. On se ne skriva u premisi osvajanja... božemene... OSLOBAĐANJA svemira od svega što nije ljudska vrsta. Glavni gušt i temelj svake zabavne partije Helldiversa zapravo je količina užasnih pogrešaka koje možete napraviti te koje vaš čitav tim mogu skupo koštati. Taj ključni, zapravo najvažniji segment koji će vam zadati milijardu glavobolja, a ujedno vas i nasmijati do suza - dobra je stara prijateljska paljba.

Umjesto da vas opskrbi gomilom naoružanja, pošalje vas na planet i da vam gomilu nesretnih elijena koje morate pobiti, Helldivers vas tjera da se pazite na položaj, da prestanete pucati kao manijak te da se, realno, naučite koordinirati s ostatkom tima. Ako na jedan presudni tren to ne učinite, budite sigurni da će vas to skupo koštati.

Pozicioniranje tako da vam kolega štiti leđa dok herojski praznite šaržere u koljena obližnjeg svemirskog jastoga uz brižnu paljbu automatiziranog topa idealan je scenarij koji, iskreno, u vodu pada puno češće nego što to želim priznati. Nesreća na bojnom polju ima puno i za sve njih ste, zahvaljujući nekolicini genijalnih malih dizajnerskih rješenja, krivi vi, vi i donekle ostatak nesposobnjakovića s kojima igrate.

Presudan element svake misije u Helldiversima su strategemi, posebna oprema koju naručujete iz orbite. Kako biste je naručili, potrebno je putem D-pada ukucati traženu šifru, upaliti posebnu štafetu, bakljadu olitiga bikon i frknuti ga podalje od sebe. Ako vam usred meteža to pođe za rukom, sve što trebate je malo pričekati da oprema šatlom dođe na površinu. Trik kod ovoga je, kao prvo, paziti da bengalku ne bacite pod noge obližnjeg kolege jer ako ne pazite, kapsula će mu se sunovratiti ravno na glavu.

Kao drugo, morate paziti da oprema koje se dograbite ne ošteti instalacije koje ste postavili na tlu. Recimo, zamislite da ste postavili dražesni automatski top koji rešeta vanzemaljce dok se vi, nadamo se, držite podalje od njegovog nišana. Neki genijalac u tom trenu baci signalnu granatu za strategem ravno pod turret i ono čemu svjedočite je šatl koji taj divni komad obrane pretvara u nešto što dajete ekipi koja u kombije, među ostalim, voli trpati stare veš-mašine.


Strategeme otključavate napredujući kroz kampanju i multiplayer, a njihova primjena ovisi prije svega o misiji koju nastojite obaviti. Dakle, pametno biranje oružja i oklopa koji nerijetko znaju tražiti koordinaciju dva helldivera ključni je element kasnijih misija koje, ruku na srce, i nisu baš blagonaklone prema ekipi sklonoj greškicama. Bez obzira na gomilu gore spomenute akcije, Helldivers of vas i dalje traži da budete pažljivi. Većina sukoba može se zaobići eliminacijom vanzemaljca koji zove pojačanje ili pažljivim praćenjem minijaturne mape (koju u ovoj igri doslovno morate držati u ruci).

Jedini potencijalan problem s Helldiverima nastaje ako ih odlučite igrati ozbiljno. Greške drugih igrača u tom slučaju mogle bi vas dodatno razjariti, učinivši glavnu poantu igre, a to je kaos i hrpa užasnih one-linera, nečim do neke mjere negativnim. Iz osobnog iskustva mogu potvrditi kako u kasnijim misijama ovo posebno dolazi do izražaja, pogotovo kada pored sebe imate još tri živčana veterana koji o vama misle jednako lijepe stvari kao i vi o njima.

Helldivers release trailer

Unatoč tome, gotovo je nemoguće ovu igru nazvati lošom ili iritantnom. Radi se, naime, o fantastično osmišljenoj dual-stick pucačini koja najviše zaraznosti vuče upravo iz činjenice da je igraju nesavršeni igrači. Na kraju dana sav kaos na koji ćete naići tijekom vremena provedenog uz Arrowheadove Helldivere bit će jedinstven i zabavan, a jedini pravi krivac za njega biti ćete vi sami.

Ocjena: 5

Ime: Helldivers
Žanr: timska pucačina
Proizvođač: Arrowhead
Izdavač: Arrowhead
Platforme: PC, PS3, PS4, Vita

Plus:
- fenomenalan multiplayer
- kolateralna šteta
- opći kaos i dezorijentacija
- strategemi

Minus:
- užasno loš mod za jednog igrača