GEJMING U VR-u

Koje igre čekaju vlasnike kaciga za virtualnu stvarnost?

18.04.2016 u 16:02

Bionic
Reading

Uređaji za uživanciju u virtualnoj stvarnosti polako kreću u pohod na naše novčanike, a kao što to obično biva s novim hardverom - tržište softverom još nije baš najspremnije za njih. Upravo zato vam donosimo naš izbor najboljih igara koje možete ili ćete uskoro moći zaigrati na HTC Viveu i Oculus Riftu

Prvi naslov na popisu fantastična je Subnautica. U njoj započinjete priču na vanzemaljskom planetu, na kojem kao brodolomac nastojite preživjeti glad, žeđ te lokalnu floru i faunu. Zašto je ovo toliko super? Planet na kojem se nalazite skoro je u potpunosti prekriven ogromnim oceanom. Ako ste ikad sanjarili o ronjenju dubinama mora na nepoznatom planetu, sama ideja izgradnje baze i podmornica na jednoj takvoj, makar bila virtualna, trebala bi biti dovoljna da vas ponuka na kupnju. Realno, igra nije ni pretjerano skupa. Moguće ju je, naime, ubosti preko Steama za nešto manje od 140 kuna.

Subnautica u VR-u

Drugi naslov na našem popisu hvalevrijednih igara za VR je CCP-ova railroad pucačina Eve Valkyrie. Radi se, naime, o prekrasnoj vizualizaciji svemira jednog od najpopularnijih znanstvenofantastičnih masivnih multiplayera današnjice. Puno eksplozija, dinamična akcija i mogućnost promatranja živopisnih prizora dok vam neprijateljski brodovi pokušavaju izbušiti vjetrobran (vakuumbran?) izgledali su fantastično u foršpanima. Zamislite sad da to gledate iz prvog lica s kacigom na glavi. Ludnica! Igra će imati mod za jednog ili više igrača te je besplatna ukoliko kupite Oculus VR. Valkyrie je trenutno u alfa fazi.

EVE: Valkyrie VR Gameplay Launch Trailer

Treća igra vrijedna vašeg VR-a je Minecraft. Sjećate se kada su ga svi podcjenjivali zbog toga jer ima 'kockastu' grafiku? Da, i mi. Sad zamislite sve milijune fanova kako jedva čekaju zaigrati igru u okrilju prekrasne virtualne stvarnosti. Da, Minecraft je hit koji samo čeka taj mali skok, a kada se to doista dogodi - imat ćemo čitavu gomilu smiješnih videa na Youtubeu, u kojima ekipa s kacigama na glavi slučajno glavom krene 'iskopavati' obližnju stelažu s knjigama. Minecraft će svoju varijantu prilagođenu Oculus VR-u dobiti prije kraja proljeća.

Minecraft VR na HTC Viveu

Sljedeći na listi je Elite Dangerous, svemirska opera koju su fanovi serijala i svemirskijh eskapada zavoljeli već u njenoj običnoj verziji. Najbolja stvar ove igre je to što, pored velike igračke baze i samog imena 'Elite', svoju verziju za VR donosi na Oculus VR i HTC Vive, za razliku od Eve Valkyrie, koju ćemo (barem na početku) moći igrati isključivo na Oculusu i PlayStation VR-u

Elite Dangerous borba u VR-u

Za one malo prizemljenije gejmere, one kojima nije do svemirskih avantura, tu je dobri stari rustikalni EuroTruck Simulator 2. Da, digitalne kamiondžije diljem svijeta moći će proputovati Europu u svojem predivnom kamiončiću koristeći blagodati kacige za virtualnu stvarnost. Jedini pravi zaostatak verzije za VR je to što trenutno podržava samo Oculus VR. Vlasnici HTC-ove opreme morat će se malkice strpjeti.

Eurotruck Simulator 2 u VR-u

Ako opet volite RPG-ove i jedva čekate zaigrati jedan u okrilju virtualne stvarnosti, tu je neobičan i atmosferičan naslov Chronos. Kada bismo ovu igru pokušali opisati bez trošenja čitavog članka, rekli bismo da se radi o atmosferičnom mišungu Zelde, Shadow of The Colossusa i Dark Soulsa. Da, ova igra kombinira vjerojatno najpopularnije akcijske RPG naslove i trpa ih u virtualnu stvarnost. Realno, ovo bi moglo biti zaista dobro! Loša vijest? Kad izađe, u njemu će moći uživati samo vlasnici Oculus Rifta.

Chronos

Za fanove survival igara i velikih gmazova tu je i Ark: Survival Evolved, a uskoro dobiva i podršku za virtualnu stvarnost. Premda igra još nije službeno izašla, moguće ju je kupiti na Steam Early Accessu te ju isprobati prije svih ostalih. Fanovi dinosaura već ju dulje vrijeme hvale makar je prošlo već dosta vremena od izlaska novog 'Jurskog parka', što znači da njen šarm seže dalje od čistog hypea uzrokovanog filmom. Trenutno je potpuno igriva u VR-u putem Oculus Rifta DK2, a bit će dostupna i vlasnicima HTC Vivea i PlayStation VR-a.

Ark Survival Evolved vr

Ako opet više volite horor igre, vjerojatno ćete htjeti zaigrati Dreadhalls. Ova ekskluziva za Oculus VR provlači vas kroz uklete hodnike u kojima se, očekivano, nalazi strašni monstrum, a kad vas jednom zaskoči, vi ćete vrlo vjerojatno iskočiti iz stolca. Ili iz sobe. Igra je najavljena kao launch naslov za Oculus VR, a bit će dostupna i na Gear VR-u.

Dreadhalls vr

Konačno, tu je i naslov za ljubitelje sporta. VR Sports Challenge je upravo ono što naslov kaže. Mnogi gejmeri koji su ga isprobali usporedili su ga s poznatim Wii Sportsima, Nintendovom igrom koja je igrače upoznala s konceptom Wiijevih kontrola. VR Sports to, očekivano, radi za virtualnu stvarnost. U VR Sports Challengeu moguće je zaigrati američki nogomet, košarku, bejzbol i hokej.

VR sports challenge