'ZBOGOM, META ai'

Jeste li vidjeli ovu objavu na Instagramu? Nasjelo je tisuće ljudi

26.09.2024 u 15:48

Bionic
Reading

Stotine tisuća korisnika Instagrama, uključujući glumice Julianne Moore i Ashley Tisdale, podijelili su objavu kojom navodno povlače Metino pravo na korištenje njihovih informacija za treniranje umjetne inteligencije

'Zbogom, Meta AI', stoji u objavi koja dalje tvrdi da korisnik 'ne daje Meti ili bilo kome drugome dopuštenje da koristi bilo koje osobne podatke, informacije s profila ili fotografije.' Međutim, to, naravno ne funkcionira baš tako.

Viralna Instagram priča, koju je također podijelio i engleski kriketaš Jonny Bairstow, zapravo je preinačena verzija starog, jednako neučinkovitog memea. Metini izvori potvrdili su za Sky News da ovaj način izražavanja neslaganja ne vrijedi kao valjani oblik prigovora na njihove nove AI politike.

Fact-chekeri su označili objavu kao 'lažnu informaciju', te je ona sada označena na Instagramu kao takva.

Kako možete uložiti prigovor

Unatoč tome, postoji jednostavan način na koji možete uložiti prigovor koji Meta mora poštovati.

U nadolazećim mjesecima, Meta će početi koristiti javne objave i informacije s Instagram i Facebook računa u Ujedinjenom Kraljevstvu za treniranje svog alata umjetne inteligencije - Meta AI.

Nova pravila su trebala stupiti na snagu u lipnju, ali je Meta bila prisiljena odgoditi ih kako bi riješila promjene koje je zahtijevao Ured povjerenika za informiranje (ICO). Sada, zbog tih promjena, način na koji možete uložiti prigovor je 'još jednostavniji, istaknutiji i lakše dostupan', prema Meta-i.

U sljedećim danima, korisnici Facebooka i Instagrama počet će primati obavijesti koje objašnjavaju što se mijenja i kako pristupiti obrascu za prigovor. Ako je korisnik već prigovorio putem starog obrasca, neće primiti obavijest, jer Meta kaže da će "poštovati njihov izbor" i automatski ih izuzeti iz podatkovnog skupa za treniranje.

Sam obrazac za prigovor sada je pojednostavljen. Za povlačenje pristupa vašim podacima sada su potrebna samo tri klika i e-mail adresa. Sve što nije javno na vašem računu, poput privatnih objava i poruka, već je isključeno iz podataka koji se koriste za treniranje Meta AI alata. Također, privatni računi i računi korisnika mlađih od 18 godina bit će isključeni.

Prigovor možete podnijeti i prije nego što primite obavijest, odlaskom u Metin 'centar za privatnost' u postavkama i klikom na poveznicu 'prigovor' na vrhu.

Meta i EU AI Pakt

Iako Meta prilagođava svoju AI politiku za račune u Ujedinjenom Kraljevstvu, neki tvrde da izbjegava uvođenje sličnih promjena u Europskoj uniji (EU) jer se tvrtka nije pridružila novom AI paktu za kompanije koje koriste umjetnu inteligenciju.

Ranije ove godine, EU je donio set zakona pod nazivom Zakon o umjetnoj inteligenciji (EU AI Act), koji regulira kako se umjetna inteligencija može koristiti i kategorizira različite upotrebe AI-ja prema njihovoj razini rizika za društvo. Sve tvrtke koje posluju u EU, uključujući Metu, morat će se pridržavati tih pravila, koja postupno stupaju na snagu.

Iako Meta tvrdi da 'pozdravlja' nova pravila, još se nije pridružila privremenom AI Paktu, koji poziva tvrtke da unaprijed usklade svoje poslovanje s ovim zakonima, bez čekanja da oni u potpunosti stupe na snagu.