paul allen

Prerano preminuli tehno čarobnjak obožavao je glazbu i sport, a za njegov klub igrao je i legendarni Dražen Petrović

16.10.2018 u 18:14

Bionic
Reading

Suosnivač Microsofta Paul Allen umro je uslijed komplikacija s ne-Hodgkinovim limfomom, nekoliko tjedana nakon što je javno potvrdio da se ponovno bori s rakom. Imao je 65 godina, a u njegovoj životnoj priči isprepleli su se tehnologija, glazba i sport

Paul Allen je od dječačkih dana prijateljevao s Billom Gatesom. Zajedno su 1975. godine pokrenuli Microsoft, nakon što je nagovorio Gatesa da napusti fakultet i upusti se u poduzetničke vode.

Tvrtku je napustio 1983. godine zbog liječenja Hodgkinova limfoma, a ostao je članom nadzornog odbora tijekom dvijetisućitih. Bolest mu je dijagnosticirana 2009., uspio je ući u remisiju, no vratila se i na kraju je izgubio bitku s njom.

Paul Allen Izvor: Profimedia / Autor: NN

Gates je rekao kako je 'slomljenog srca zbog smrti jednog od najstarijih i najdražih prijatelja'.

'Od ranih dana koje smo proveli zajedno u školi Lakeside, kroz naše partnerstvo u stvaranju Microsofta, do nekih zajedničkih filantropskih projekata tijekom godina, Paul je bio istinski partner i drag prijatelj. Osobno računalstvo ne bi postojalo bez njega.

Ali Paul nije bio zadovoljan pokretanjem tek jedne tvrtke. Kanalizirao je svoj intelekt i strast u drugi čin, fokusiran na poboljšanje kvalitete ljudskih života te jačanje zajednica u Seattleu i diljem svijeta. Volio je reći kako treba napraviti sve što ima potencijal za dobročinstvo.

'Promijenio je svijet'

Bio je kralj. Volio je život i ljude oko sebe, a i mi smo voljeli njega. Zaslužio je puno više vremena, ali njegovi doprinosi svijetu tehnologije i filantropije nastavit će živjeti još generacijama. Užasno će mi nedostajati', naveo je Gates.

Glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella istaknuo je kako je Allenov doprinos Microsoftu i cijeloj IT industriji bio ključan.

'Kao suosnivač Microsofta, na sebi svojstven tih i uporan način stvarao je čarobne proizvode, iskustva i institucije. Čineći to, promijenio je svijet. Toliko sam toga naučio od njega - njegova radoznalost i stremljenje višim standardima nastavit će me nadahnjivati, kao i sve nas u Microsoftu', rekao je između ostalog Nadella.

U memoarima objavljenima 2011. Allen je rekao kako je on dao tvrtki ime Microsoft te kako je zaslužan za stvaranje računalnog miša s dvije tipke. Prema navodima iz te knjige, smatrao je kako je Gates sebi pripisao puno veće zasluge no što ih je zaslužio te kako puno toga što je napravio za Microsoft nije potpisano njegovim imenom.

Memoari su podigli prašinu kad su se pojavili, ali čini se da su se Allen i Gates pomirili i ostali prijatelji. Dvije godine kasnije zajedno su pozirali za fotografiju.

Ulaganja, sport i filantropija

Poslije napuštanja Microsofta Allen je postao investitor preko svoje tvrtke Vulcan, koja je ulagala u razne tvrtke i tržišta. Između ostalog, trenutno u portfelju Vulcan ima Muzej popularne kulture u Seattleu, skupinu koja istražuje strojno učenje u svrhu očuvanja klime i Stratolaunch, tvrtku koja stvara svemirsku letjelicu. Časopis Forbes u veljači ove godine procijenio je kako njegovo bogatstvo vrijedi 25 milijardi američkih dolara, što ga je svrstalo na 43. mjesto među najbogatijim ljudima na svijetu.

Glavni izvršni direktori Applea i Googlea Tim Cook i Sundar Pichei Allena nazvali su ga tehnološkim pionirom, naglašavajući njegovo filantropsko djelovanje, dok je šef Amazona Jeff Bezos rekao kako je Allenov rad 'nadahnuo mnoge'.

Pokrenuo je više filantropskih inicijativa, kasnije objedinjenih u Paul G. Allen Philanthropies. Kako je navedeno na njegovu web odredištu, podijelio je više od dvije milijarde američkih dolara, a obvezao se podijeliti veći dio svog bogatstva.

Ulogom od pola milijarde dolara osnovao je 2003. godine Allen Institute for Brain Science, neprofitnu organizaciju za istraživanje mozga. Nedavno pokrenut projekt Allen Brain Observatory nudi otvoren pristup katalogu aktivnosti u mišjem mozgu, što su podaci ključni za bolje razumijevanje toga kako mozak funkcionira pri obradi informacija.

Nije zaobišao ni Dubrovnik

Prije četiri godine pokrenuo je Allen Institute for Artificial Intelligence i Allen Institute for Cell Science, a dvije godine kasnije i Paul G. Allen Frontiers Group, čija je svrha financiranje znanstvenih istraživanja. Nedavno je donirao 46 milijuna američkih dolara za zgradu u južnom dijelu Seattlea, u kojoj će živjeti beskućnici i obitelji niskih primanja.

Donirao je također novac umjetnicima te zdravstvenim i istraživačkim projektima.

Allen je bio dugogodišnji vlasnik sportskih klubova Portland Trail Blazers (za koji je igrao i također prerano preminuli Dražen Petrović) i Seattle Seahawks. Njegovo djelovanje u sportu posebno su obilježili skrb za igrače i rad na uvođenju novih tehnologija.

Strast su mu bile velike i skupe jahte (upravo je ovog ljeta neko vrijeme proveo u Dubrovniku i dubrovačkom akvatoriju), podvodna istraživanja te - glazba. Prema riječima Quincyja Jonesa, Allen je bio izvrstan gitarist, piše Verge.