JAČA SURADNJA

Više od stotinu poduzeća potpisalo obveze iz Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji

25.09.2024 u 15:22

Bionic
Reading

Komisija je danas najavila više od stotinu poduzeća koja su prvi potpisnici Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji i njezinih dobrovoljnih obveza. Potpisnici su multinacionalne korporacije i europska mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) iz različitih sektora, uključujući informacijske tehnologije, telekomunikacije, zdravstvo, bankarstvo, automobilsku industriju i aeronautiku

Paktom se podupiru dobrovoljne obveze industrije da počne primjenjivati načela Akta o umjetnoj inteligenciji prije početka njegove primjene te se jača suradnja između Ureda EU-a za umjetnu inteligenciju i svih relevantnih dionika, uključujući industriju, civilno društvo i akademsku zajednicu, priopćili su iz Komisije.

U dobrovoljnim obvezama u okviru Pakta EU-a o umjetnoj inteligenciji poduzeća koja sudjeluju u paktu pozivaju se da se obvežu na najmanje tri osnovne mjere:

  • Strategija upravljanja umjetnom inteligencijom kako bi se potaknulo uvođenje umjetne inteligencije u organizaciju i radilo na budućoj usklađenosti s Aktom o umjetnoj inteligenciji.
  • Mapiranje visokorizičnih UI sustava: Utvrđivanje UI sustava koji će se vjerojatno kategorizirati kao visokorizični u skladu s Aktom o umjetnoj inteligenciji
  • Promicanje pismenosti i osviještenosti osoblja u području umjetne inteligencije, osiguravanje etičkog i odgovornog razvoja umjetne inteligencije.

Osim tih temeljnih obveza, više od polovine potpisnika obvezalo se na dodatne obveze, uključujući osiguravanje ljudskog nadzora, ublažavanje rizika i transparentno označivanje određenih vrsta sadržaja stvorenih umjetnom inteligencijom, kao što su uvjerljivi krivotvoreni sadržaji. Poduzeća se mogu pridružiti Paktu o umjetnoj inteligenciji i obvezati se u svakom trenutku dok se Akt o umjetnoj inteligenciji ne počne u potpunosti primjenjivati, priopćili su iz Komisije.

Jačanje vodećeg položaja EU-a u području inovacija u AI-ju

Uz nastojanja da se poduzećima pomogne u provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji u očekivanju zakonskog roka, Komisija poduzima mjere za poticanje inovacija EU-a u području umjetne inteligencije. Inicijativa tvornice umjetne inteligencije  od 10. rujna 2024. osigurat će start-up poduzećima i industriji jedinstvenu kontaktnu točku za inovacije i razvoj umjetne inteligencije, uključujući podatke, talente i računalnu snagu. Tvornice umjetne inteligencije potaknut će i razvoj i validaciju industrijskih i znanstvenih primjena umjetne inteligencije u ključnim europskim sektorima kao što su zdravstvo, energetika, automobilska i prometna industrija, obrana i zrakoplovno-svemirska industrija, robotika i proizvodnja, čista i poljoprivredna tehnologija.

Tvornice umjetne inteligencije važan su dio Komisijina paketa za inovacije u području umjetne inteligencije predstavljenog u siječnju 2024., zajedno s mjerama potpore poduzetničkom kapitalu i vlasničkim kapitalom, uvođenjem zajedničkih europskih podatkovnih prostora, inicijativom GenAI4EU i veliki izazovim u području umjetne inteligencije, kojim se start-up poduzećima pruža financijska potpora i pristup superračunalima EU-a, među ostalim mjerama. Komisija će osnovati i Europsko istraživačko vijeće za umjetnu inteligenciju kako bi se iskoristio potencijal podataka te strategiju za primjenu umjetne inteligencije za poticanje novih industrijskih primjena umjetne inteligencije.

Akt o umjetnoj inteligenciji stupio je na snagu 1. kolovoza 2024. Neke odredbe Akta o umjetnoj inteligenciji već su u potpunosti primjenjive. Cijeli Akt o umjetnoj inteligenciji počet će se u potpunosti primjenjivati dvije godine nakon njegova stupanja na snagu, uz neke iznimke: zabrane će stupiti na snagu nakon šest mjeseci, pravila upravljanja i obveze za UI modele opće namjene počet će se primjenjivati nakon 12 mjeseci, a pravila za UI sustave ugrađene u regulirane proizvode počet će se primjenjivati nakon 36 mjeseci.