UZ COMBIS I HT

Otočac je među prvim pametnim gradovima u Hrvatskoj. Doznali smo kako im je to uspjelo

30.09.2024 u 12:27

Bionic
Reading

Combis i Hrvatski Telekom uspješno su za Grad Otočac implementirali Otočac City App za pametno upravljanje gradom. Kroz inovativnu OneCity App platformu stanovnici ovog ličkog grada, od sada putem aplikacije mogu pratiti i plaćati račune, pratiti važne informacije te komunicirati s gradskim službama. Detalje je tportalu otkrio gradonačelnik Otočca Goran Bukovac

Digitalizacija je neizostavni korak u izgradnji modernih urbanih sredina, a OneCity aplikacija samo je jedno u nizu pametnih rješenja koja Combis i Hrvatski Telekom nude gradovima kako bi učinkovitije upravljali resursima, smanjili operativne troškove i povećali sigurnost građana.

Grad Otočac jedan je od prvih gradova u Republici Hrvatskoj koji uz većinsku financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) uvodi modernu i za upotrebu jednostavnu aplikaciju, Smart City App.

'Uspostavili smo digitalnu platformu City App Otočac koja će građanima omogućiti jednostavan pristup gradskim uslugama kao što su pregled i plaćanje računa, prijava komunalnih nepravilnosti i slanje digitalnih zahtjeva za realizaciju usluga koje pružaju gradski servisi.

Navedene usluge, kao i objava važnih servisnih informacija namijenjenih građanima i turistima omogućit će kvalitetniju i transparentniju komunikaciju te efikasnije rješavanje zahtjeva građana u cilju povećanja zadovoljstva građana. Aplikacija će biti podloga za daljnji razvoj i digitalizaciju gradskih servisa', izjavio je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac na nedavnom obilježavanju početka rada aplikacije koja jamči jasne koristi za građane i gradove svih veličina.

Prve reakcije građana

Zanimalo nas je kakve su prve reakcije građana, na što gradonačelnik kaže - iznimno pozitivne. 'Živimo u dinamičnom vremenu u kojemu je brza i učinkovita komunikacija neophodna za normalno funkcioniranje svakodnevnog života pa je razumljiv velik interes korisnika. Ova aplikacija dio je većeg projekta digitalizacije poslovanja javne uprave, kojim je obuhvaćeno i uvođenje platforme iTransparentnost, kojom smo postali prvi grad u županiji i jedan od prvih u Hrvatskoj koji građanima u realnom vremenu omogućuje uvid u trošenje proračunskog novca', kaže gradonačelnik za tportal.

Pohvalio se i da su proteklog ljeta započeli s realizacijom projekta 'Digitalni Otočac: put prema pametnom i održivom gradu', čime će, kaže, 'transformirati Otočac kroz inovativna rješenja poput videonadzora prometa, upravljanja kvalitetom zraka i digitalne platforme Otvoreni grad Otočac'.

Digitalizacija na listi prioriteta

'Uvodimo i skup aplikacija i modula kojima ćemo se u potpunosti prilagoditi Uredbi o uredskom poslovanju te digitalizirati kompletno poslovanje gradskih službi. Za bespovratna sredstva Europske unije prijavili smo projekt izrade prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava 'ePlanovi', a u planu nam je kroz prijavu na EU natječaje digitalizacijom obuhvatiti i druge segmente u djelokrugu Grada.

Digitalizacija je, dakle, visoko na našoj listi prioriteta te ćemo nastaviti s uvođenjem drugih korisnih digitalnih rješenja kojima ćemo nastojati poboljšati kvalitetu života građana, ali i poduprijeti obogaćivanje turističke ponude sadržajima koje današnji, moderni turist očekuje i upotrebljava', poručio je Bukovac.

Smart City rješenja i kibernetička sigurnost

U Combisu kažu da su već više godina predani razvoju Smart City rješenja, a u suradnji s Hrvatskim Telekomom digitalizacija gradova poprimila je novu dimenziju.

'Jako nam je drago da se sve više gradova odučuje za ovako važan korak prema svojim građanima. Želio bih naglasiti kako sva naša tehnološka rješenja prati i briga o kibernetičkoj sigurnosti kao jednom od ključnih izazova s kojima se suočavaju gradovi u digitalnoj transformaciji.

Naime, nova NIS2 Direktiva Europske unije o sigurnosti mreža i informacijskih sustava postavlja visoke standarde za zaštitu kritične infrastrukture, obvezujući da se prilagode i javne tvrtke zadužene za opskrbu energentima, vodom, tvrtke za odvodnju i kanalizaciju, kao i one za zbrinjavanje otpada ili regulaciju prometa. U suradnju s Hrvatskim Telekomom već implementiramo rješenja koja pomažu gradskim servisima u usklađivanju s ovom direktivom i podizanju otpornosti na cyber prijetnje', naglasio je Goran Car, glavni direktor Combisa.

Aplikacija je besplatna, jednostavna i razumljiva

'Aplikacija Grada Otočca koristit će podjednako svim dobnim skupinama jer nudi jednostavan, razumljiv i sveobuhvatan uvid u sve obveze i prava. Starije generacije građana koje se nešto teže koriste novim tehnologijama, dobit će priliku za savladavanje digitalnih vještina, a oni mlađi, koji obično i preuzimaju brigu oko plaćanja računa i komunikacije sa službama, brzo i efikasno sredstvo za rješavanje njihovih svakodnevnih obveza, bez obzira gdje se u datom trenutku nalazili', zaključio je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

City App Otočac aplikacija dostupna je za besplatno preuzimanje na sljedećim poveznicama: