PA ČEMU TO?

Ovi 'pametni' gadgeti su sve - samo ne pametni

25.08.2017 u 12:38

Bionic
Reading

Smart TV-i imaju smisla. Smart rasvjeta isto tako. Pametni telefoni? Pa naravno! No, kako proizvođači pokušavaju učiniti svaki proizvod 'pametnim', dobro se upitati gdje su granice zdravog razuma - i koliko to sve skupa ima smisla

Pametna soljenka

Smalt Salt Dispenser (SMALT) jedan je od takvih proizvoda. Svjetlo dana ugledao je nedavno na Indiegogo crowdfunding kampanji, a proizvod obećava kako je savršen dodatak svakom obroku i noćnom uživanju. SMALT donosi iznimno precizno izbacivanje soli, prati koliko je soli unio korisnik preko iOS i Android aplikacija, a donosi i raznobojne LED-ice te Bluetooth zvučnik. Samo što još ne služi i kao toster. 

Ovaj frankensteinovski proizvod trebao bi uljepšati večeri?

SMALT - The World's First Interactive Centerpiece and Smart Salt Dispenser Autor: Herb and Body

 

Pametna kasica prasica

Ovaj proizvod reklamira se kao 'najpametnija kasica prasica na svijetu'. Baš kako se i očekuje, kasica prasica Porkfolio može pratiti koliko novca je ubačeno u nju, a unutar pripadajuće aplikacije je moguće postaviti financijske ciljeve za najmlađe, kao i obavijesti...još kada bi aplikacija radila kako spada. Ako ništa drugo, brojanje novčića joj barem koliko-toliko ide. Zgodno za izgubiti 20-tak dolara

Porkfolio Autor: ThinkGeekQuickies

Brojač jaja za pametniji hladnjak

Quirky Egg Minder je posebno oblikovana posuda za jaja namijenjena smještanju u hladnjak, a koja služi kako bi...pa, preko aplikacije korisnike izvještavala koliko je jaja preostalo i kojima prvo ističe rok. Tvrtka Quirky je bankrotirala još 2015. godine, no čini se kako se Egg Minder još uvijek prodaje okolo - i to za svega 12 dolara. Prema recenzijama na Amazonu, problema s proizvodom je kao u priči. 

Introducing Egg Minder by Quirky Autor: Quirky

Belty - pametni remen

Kako to mislite, remen vam tek drži hlače na mjestu? Pih! Ono što trebate je Belty, pametni remen koji može puniti i pametne telefone preko USB priključka s donje strane kopče. Francuski dizajn i kvaliteta izrade vaši su za svega...150 dolara. Koliko ono koštaju USB power packovi?

BELTY Power Autor: Belty

Pametne boce za vodu

Bilo je samo pitanje trenutka kada će se i ovakav proizvod pojaviti na tržištu. Sada ih je mnoštvo - Trago, BluFit, Hidrate Spark samo je dio pametnih boca koje se 'brinu o zdravlju korisnika tako da ih podsjećaju da piju vodu'. Hoćete čuti još jednu bizarnost? Industrija pametnih boca za vodu će narasti za 15-tak posto u sljedećih sedam godina. Možda da jednostavno pijete kad ste žedni ili uočite znakove dehidracije...npr. suha usta, tamniji urin?

HidrateMe Smart Water Bottle Autor: Hidrate Spark Smart Water Bottle

Pametni poplun

Možda ste ovaj proizvod i vidjeli ranije...u kakvoj epizodi Jetsonsa ili sličnog sci-fi crtića. Smart Duvet je dvozonski poplun kontroliran mobilnom aplikacijom, koji će se nakon uobičajenog noćnog gužvanja ispeglati - sam. Jedna strana uvijek može biti toplija/hladnija od druge, ovisno o željama ukućana:

SmartDuvet Breeze Autor: Smart Duvet

Pametna košara za smeće

Zašto bi imali klasične vrećice u klasičnoj košari za smeće kada možete imati pametno izdanje? GeniCan i Bruno samo su dio ovakvih novih proizvoda. Za 150 dolara GeniCan može pratiti i sve što bacate u njega kroz čitač bar-koda te stvar opet dodati u listu namirnica za kupovinu. Za one koji loše vide, GeniCan će čak poslati i obavijest preko aplikacije kako je pun do vrha!

New GeniCan Intro Autor: GeniCan

Bruno pak funkcionira tako da usisava što god da se pomete ispod njega, a za to vrijedi izdvojiti 200 dolara. Možda bolje ne, piše Digital Trends.

Bruno Smart Trashcan Autor: Tuvie

Pametni pribor za jelo

Uz svako jelo oduvijek smo poželjeli da je pribor pametniji. Ili možda ipak nismo? Pa, takvo nešto već postoji i odaziva se na ime Hapifork. Ova pametna vilica za jelo upozorit će korisnika da jede sporije ili možda izbjegne dodatne kalorije, tako što prati koliko često se jede, koliko to traje i koliko vremena je prošlo među obrocima. Ako korisnik to čini prebrzo i prečesto, vilica će veselo zavibrirati. Tko bi rekao da je dijeta ovako...zabavna. Cijena - 60 dolara.

Pametni kišobran

Pametni kišobran ne donosi nevidljivi štit koji brani od kapljica ili prskanja automobila koji prolaze pored vas. Ne, ne. Dodatak za kišobrane Umbrella Here donosi LED rasvjetu na svom vrhu. Kako bi vlasnici kišobrana signalizirali da mogu primiti suputnika pod njega. Stiže čak i s aplikacijom, koja će, eto, spojiti s kim ste dijelili kišobran uz datum, vrijeme i ostale detalje.

Umbrella Here Promotion Video Autor: I'm Here Today