JAMES CAMERON

Redatelj filma 'Terminator' pridružio se upravnom odboru tvrtke za AI

25.09.2024 u 13:41

Bionic
Reading

Poznati redatelj James Cameron, koji je prije 40 godina upozorio na opasnosti umjetne inteligencije (AI) u kultnom filmu 'Terminator', sada se pridružio upravnom odboru tvrtke StabilityAI. U Cameronovom filmu iz 1984. godine 'Terminator' AI sustav zvan Skynet prijeti opstanku čovječanstva

Ipak, unatoč njegovom prepoznatljivom radu u vezi s distopijskim prikazima umjetne inteligencije, Cameron nije angažiran da spriječi razvoj takve tehnologije u stvarnom životu. Njegova nova uloga fokusirat će se na primjenu AI tehnologije u području specijalnih efekata, poznatih i kao računalno generirane slike (CGI).

'Proveo sam svoju karijeru tražeći nove tehnologije koje pomiču granice mogućeg, sve u službi pričanja nevjerojatnih priča', izjavio je Cameron. 'Bio sam na čelu razvoja CGI-ja prije više od tri desetljeća i od tada sam ostao na samom vrhu tehnologije. Sada je sjecište generativne umjetne inteligencije i stvaranja CGI slika sljedeći veliki val.'

Među Cameronovim brojnim uspješnim filmovima, poznat je po stvaranju vizualno impresivnog 'Avatara', filma s najvećom zaradom svih vremena. Njegov novi angažman u StabilityAI vezan je uz razvoj tehnologije generiranja slika na temelju tekstualnih uputa, poput popularnog alata Stable Diffusion. Ova tvrtka također radi na video-generaciji sličnim principom, što je područje koje će Cameron pomoći unaprijediti, piše BBC.

Zagovornici generiranja videa pomoću AI tehnologije tvrde da će to omogućiti umjetnicima brže stvaranje složenih digitalnih efekata. No, mnogi kreativci, uključujući Cameronove suvremenike, smatraju ovu primjenu tehnologije kontroverznom. Prošli tjedan, redatelj 'Panovog labirinta', Guillermo del Toro, kritizirao je AI-generirani video, nazvavši ga 'ništa više od poluzanimljivih čuvara zaslona'.

Michael Bay, poznat po akcijskim filmovima, prošle godine izjavio je da će ta tehnologija 'stvoriti gomilu lijenih ljudi' jer 'ne stvara, već samo imitira'. Hiyao Miyazaki, redatelj animiranog klasika Spirited Away, prethodno je rekao da ga AI-generirani video 'zgražava' i nazvao ga je 'uvredom za sam život'.

Cameron je ranije koristio AI u stvaranju specijalnih efekata za svoj film 'Avatar: Put vode iz 2022.', koji je trenutno treći film s najvećom zaradom svih vremena. Njegov zadatak u StabilityAI bit će osigurati bolju poziciju tvrtke na sve konkurentnijem tržištu generativne umjetne inteligencije, gdje se suočava s jakom konkurencijom.

Jedan od najvećih izazova bit će pitanja autorskih prava. Tehnologija poput Stable Diffusiona trenira se analizirajući slike stvorene ljudskom rukom, uključujući one dostupne na internetu, što je izazvalo optužbe umjetnika da su njihovi radovi korišteni bez dopuštenja. Getty Images je već pokrenuo tužbu protiv StabilityAI zbog korištenja njihovih slika u treniranju AI sustava.